10 Tips om geld te besparen

De training ‘Financien voor ZZP’ers’ die ik afgelopen juni verzorgde was uitverkocht. Met tien enthousiaste ondernemers ging ik aan de slag met financien. Al tijdens het eerste uur op de eerste ochtend, werden er honderden euro’s verdiend. En soms zelfs duizenden. Vaak door hele simpele tips. Hierbij geef ik ze jou ook!

10 Tips om geld te besparen

Tip 1: Bewaar brandstof- en onderhoudsbonnen

Deze tips geld alleen voor zzp’ers die hun eigen (privé) auto ook zakelijk rijden. Wanneer dit het geval is, mag je 19 cent per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren waardoor je aan het eind van de rit minder inkomstenbelasting afdraagt. Dit weten de meeste zzp’ers wel. Dat je daarnaast een deel van de betaalde btw op onderhouds en brandstofkosten mag aftrekken weten veel zzp’ers vreemd genoeg niet. Je mag de btw procentueel aftrekken, dus rij je je prive auto voor 40% zakelijk, dan mag je 40% van de betaalde btw aftrekken. Zie voor meer informatie de nieuwsbrief over dit onderwerp.

Tip 2: BTW op zakelijke trein- en busreizen is aftrekbaar

Op trein- en busreizen zit 6% btw. Deze staat niet als zodanig op het kaartje of op het overzicht van de OV chipkaart. Normaal gesproken moet je een correcte factuur hebben om de btw af te mogen trekken, maar voor bus- en treinreizen heeft de belastingdienst een uitzondering gemaakt. De btw van 6% mag je aftrekken, ook al staat deze niet op het kaartje.

Tip 3: Investeer meer dan € 2.300

De investeringsaftrek is een bedrag dat je kunt aftrekken van de winst als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is in het leven geroepen om kleine investeringen te bevorderen. Als je in 2012 minimaal € 2.300 hebt geïnvesteerd, kun je maximaal 28% extra aftrekken. Dus bovenop de afschrijvingskosten die je ook gewoon hebt. Hoe hoger de investering, hoe lager de aftrekpost. Dus heb je in 2012 een dure computer aangeschaft? Ga dan eens na of je op korte termijn nog ergens in wilt investeren en doe dat dan dit jaar nog. Kom je boven de € 2.300 uit, dan heb je recht op een behoorlijke extra aftrekpost.

Tip 4: Verhoog je (uur)tarief

Het klinkt wellicht erg kort door de bocht, maar het is verstandig om je (uur)tarief eens onder de loep te nemen. Wanneer heb jij je tarief voor het laatst verhoogd? Als je je tarief nooit aanpast, ga je door de inflatie ieder jaar minder verdienen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Veel opdrachtgevers vinden het helemaal niet vreemd wanneer je eens per jaar, of om het jaar, met een aanpassing van je tarief komt. Doe dat op een voor jou passende manier. Soms werkt het prima om je tarief te bespreken met je opdrachtgever. Soms is een nieuwe (deel)opdracht een goed moment om met een verhoging te komen. En wellicht is voor jou een nieuwe klant het juiste moment.

Tip 5: Check je AOV verzekering

De AOV verzekering was altijd erg duur. Het is nog steeds niet de goedkoopste verzekering, maar de poliskosten zijn de afgelopen twee jaar wel behoorlijk omlaag gegaan. Je kunt flink besparen door de AOV verzekering opnieuw af te sluiten. De eerste stap is om te checken of je huidige verzekering binnenkort afloopt. Dan staat de weg vrij om nieuwe offertes op te vragen. Maar zelfs als je verzekering nog een aantal jaar loopt, doe je er goed aan om samen met een deskundige (verzekeringsadviseur of lifeplanner) eens te kijken of het goedkoper kan.

Tip 6: Versneld afschrijven of juist niet?

Maak je gebruik van de mogelijkheid tot willekeurige afschrijving?  Startende ondernemers met een eenmanszaak, maatschap, vof of cv mogen zelf kiezen hoe snel ze investeringen afschrijven. Als je in 2012 veel winst maakt, is het over het algemeen verstandig versneld af te schrijven. Je verlaagt daarmee de winst en dus ook de te betalen belasting. Maak je weinig of geen winst, dan kun je beter weinig of niets afschrijven over 2012 en de afschrijving uitstellen tot 2013 of later, wanneer de winst mogelijk hoger is. Bespreek jouw specifieke situatie met je adviseur en bekijk samen wat het meest voordelig is.

Tip 7: Stuur geen facturen op de laatste dag van het kwartaal

De factuurdatum bepaalt wanneer je de btw moet afdragen. Over facturen die je stuurt met factuurdatum 30 juni, moet je 31 juli de btw afdragen. Maak je de factuur op met factuurdatum 1 juli, dan draag je de btw pas eind oktober af.

(deze tip geld niet voor ondernemers die iedere maand, of eens per jaar btw aangifte doen).

Tip 8: Ga zelf boekhouden

Zelf de boekhouding doen kan een stuk goedkoper zijn dan deze uit te besteden. Uiteraard zitten hier nogal wat haken en ogen aan, want de boekhouding moet wel foutloos zijn. Het is dus verstandig om te zorgen dat je kunt boekhouden. Daarnaast kost het tijd en energie om zelf te boekhouden. Je moet die tijd en energie wel hebben.

Het werkt vaak goed om met behulp van een online boekhoudprogramma samen te werken met een adviseur; een boekhouder of een accountant. Jij voert de boekhouding online, de adviseur controleert eens of enkele malen per jaar de boekhouding en hij verzorgt de aangifte IB of VPB. Wanneer je goede prijsafspraken maakt, kan je goedkoper uit zijn. Daarnaast geeft deze manier van werken je ook veel meer ‘voeling’ met de financien van je onderneming dan wanneer je alles uitbesteed. Een win win situatie dus!

Tip 9: Onderneem Financieel Bewust!

Het is misschien wel de belangrijkste tip; Onderneem Financieel Bewust!

 • Wanneer je actief met cijfers aan de slag gaat krijg je financieel inzicht en neem je andere en betere beslissingen.
 • Wanneer je het jargon kent kun je je financieel adviseur (boekhouder of accountant) effectief inzetten. Je kunt hem aansturen in plaats van dat je afhankelijk bent.
 • Je bespaart al heel snel veel geld wanneer je zelf zicht hebt op cijfers en belastingzaken.
 • Je wordt niet verrast wanneer het onverhoopt slechter gaat met je bedrijf. Je ligt nooit meer wakker omdat je onzeker bent of je morgen nog wel kunt pinnen.
 • Cijfers worden echt leuk als je de weerstand overwint en de financiele taal leert begrijpen.

Tip 10: Volg een training!

De beste manier om Financieel Bewust te gaan ondernemen is je even helemaal ‘onder te dompelen’ in financien. Leer de financiele taal; spar met collega’s over je uitdagingen, krijg tientallen nuttige tips over jouw eigen situatie, maak een begroting, ontdek hoe leuk het eigenlijk is etc. etc.

De training ‘Financien voor ZZP’ers’ geef ik al jaren met veel succes. Ruim 100 ZZP’ers gingen je voor. Ze hebben geld bespaard en meer plezier gekregen in hun administratie.

De tweedaagse training: Financien voor ZZP’ers  geef ik weer op 26 september en 3 oktober in Amersfoort. Schrijf je vóór 25 augustus in en ontvang  € 50,- korting! (Je betaalt dan € 499,- i.p.v. € 549,-). In deze prijs zit ook nog het boek ‘Financien voor ZZP’ers’ ter waarde van € 19,95). Natuurlijk is de training aftrekbaar, dus de fiscus betaalt 30% tot 50% mee!

Na de zomer ga ik het aantal trainingen uitbreiden. Naast de tweedaagse ‘Financien voor ZZP’ers’ ga ik ook ‘Boekhouden in één dag’ en ‘Zelf je IB-aangifte doen in één dag’ verzorgen. De eerste mogelijkheden staan al in de agendaSchrijf je voor 25 augustus in voor: Financien voor ZZP’ers op 26 sept & 3 oktober

voor

Boekhouden in 1 dag op 11 oktober 

of voor

Zelf je IB-aangfite doen in 1 dag op 20 november

en krijg 10% korting!

1 antwoord
 1. Paul
  Paul zegt:

  Het loont ook om naast je AOV verzekering te kijken naar andere ZZP verzekering zoals aansprakelijkheid en rechtbijstand. De premies verschillen flink. Ik check het altijd jaarlijks even.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.