KIA Investering

5 Tips om optimaal te profiteren van de fiscale voordelen voor ZZP’ers van 2014

In dit artikel krijg je 5 tips om optimaal te profiteren van de fiscale voordelen in 2014. Denk hierbij aan de KIA, de FOR, het verlagen van je spaargeld en het verminderen van je kosten.

Ik heb onlangs een nieuwe MacBook gekocht. En een dure ook (De duurste, om eerlijk te zijn). Er waren uiteraard nogal wat twijfelachtige redenen waarom ik persé de duurste MacBook moest hebben (ik had er recht op (want hard gewerkt), ik heb hem écht nodig (want met online programma bezig), ik had er zin in), maar er was één meetbare reden waarom dit de beste keuze was: Een MacBook van € 2.301,- is namelijk goedkoper dan een MacBook van € 1.700,-. En nee, er zit geen addertje onder het gras, en ja, het is écht waar, en ja, dit geldt ook voor jou (als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt). Hoe dat kan? Dat lees je bij Tip 1: KIA.

(dit is hem!)

Artikel: 5 Tips om optimaal te profiteren van de fiscale voordelen van 2014

1. De KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)
Ondernemers die in één jaar meer dan € 2.301,- (excl. btw) investeren, kunnen 28% extra aftrekken van de belastingen. Dit heet de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Heb je dit jaar al een investering gedaan, en kom je niet aan de € 2.301? Dan kan het lonen om dit jaar nog een extra investering te doen. Het totaal aan investeringen (gekocht en betaald in 2014) geldt. Wil je investeren, maar was je van plan om je investeringen te spreiden over 2014 en 2015? Niet doen! Dat kost je waarschijnlijk geld. Even kort de regels op een rijtje:

 • Een investering is een aanschaf van een bedrijfsmiddel, wat langer dan 1 jaar mee gaat en wat € 450,- of meer kost (gebruiksgoederen zoals kantoorartikelen, visitekaartjes en heel veel andere kosten zoals uitgaven voor je boekhouder etc. vallen hier dus niet onder. Maar investeringen in laptops, machines etc. vallen er wel onder. Investeringen in auto’s vallen er helaas niet meer onder).
 • Op de site van de belastingdienst lees je alle ins en outs over de KIA.

2. Ga ‘sparen’ voor de oude dag
Heb je meer dan € 21.139 aan spaargeld op je privé rekening staan? Dan betaal je over het meerdere méér belasting dan dat je er voor krijgt. Je betaalt namelijk 30% belasting over een fictief rendement van 4%. Dat komt neer op 1,2% belasting over je spaargeld (althans, het deel wat boven de € 21.139 uitkomt, heb je een fiscale partner, dan mag je samen € 42.278 aan spaargeld belastingvrij hebben). Bij de meeste banken krijg je zoveel niet meer… De belasting wordt berekend over het saldo wat op 1 januari 2014 op de bank had staan. Voor 2014 kun je hier dus niet zoveel meer aan doen, maar om te voorkomen dat je in 2015 veel belasting betaalt, moet je wel voor het einde van het jaar in actie komen. Dus, heb je veel spaargeld? Zorg dat je er vanaf komt, op een voor ondernemers fiscaal aantrekkelijke manier. De meest voor de hand liggende manieren zijn banksparen, bankbeleggen of het afsluiten van een lijfrente. Fiscaal aantrekkelijk betekent dat de inleg fiscaal aftrekbaar is. Dus het voordeel werkt twee kanten op; je mag je inleg aftrekken en je betaalt geen box 3 belasting over je geld. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een goede lifeplanner of verzekeringsadviseur. Hubrien vind ik zelf een erg prettige lifeplanner.

3. Benut de FOR 
De FOR (fiscale oudedagsreserve) is een manier voor ondernemers in de inkomstenbelasting (ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap) om hun winst over 2014 te drukken. Je betaalt daardoor over 2014 minder belasting, maar let op: je bouwt niks op én van uitstel komt geen afstel. Ooit (als je met ‘pensioen’ gaat, of weer terug gaat in loondienst), moet je afrekenen over de opgebouwde FOR. Om te voorkomen dat je voordeel nu lager is dan dat je straks moet betalen, kun je het beste alleen gebruik maken van de FOR als je belasting betaalt in de hoogste schijf (52%). Daarnaast is het van belang dat je het geld ook daadwerkelijk apart zet of reserveert. Of reserveer ten minste het belastingdeel. De FOR is eigenlijk alleen geschikt voor ondernemers die veel winst hebben en die nog niet zo goed weten hoe ze een potje voor de oude dag willen opbouwen. Ze kunnen dan nu vast gebruik maken van het belastingvoordeel, wanneer ze straks een goed plan hebben voor de oude dag, kunnen ze de het bedrag wat ze aan de FOR hebben gedoteerd omzetten in een product voor de oude dag zoals banksparen, bankbeleggen of een lijfrentepolis. Dit kan uiteraard alleen als het volledige gedoteerde bedrag beschikbaar is (dus als je het apart hebt gezet). In dit artikel lees je meer over de FOR.

4. Loop bewust al je zakelijke kosten langs
Kijk eens goed naar alle zakelijke kosten die je in 2014 hebt gemaakt, en vraag je steeds af:
1. Heb ik dit nódig (of vind ik het leuk)?
2. Heb ik deze specifíeke nodig (of kan een andere, goedkopere variant ook)?
3. Moet ik het bij déze leverancier aanschaffen (of zal ik eens gaan rondshoppen)?
Ik garandeer je dat íedere ondernemer geld kan besparen door bovenstaande acties uit te voeren. Zo wist mijn echtgenoot mij laatst te vertellen wat de goedkoopste energieleverancier is: Ieder jaar een andere. Ik ben bang dat dit bij meer zaken op gaat. Wat dacht je van je telefoonabonnement? Met een beetje rondshoppen kan het ongetwijfeld goedkoper! En je boekhouder? Is die de investering nog wel waard? En je verzekeringen, die kunnen ook vast goedkoper!

5. Neem je privékosten onder de loep
Neem ook je privékosten onder de loep. Wellicht betaal je bepaalde kosten privé, terwijl ze (deels) zakelijk zijn. Denk hierbij aan o.a. telefoonkosten, internetkosten, kranten en tijdschriften. Wanneer je zakelijk gebruik maakt van deze dingen, dan is het terecht om (een deel van) de kosten ook zakelijk te verantwoorden.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust hier onder. Vond je dit artikel waardevol? Dan hoor ik dat uiteraard graag. En delen via twitter, Facebook, Linkedin etc. van dit artikel stel ik zeer op prijs!

16 antwoorden
 1. Han Oei
  Han Oei zegt:

  Hallo Femke,

  Dank voor de waardevolle tips! Was zelf al bezig mijn afgeschreven apparatuur te vervangen gebruik makend van de KIA. Voor alle lezers even goed te weten dat de genoemde drempelbedragen exclusief BTW zijn, tenzij je niet BTW-plichtig bent. Zou toch zonde zijn wanneer je er te laat achterkomt dat je toch te weinig hebt geïnvesteerd om voor de 28% aftrek in aanmerking te komen. Misschien toch maar ook nog een iphone 6 of de vandaag uitgebrachte nieuwe Ipad Air of iMac 🙂

  Veel koopplezier!

  Han

  Beantwoorden
 2. Michel van Bemmel
  Michel van Bemmel zegt:

  Beste Femke, je stelt dat de KIA niet voor BV’s geldt. Dit is niet juist. Ook een Vpb-plichtige heeft recht op investeringsaftrek. Zie de website van de Belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/vennootschapsbelasting/belastbaar_bedrag/
  Meer juridisch: Artikel 6 van de wet op de vennootschapsbelasting verklaart (o.a.) art 3:40 tot en met 3:46 (de investeringsaftrek) van de wet op de inkomstenbelasting overeenkomstig van toepassing voor de winstbepaling in de vennootschapsbelasting.
  LET OP! Je moet wel het investeringsbedrag exclusief BTW nemen. Jouw Probook stond dus voor € 2.784 in de brochure van de winkelier.

  Beantwoorden
  • Femke
   Femke zegt:

   Dank Michel! Ik kreeg van meerdere mensen deze reactie. Het goede nieuws is dat het wél goed in mijn boek staat 🙂 Maar… dus inderdaad verkeerd in mijn nieuwsbrief. Blij met jullie reacties. Ik heb het aangepast in bovenstaand artikel en ik zal een korte rectificatie in mijn nieuwsbrief zetten. Ik moet zeggen dat het wel heel slecht op de site van de belastingdienst staat. Als je zoekt op KIA kom je enkel en alleen informatie tegen over KIA onder het hoofdstuk ‘Inkomstenbelasting’.

   Beantwoorden
 3. Marcel
  Marcel zegt:

  Hoi Femke,

  ik vind dat je onwijs goed bezig bent met ondernemers zélf met hun financien bezig te laten zijn, en het leest vlot, hoezee. Wat ik nog wil toevoegen aan de goede opmerkingen van Han en Michel: de stelling dat een laptop van 2301,- goedkoper is dan een van 1700,-, is volgens mij niet waar.
  Hou je vast, hier volgen wat getallen.

  Een laptop van 2301 ex btw levert 28% x 2301,- investeringsaftrek op ofwel 644,28, afgerond 645.

  Door de 14% mkb-winstvrijstelling blijft daar in de belastbare winst 555 van over.

  Als je in het allerhoogste tarief zit, scheelt dat je aan belastingen over het investeringsjaar 52% x 555,- = 289 euro.

  Dat is mijns inziens wat het in het aanschafjaar netto oplevert om 2301,- uit te geven.

  Als je de volledige afschrijvingsduur meerekent, of ervoor het rekengemak van uitgaat dat je de laptop direct in zijn geheel van je winst aftrekt, levert een laptop van 2301,- je een aftrekpost op van 2301 + 645 (KIA) is 2946.
  mkb-winstvrijstelling eraf, hou je 2534 over. Belastingbesparing bij 52% is 1318,-

  Een laptop van 1700 euro levert geen KIA op. Na toepassing van de mkb-winstvrijstelling van 14% blijft er van die 1700 nog 1462 over, tegen 52% is dat een belastingbesparing van 760,-

  Het verschil tussen die twee is dan 558,-

  Volgens mij komt het er dan op neer dat je dan in 2014 600,- meer uitgeeft om via belastingbesparingen dat in 5 jaar net niet helemaal terug te verdienen.
  Moet je wel al die jaren in het 52%-tarief blijven zitten. Ik geef toe dat het vrij weinig scheelt, dus het argument “ik geef 600,- meer uit want ‘in the long run’ is dat bijna net zo duur” klopt wel, maar goedkoper? Ik vrees van niet.

  Verder een tof artikel, zeker de tip dat mensen niet al te lichtvaardig over de FOR moeten denken, vind ik heel waardevol.

  Beantwoorden
 4. Femke
  Femke zegt:

  Hoi Marcel,
  Ook dank voor je uitgebreide reactie en je complimenten 🙂
  En, jouw zeer zorgvuldige berekening laat inderdaad zien dat ik wat kort door de bocht was. Ik had in mijn berekening geen rekening gehouden met de MKB-winstvrijstelling. Door de MKB-winstvrijstelling wordt het verschil iets minder riant. Dus, inderdaad, die 600 euro verdien je niet helemaal terug. Wel bijna 🙂

  Beantwoorden
 5. Lia Bolte
  Lia Bolte zegt:

  Wat ben je goed bezig!
  Heb genoten van je filmpje!
  Wat een mooie Mac book met een goed verhaal.Omdat je het waard bent:))
  Mag ik je nog even lastig vallen?
  Vraagje: die KIA gaat dus alleen over apparatuur?
  Ik heb dit jaar drie verschillende cursussen /opleidingen gedaan
  en twijfel of ik nou in januari of in december level 2 deep democracy ga doen (weer €550,00) is dat nog van invloed.
  Waar horen die dan bij?

  liefs Lia

  Beantwoorden
 6. Femke
  Femke zegt:

  Hoi Lia,

  dank 🙂
  Opleidingen horen inderdaad niet bij de KIA helaas. Dat zijn gewoon kosten die in het betreffende jaar je winst drukken. Je voert de kosten dus op als opleidingskosten. Daardoor maak je minder winst en betaal je minder belasting. De fiscus betaalt dus wel een stukje mee aan je opleiding 🙂
  Maar helaas heb je geen extra voordeel zoals bij de KIA. Een opleiding kan dan voelen als investering (en dat is het natuurlijk ook voor ons persoonlijk), het is geen investering volgens de voorwaarden van de belastingdienst.

  De belastingdienst zegt bijvoorbeeld: Investeringen zijn alle aanschaffingen van goederen die gedurende een langere periode (een aantal jaren) in uw onderneming kunnen worden gebruikt: de zogenoemde bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een computer die u gekocht hebt voor het bijhouden van de administratie van de onderneming.

  Er is overigens wel grijs gebied. Zo wordt een investering in een nieuwe website wel eens opgevoerd als investering voor de KIA. Omdat de website bijvoorbeeld omzet gaat gereneren (webwinkel); dan zou je het als investering kunnen zien. Maar een opleiding niet ben ik bang.

  Beantwoorden
 7. Aljo
  Aljo zegt:

  Waar kun je die extra 28% dan precies van aftrekken? Van de aanschaf van de computer alleen, het btw-bedrag of van alles? Sorry voor de domme vraag 😉

  Beantwoorden
 8. Femke
  Femke zegt:

  Hoi Aljo,
  dank voor je vraag! Er zijn vast anderen die zich hetzelfde afvroegen.
  De extra aftekpost gaat van je winst af. Daardoor is je winst lager, en betaal je minder belasting.
  Als ik het kort samenvat, ziet het er zo uit:
  Omzet – Kosten = winst
  van de winst gaan diverse aftrekposten af; denk aan Zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling, maar ook je AOV premie en je hypotheekrenteaftrek. En dus ook de KIA.
  Het bedrag wat over blijft is belast. Daar betaal je dus belasting over volgens de schijven. Over de eerste (ongeveer) 20.000 betaal je 37% belasting, de volgende schrijf is 42% en de laatste schijf is 52%. Helder?

  Beantwoorden
 9. Aljo
  Aljo zegt:

  Hoi Femke,

  Bedankt! Ik begrijp dat het van de winst af gaat ;-), ik heb de vraag denk ik niet duidelijk verwoord. Bereken je 28 procent over de aanschafprijs van de computer excl of inclusief btw en hoe gaat dat bij vrijgestelde beroepen?

  Beantwoorden
 10. Aljo
  Aljo zegt:

  Aanvulling: Bij een vrijgesteld beroep mag je 100% van de kosten van de computer aftrekken, dus ook de btw. Gaat die 28% extra dan van het hele bedrag af of het bedrag zonder btw?

  Beantwoorden
 11. Femke
  Femke zegt:

  Hoi Aljo,
  Oh 🙂 Het gaat om 28% van het bedrag excl. btw.
  T.a.v. vrijgestelde beroepen. Wanneer je een vrijgesteld beroep hebt, bereken je geen btw over de diensten die je verleent. Je mag dan ook geen btw aftrekken. Je kosten worden daarmee hoger. Want als jij een laptop excl. btw van 1.000 euro koopt, zijn voor jou de kosten 1.210 (want de 210 btw mag je niet aftrekken). In dat geval schrijf je dus over die 1.210 af. Ik neem aan dat dus ook de KIA in dat geval over het bedrag incl. btw gaat (dus over de 1.210)

  Beantwoorden
 12. Ton Heerding
  Ton Heerding zegt:

  ​Beste Femke,

  In het kader van de KIA-regeling dacht ik eerst: “Daar kom ik helaas nooit aan toe dit jaar”.

  Nu is er ineens iets veranderd:

  ​Ik kon me inschrijven voor een pilot project waarbij ze met een team mijn internetmarketing business compleet gaan doorlichten en aanpassen zodat er straks ook echt geld gegenereerd gaat worden. Mijn website wordt hierbij achter de schermen compleet aangepast aan de nieuwste normen van Google, Apple en Twitter. Het wordt dus een professioneel verkoopkanaal!

  Dit kost normaal een kleine € 30.000.- maar omdat het een pilot betreft kon ik me inschrijven voor slechts € 2000,-. (Big deal!)

  Helaas had ik die € 2000,- niet op de plank liggen en zou deze buitenkans aan mijn neus voorbij gaan. Er was ook nog een mogelijkheid om in 3 termijnen van € 700,- te betalen, maar dat was voor mij nu ook nog onbereikbaar.

  Ik liet me echter niet uit het veld slaan!….(ZZP-er hè! 🙂 Ik ben de onderhandeling aangegaan en heb nu een akkoord gekregen voor 12 termijnen van € 200,-. (€ 2.400.- Excl. B.T.W.)

  Nu mijn vraag:

  Kom ik met deze investering in mijn website in de buurt van de uitgangspunten van de KIA-regeling? Ik hoef nog maar € 400,- extra te investeren en zit dan toch op het normbedrag? Of is er bij gespreide betaling geen mogelijkheid?
  Let wel: (De betalingsregeling loopt van 2014 over in 2015).

  Alvast hartelijk bedankt voor je inbreng!

  Hartelijke groet,

  Ton Heerding

  Mobile: +31 (0) 6 489 45 190.

  http://www.Xzelf.nl

  Beantwoorden
  • Femke
   Femke zegt:

   Hoi Ton,
   Ik ben bang dat je om twee redenen niet voor de KIA in aanmerking komt:
   1. Al het geld moet betaald zijn in het jaar dat je de aftrek wilt, dus als het gaat om 2014, moet je daadwerkelijk in 2014 alles betalen.
   2. Het moet een investering zijn in een bedrijfsmiddel. Een website kun je soms als bedrijfsmiddel zien, als het bijvoorbeeld actief een verkoopkanaal is. Als je er dus echt de komende jaren geld mee gaat verdienen. Dan is het te verdedigen. Het is wel grijs gebied, dus het gaat er vooral om dat jij dat kunt hardmaken.
   Kun je daar verder mee?
   Ps – het gaat wel om een bedrag excl. btw. Dus 2.301 of meer EXCL btw geinvesteerd en betaald in 2014.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] via je belastingaangifte. Een iets uitgebreidere berekening heb ik achtergelaten op de site van  Femke Hogema, die regelmatig interessante stukken schrijft over ondernemers en geld. Wat ik je wél […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.