7 Eindejaarstips om direct geld te besparen

2012 is bijna ten einde. De belastingaangifte hoef je voorlopig nog niet te doen, maar wil je geld besparen, dan moet je wel dit jaar nog in actie komen! In deze nieuwsbrief staan concrete tips om geld te besparen.

1. Investeer minimaal € 2.300,-
Ondernemers met een eenmanszaak hebben recht op een extra aftrekpost (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of KIA) wanneer ze in één jaar minimaal € 2.300,- investeren. De KIA bedraagt maar liefst 28% van het geïnvesteerde bedrag. Heb je dus al een investering gedaan, maar kom je net niet aan die € 2.300,-; overweeg dan om nog dit jaar een extra investering te doen zodat je van de extra aftrekpost kan genieten. Meer informatie over de KIA staat hier.
De tips gelden voor ondernemers met een eenmanszaak (IB) en met een besloten vennootschap (bv). Wanneer een tip alleen geld voor een ondernemer in de IB (inkomstenbelasting), dan staat er (IB) achter de tip.

2. Privékosten deels zakelijk?
Neem je privékosten eens goed onder de loep. Wellicht betaal je bepaalde kosten privé, terwijl ze (deels) zakelijk zijn? Denk hierbij aan: Telefoonkosten, internetkosten, krant en tijdschriften. Wanneer je zakenlijk gebruik maakt van deze dingen, dan is het terecht om (een deel van) de kosten ook zakelijk te verantwoorden.

3. Druk je winst!
Een hoge winst betekent een hoge belastingdruk. Hierbij enkele manieren om je winst te drukken.Banksparen of lijfrente:
Wanneer je nog dit jaar geld stort in een bankspaar of lijfrenteproduct, dan is dit bedrag fiscaal aftrekbaar. Je moet dan overigens wel voldoende fiscale jaarruimte of reserveringsruimte hebben. Dat kun je berekeningen met de rekenhulp van de belastingdienst.

FOR / Oudedagsreserve (IB):
Heb je geen bankspaarproduct of lijfrentepolis en ben je ook niet van plan om deze dit jaar nog af te sluiten? Dan kun je er voor kiezen om gebruik te maken van de FOR. De FOR is een fiscale faciliteit waarmee je de belasting uitstelt. In 2012 mag je 12% van je winst met een maximum van € 9.542,- toevoegen aan de FOR. Dit betekent dat je over dit bedrag in 2012 geen belasting betaalt. Maar let op; van uitstel komt geen afstel. Ooit zul je moeten afrekenen over de FOR. Je doet er dus goed aan om het gehele bedrag, maar minstens het belastindeel, ook daadwerkelijk te reserveren. Tip: Maak alleen gebruik van de FOR wanneer je het bedrag kunt aftrekken in de hoogste belastingschijf.

Willekeurig afschrijven (IB):
Starters mogen willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je investeringen die je als starter doet tijdens de eerste 3 jaar van je onderneming, mag afschrijven wanneer je zelf wilt. Ben je starter en is je winst hoog? Schrijf dan al je investeringen af. Is je winst laag? Stel dan de afschrijving nog even uit.
In verband met de economische crisis mochten alle ondernemers (dus niet alleen starters) in de jaren 2009, 2010 en 2011 versneld afschrijven. In 2012 vervalt deze mogelijkheid. Wanneer je geen starter meer bent, moet je bedrijfsmiddelen dus in 5 jaar afschrijven. Alleen milieu-investeringen mogen willekeurig worden afgeschreven.

Betaal AOV-premie of hypotheekrente vooruit:
Je verlaagt daarmee de te betalen belasting in 2012. De belasting verdwijnt natuurlijk niet; in 2013 is je aftrekpost dan lager met hetzelfde bedrag. Schuiven met aftrekposten heeft dus echt alleen zin als de winst in 2012 hoog is, en de verwachte winst in 2013 lager.

  • Het is toegestaan om de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vooruit te betalen. Je mag maximaal twee jaar premie in één jaar betalen. De betaalde premie is fiscaal aftrekbaar. Dus heb je hoge winst én voldoende cashflow? Overleg met je tussenpersoon / verzekeraar of je de premie van volgend jaar ook vast mag betalen.
  • Heb je een eigen woning? Ook de rente van de hypotheek mag je deels (6 maanden) vooruit betalen. Betaalde rente zorgt voor een hogere aftrekpost Eigen Huis. Dus heb je hoge winsten én voldoende cashflow? Overleg met je hypotheekverstrekker of je de rente een half jaar vooruit kunt betalen.
4. Verlaag je spaargeld
Heb je veel spaargeld? Dan betaal je 1,2% vermogensbelasting over het deel wat hoger is dan het heffingsvrije vermogen van € 21.139 (€ 42.278 voor fiscale partners). Hierbij enkele manieren om je spaargeld te verlagen.Belastingaanslag ineens betalen:
Je kunt je spaargeld drukken door de voorlopige belastingaanslag ineens te betalen. Dit moet dan uiteraard nog in 2012 gebeuren.

Versneld aflossen hypotheek:
Een andere manier om spaargeld te drukken is het versneld aflossen van je hypotheek. Dit kan niet altijd zomaar, en vaak tot een bepaald maximum. Neem daarom contact op met je hypotheekverstrekker als je dit wilt.

5. Fiscaal partnerschap – schuif met de hypotheekrenteaftrek
Ben je fiscaal partners? Trek de hypotheekrente dan af bij de partner die het hoogste inkomen heeft. Daarmee profiteer je van een maximaal fiscaal voordeel.6. Zet je aflossingsvrije hypotheek vóór 1 april om in een spaarhypotheek
Heb je een aflossinsvrije hypotheek? Dan mag je deze tot 1 april omzetten in een spaarhypotheek. Een spaarhypotheek is een fiscaal aantrekkelijk product, maar de mogelijkheid om hier gebruik van te maken verdwijnt. Overleg dus met je adviseur of dit voor jou een handige stap is!

7. Meer weten? Schrijf je in voor de training ‘IB aangifte doen in 1 dag’.
Wil jij zelf je aangifte inkomstenbelasting doen? En daar meer dan €  1.000,- per jaar mee besparen? Schrijf je dan nu in voor de training ‘Zelf je IB aangifte doen in 1 dag‘ op 31 januari a.s. En meld je dan direct aan voor de bijeenkomst op 13 maart 2013, waar je onder begeleiding van mijzelf en Ronald Oenema (accountant) daadwerkelijk zelf je aangifte klaar maakt voor verzending naar de belastingdienst!Sommige ondernemers zijn blij met de accountant of boekhouder die de aangifte voor ze doet. Perfect! Al zorg je natuurlijk wel dat je zelf snapt hoe je cijfers in elkaar zitten toch? Je verhoogt je omzet en je verlaagt je kosten als je Financieel Bewust Onderneemt. Gegarandeerd. Wil jij dat ook? Volg dan op 15 & 22 februari de tweedaagse training ‘Financiën voor ZZP’ers’. 

Wil jij geen twee dagen, maar één avond investeren? Leer dan begin volgend jaar (datum volgt) in 1 avond je eigen cijfers lezen. Doorgrond de de balans en de resultatenrekening en ontdek hoe gezond je bedrijf is.

En wil je echt alles zelf doen? Leer dan ook in één dag boekhouden op 17 januari 2013.

Weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Mail of bel (06-22739705) me dan gerust voor een korte intake zodat we samen de beste keuze voor je kunnen maken.

Onderneem Financieel Bewust in 2013!

 

Femke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.