btw-aangifte doorgeefluik voor BTW

Alles over de BTW-aangifte (tips, uitzonderingen en meer!)

Het is weer zover, waarschijnlijk ga ook jij eerdaags de btw-aangifte over het eerste kwartaal van 2016 versturen. 30 April moeten zowel de aangifte als de betaling bij de fiscus binnen zijn! -voor de ondernemers die de aangifte per kwartaal doen- In de basis is de btw erg eenvoudig. Maar, als je alle uitzonderingen meeneemt, dan is BTW al met al een complex vakgebied te noemen. In dit artikel vertel ik je wat btw nu eigenlijk is en hoe je zorgt dat je een correcte aangifte doet én ik vertel je ook over de meest belangrijke uitzonderingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zakendoen met het buitenland, representatiekosten en de auto. Uiteraard geef ik ook een aantal geldbesparende tips.


Wat is BTW?

BTW staat voor ‘Belasting Toegevoegde Waarde’. Als ondernemer voeg jij waarde toe aan de economie en de fiscus profiteert daar van mee. Je betaalt belasting over de omzet die je genereert, maar, als ondernemer mag je (uitzonderingen daargelaten) ook de btw aftrekken op de kosten die je maakt. Je bent voor wat betreft de btw enkel een doorgeefluik voor de belastingdienst.

In een heel eenvoudig voorbeeld ziet dit er zo uit:
Je verkoopt 10 advies-uren voor € 100,- excl. btw per uur. Je huurt een assistent in die je daar 4 uur bij helpt voor € 50,- excl. btw per uur. Dit zijn de cijfers:
Omzet: € 1.000,-; Af te dragen btw:  € 210,-; Door de klant te betalen aan jou (factuurbedrag): € 1.210,-
Inhuur assistent: € 200,-; Factuurbedrag incl. btw € 242,-; Door jou terug te vorderen btw: € 42,-
Af te dragen belasting: € 210,- minus € 42,- is € 168,-

Laten we dit voorbeeld even ‘helemaal af’ maken: De waarde die jij toevoegt, is eigenlijk geen € 1.000,- maar slechts euro € 800,-. Je moest namelijk voor € 200,- diensten inkopen. Bereken nu eens 21% over de daadwerkelijke toegevoegde waarde van € 800,-.
Precies… Dat is € 168,-
Zo werkt btw!

doorgeefluik_voor_BTW


Welk tarief is van toepassing?
Het standaardtarief in Nederland is 21%. In principe ben je als ondernemer dus verplicht om 21% btw te rekenen over de omzet. Maar, er zijn uitzonderingen. Ik noem de belangrijkste:
– Verlaagd tarief van 6%:
Etenswaren, geneesmiddelen, boeken, kunst, kappersdiensten en nog enkele goederen en diensten vallen onder het verlaagde tarief van 6%. Hier staat een volledig overzicht van de goederen en diensten met 6% belast.
– 0% btw:
Wanneer je goederen exporteert, dan reken je 0% btw. Er zijn nog meer goederen / diensten belast met 0%. Dat lees je hier. Realiseer je dat zakendoen met het buitenland fiscaal complex is. Je doet er meestal goed aan een fiscalist te raadplegen die verstand heeft van het land waarmee jij zaken wilt doen. Ook is het belangrijk dat je je realiseert dat 0% iets anders is dan btw vrijgesteld. Bij 0% btw mag je namelijk wél de btw aftrekken op de zakelijke kosten die jij maakt. Dat mag niet bij vrijgestelde diensten.
– Vrijgesteld van btw:
Een aantal goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. De overheid vind het niet terecht om geld te verdienen op zaken als onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang en uitvaarten. Hier staat een volledig overzicht van de vrijgestelde goederen en diensten.
Voor- en nadelen van een btw-vrijstelling:
Een btw vrijstelling kan fijn zijn. Werk je vooral met particulieren of met organisaties die zelf vrijgesteld zijn van btw, dan wordt jouw dienst een stuk goedkoper voor ze. Zij mogen eventuele btw namelijk anders niet aftrekken. Een btw vrijstelling heeft ook een groot nadeel. Je mag zelf btw op goederen en diensten die je zakelijk aanschaft namelijk ook niet aftrekken. Daarmee is een laptop, een training, een bureaustoel of een website voor jou 21% duurder dan voor mij.


De BTW-administratie & Factuureisen

Je bent als ondernemer verplicht een deugdelijke administratie bij te houden. Je moet alle ontvangen en verstuurde facturen (digitaal) bewaren gedurende 7 jaar. Facturen moeten ook aan bepaalde eisen voldoen om geldig te zijn. Dat geldt voor de factuur die jij verstuurt, maar ook de factuur die jij ontvangt van leveranciers. Wanneer een factuur die jij ontvangt niet aan de eisen voldoet, doe je er goed aan hem terug te sturen. Je mag de btw namelijk alleen terugvragen als de factuur voldoet aan de eisen. Naast de standaard zaken zoals je naam, adres, btw-nummer en kvk-nummer, is het belangrijk dat iedere factuur een uniek, opvolgend nummer heeft. Het maakt niet uit of de nummering begint bij 1, 100 of 2016001, zolang de volgende factuur hier maar op volgt. Ook ben je verplicht om op de factuur te zetten wanneer de levering heeft plaatsgevonden. Alle factuureisen staan hier.


Hoe doe je aangifte?
Laat ik beginnen met deze tip: Doe je aangifte op tijd. Je krijgt bericht van de belastingdienst waarin staat wanneer jij aangifte moet doen. Zorg dat zowel de aangifte als de betaling vóór de uiterste datum binnen zijn. Je krijgt één keer een waarschuwing, maar een tweede keer krijg je een boete of andere sanctie voor je kiezen. Ook als het om een aangifte van 0 euro gaat!

Voor de btw-aangifte is de factuurdatum leidend. Met andere woorden; alle facturen met datum 1/1 tot en met 31/3 vallen in de aangifte van het eerste kwartaal. Heeft jouw klant de factuur nog niet betaald? Dan moet jij de btw voorschieten.
Tip: Doe je aangifte per kwartaal en zit je niet zo ruim in je cashflow? Stuur dan liever facturen op 1 april dan op 31 maart – je stelt daarmee de btw-afdracht een kwartaal uit!

Er zijn in de basis 3 varianten voor je aangifte. Ik noem ze hier kort:
1. Je hebt een boekhouder of accountant die de aangifte voor je verzorgt. Als jij alles op tijd inlevert, zorgt hij of zij dat de aangifte correct de deur uit gaat.
2. Jouw boekhoudprogramma heeft een automatische koppeling met de belastingdienst. Wanneer je je boekhouding netjes bijhoudt, is de aangifte binnen 1 minuut gepiept!
3. Je doet zelf aangifte via de website van de belastingdienst. Je logt in doet de aangifte online.


Representatiekosten
Ga je uit lunchen met een zakenrelatie? Dan mogen de kosten van de lunch voor een deel (73,5%) op de zaak. Maar de btw mag je niet aftrekken. Uiteindelijk moet de eindconsument namelijk de btw afdragen. Aangezien de luch na nuttiging niet wordt doorverkocht, is de btw op de lunch niet aftrekbaar. Je boekt dus de bon inclusief btw als kosten (en aan het einde van het jaar maak je een correctie van 26,5% voor het privé-gebruik van de lunch).

zakelijke_lunch_ingewikkeld


BTW wanneer je je privé-auto ook zakelijk rijdt
Rij je je privé-auto ook zakelijk? Dan weet je waarschijnlijk dat je € 0,19 per gereden kilometer mag opvoeren als kosten. Wat veel ondernemers (en gek genoeg ook veel boekhouders) níet weten, is dat je ook een deel van de btw op onderhoud en brandstof mag terugvragen. Een belangrijke tip: Bewaar dus je brandstof en garagebonnen! Deze simpele tip kan je honderden euro’s per jaar besparen! Rij je je auto 60% privé en 40% zakelijk? Dan mag je 40% van de betaalde btw terugvragen. In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet.

 

Je doet zaken met het buitenland
We doen met het grootste gemak zaken over de grens. Ik heb klanten uit België en mijn software koop ik in de USA en de UK. Easy peasy toch? Vergis je niet: Zakendoen over de grens is belastingtechnisch echt een drama! Om dit te begrijpen is het handig als je de hoofdregel snapt: Diensten en producten worden voor wat betreft de btw (in principe) belast in het land waar de waarde wordt toegevoegd. Dus, waar de ‘genieter’ verblijft. Dan heb je als vérkoper dus rekening te houden met regels die gelden in het land waar de kóper verblijft. Even concreet: Als ik een klant heb in Frankrijk en die klant consumeert mijn product in Frankrijk, dan moet ik btw heffen volgens de regels in… Frankrijk. Kijk. Dan wordt het best complex. En dan zijn er ook nog eens honderd-en-één uitzonderingen. Om het nog complexer te maken. Ik geef je in dit artikel de meest voorkomende uitzonderingen, zodat jij waarschijnlijk voldoende weet voor je eigen btw-aangifte. Heb je een complexe situatie, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen en lees je in op de site van de belastingdienst.

Je verkoopt aan particulieren binnen de EU
Verkoop je producten of diensten aan particulieren binnen de EU? Dan reken je gewoon Nederlandse btw. Let op: Er is een uitzondering voor volledig digitale diensten! Zie verderop.

Je verkoopt aan ondernemers binnen de EU
De dienst is in principe belast in dat andere EU land; tegen de daar geldende percentages. Omdat dit de handel over de grenzen nogal belemmert, is de BTW-verlegd regel in het leven geroepen. Je past 0% btw toe en schrijft op de factuur ‘btw verlegd’. Jouw klant (ondernemer) doet dan zelf de BTW-aangifte in eigen land.

Je verkoopt DIGITALE DIENSTEN binnen de EU
Verkoop je volledig digitale diensten (een E-book, een E-cursus o.i.d.) aan ondernemers of particulieren binnen de EU? Dan is de dienst belast in het land van de afnemer. Doe je zaken met ondernemers? Dan is er niet zoveel aan de hand; dan pas je de BTW-verlegd regel toe. Doe je zaken met particulieren? Dan moet je dus de btw afdragen in het land waar de afnemer verblijft. Dit is een nogal complexe regel met veel haken en ogen. De praktische uitvoering hiervan is MOSS – de Mini One Stop Shop regel. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel over de Moss Mess.

Je ontvangt facturen uit het buitenland
Wanneer je diensten of goederen inkoopt uit het buitenland, dan is het belangrijk je BTW nummer door te geven aan de verkoper. De verkoper weet dan dat hij met een ondernemer te maken heeft en daar kan hij zijn factuur op aanpassen. Meestal zul je een factuur ontvangen zonder btw. De ondernemer verlegt de btw naar jou. Je moet deze btw zelf aangeven bij IC-diensten (intracommaunitaire diensten). Je trekt het bedrag ook weer af bij de vooraftrek. Per saldo betaal je dus geen btw.


BTW en privé gebruik

BTW is alleen aftrekbaar wanneer je de goederen of diensten zakelijk gebruikt. Gebruik je bepaalde zaken (Een auto, een tefefoon) gedeeltelijk prive en gedeeltelijk zakelijk? Dan mag je alleen de btw die betrekking heeft op het zakelijk gebruik aftrekken. Concreet betekent dit meestal dat je alle btw gedurende het jaar aftrekt, en dat je aan het einde van het jaar een correctie maakt voor het privé gebruik.

Privé gebruik van de zakelijke auto
Rij je je zakelijke auto ook privé? Dan heb je twee opties.
1. Je baseert de btw-correctie op het werkelijke privé-gebruik. Dit betekent dat je precies moet bijhouden hoeveel procent je de auto zakelijk en hoeveel procent je de auto privé gebruikt (je moet dus kilometers registreren). Heb je bij de aanschaf van de auto ook de aanschaf-btw in aftrek genomen? Dan moet je gedurende 5 jaar ieder jaar 1/5 deel van die btw corrigeren op basis van het percentage privé gebruik in dat jaar.
2. Als je geen zin hebt om je kilometers bij te houden, dan kun je er ook voor kiezen om ieder jaar 2,7% van de cataloguswaarde van de auto op te geven als correctie voor het privé gebruik. Let op: dit is een dure optie wanneer je de auto voornamelijk zakelijk gebruikt. Is de auto ouder dan 5 jaar? Dan is het percentage 1,5%.


De Kleine Ondernemers Regeling (KOR)
Wanneer je per saldo maar weinig btw hoeft te betalen (de af te dragen btw min de te vorderen btw is minder dan € 1.883 in een jaar), dan kom je in aanmerking voor belastingvermindering. Je hoeft dan minder of zelfs helemaal geen btw te betalen. Het btw-voordeel moet je aan het einde van het jaar optellen bij je winst. Je betaalt daar dan wel inkomstenbelasting over. Alles over de KOR staat hier.


Je hebt een fout gemaakt, wat nu?
Heb je per abuis een fout gemaakt? Dan mag je fouten tot € 1.000 (te betalen of terug te krijgen) corrigeren in de volgende aangifte. Gaat het om een groter bedrag? Dan ben je verplicht een suppletie in te dienen. Hoe je een suppletie indient lees je hier.


De klant betaalt de factuur niet, wat nu?

Het overkomt iedere ondernemer een keer. Een klant betaalt de factuur niet. Aangezien jij btw moet betalen op basis van de factuurdatum, is de kans groot dat jij de btw al wel hebt afgedragen aan de fiscus. Dat is extra zuur, want niet alleen loop je de betaling van de klant mis, je hebt zelfs geld voorgeschoten aan de belastingdienst! Deze btw kun je terugvragen, maar dat kan alleen wanneer de vordering daadwerkelijk oninbaar is. Wanneer jullie onenigheid hebben over de factuur, dan moet je er op een andere manier uit zien te komen, bijvoorbeeld door een (gedeeltelijke) creditnota aan te maken en te versturen. Wanneer de klant failliet is, is er bijvoorbeeld wel sprake van een oninbare vordering. Je mag deze btw niet corrigeren in de volgende btw-aangifte; je moet in een situatie als deze altijd een brief sturen naar je belastingkantoor waarin je vraagt de btw terug te storten. Hier lees je hoe je de btw over oninbare vorderingen terugvraagt.


Waardevol artikel?

Vond je dit artikel waardevol? Dan doe je me er een groot plezier mee als je het artikel deelt in je netwerk. Dat kan met behulp van onderstaande buttons.


Heb je vragen?

Reageer dan hier. Ik reageer altijd!

Met Financieel Bewuste groet,
Femke Hogema

 

27 antwoorden
 1. Saskia
  Saskia zegt:

  Hallo Femke, dank weer voor dit uiterst nuttige en begrijpelijke artikel. Superfijn! Wel een vraag: ik bied online coachtrajecten aan particulieren. Deze trajecten zijn zeer geschikt voor klanten in het buitenland, zowel binnen en buiten de EU. Is dit een online product? Het is geen te downloaden training maar het gaat om coaching per mail dus er is geen kant-en-klaar product maar sprake van klantcontact per mail. Hoe kan ik dit het beste factureren? En is er dan ook nog onderscheid in factureren binnen de EU en buiten de EU (bv de VS)? Dank alvast voor je antwoord! En ik ga je artikel delen, dan hebben meer mensen er wat aan! 😉

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Saskia,
   Ik was een paar dagen ‘Off-line’ – ik zat bij Tony Robbins in Londen. Vandaar dat ik later reageer dan gebruikelijk!
   Online betekent in dit geval ‘zonder menselijke inmenging’. Jouw coaching valt dus niet onder online diensten in het kader van Moss. Je factureert dus binnen de EU met btw verlegd wanneer je aan een ondernemer factureert. Factureer je aan een particulier? Dan factureer je gewoon met nederlandse btw (21% neem ik aan). Buiten de EU is het afhankelijk van het land waar je zaken mee doet. Dat verschilt dus per land, en daar kan ik je geen advies over geven.
   Succes, groetjes femke

   Beantwoorden
 2. Judith Henstra
  Judith Henstra zegt:

  Hoi Femke!

  Nuttig tips. Bedankt!

  Ik heb een vraag. Bij: ‘Je ontvangt facturen uit het buitenland’, dan bedoel je de hele wereld (niet alleen EU)? Ik heb freelancers in de VS die mij facturen sturen voor het werk dat ze voor mij gedaan hebben. Ik dacht dat ik daar bij de btw-aangifte niets mee hoefde te doen.

  Vast bedankt voor je antwoord!

  Judith

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Judith,
   Ik was een paar dagen ‘Off-line’ – ik zat bij Tony Robbins in Londen. Vandaar dat ik later reageer dan gebruikelijk!
   Zoals ik al schrijf is btw-buitenland complex. Wanneer jij facturen uit de VS ontvangt – dan is het aan de dienstverlener in de US om jou de juiste factuur te sturen. Er staat waarschijnlijk geen BTW op de factuur – dus dan hoef je er ook niets mee. Maar, ik check dit voor de zekerheid nog even. Dan kom ik daar op terug.

   Succes, groetjes femke

   Beantwoorden
   • Judith Henstra
    Judith Henstra zegt:

    Hoi Femke,

    Bedankt voor je reactie. Ik neem (vanzelf) aan dat je een fantastische tijd in Londen gehad hebt. Ik bedacht nog dat mijn freelancers geen bedrijven zijn, dus ik denk eigenlijk dat ze helemaal niets met btw te maken hebben, en ik (met betrekking tot hen) dus ook niet.

    Groetjes, Judith

    Beantwoorden
 3. Stefan Duizer
  Stefan Duizer zegt:

  Bedank voor wederom een heldere uitleg, maar ik lees nooit hoe het zit met de kosten van een lease auto in gebruik door een ZZP’er en privé kilometers. Vallen deze privé kilometer volledig in de standaard bijtelling of moet je deze nog apart bijhouden om geen extra 2,7% bijtelling te krijgen ivm privé gebruik auto vd zaak?

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Stefan,

   als je een lease-auto hebt, zijn alle kosten zakelijk. Je hebt dan een bijtelling (meestal een percentage van de cataloguswaarde) inzake het prive gebruik.
   Ook voor de BTW moet je inderdaad een correctie maken. Die baseer je standaard op het werkelijke prive gebruik. Je moet dan dus toch je KM bijhouden, en als je 40% prive rijdt, zou je ook 40% van de afgetrokken btw moeten corrigeren. Als je geen zin hebt je KM bij te houden, corrigeer je 2,7% van de cataloguswaarde.
   (dit is de samenvatting, er zijn uiteraard nog uitzonderingen enzo)
   Kun je hier wat mee Stefan?

   Beantwoorden
 4. Marianne
  Marianne zegt:

  Ik wil binnenkort even een stuikje voor mijn netwerk schrijven over de declareerbaarheid van een factuiur van een zakelijke netwerkborrel.
  Ik ben heel goed in andere dingen en wil mijn verhaal graag even staven aan jouw expertise dan wel bronvermelding. Even zitten snuffelen in je artikelen maar kon zo snel niet iets vinden (wellicht tip met zoekfunctie) kun je me verder helpen ?
  Thanks ! Fijne weekend, Marianne

  Beantwoorden
 5. Ivo
  Ivo zegt:

  Beste Femke,
  Fijn dat je e.e.a. zo helder uitlegt! Bedankt daarvoor.
  Naar aanleiding van bovenstaande vragen/antwoorden het volgende:
  Ik volg af en toe een seminar in Nederland van een organisatie uit de USA. Daarvoor krijg ik een factuur waarop geen BTW vermeld is.
  2 vragen:
  •Kan ik deze BTW dan zelf toch gewoon verrekenen?
  •Dient de factuur gericht te zijn aan mijn bedrijf of mag die ook aan mij persoonlijk gericht zijn?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Hgr. Ivo

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Beste Ivo,
   Graag gedaan!
   BTW buitenland is in het algemeen een complex onderwerp. Maar als er geen btw op de factuur staat, kan je sowieso niks terugvragen.
   Het is altijd beter als de factuur aan je bedrijf gericht is. Dan ontstaat er minder discussie over het ‘zakelijk karakter’. Dus over de vraag of het daadwerkelijk zakelijke kosten betreft. Als de factuur op prive staat terwijl het echt zakelijke kosten zijn, dan zou ik ze wel gewoon opvoeren. En de volgende keer de factuur op de zaak laten zetten.
   Groet, Femke

   Beantwoorden
 6. Julie
  Julie zegt:

  Hi Femke,

  Wat een heerlijk duidelijk geschreven artikel! Ik heb helaas wel nog steeds een vraag. Ik ben een tour bedrijf en ik heb veel Amerikanen die bij mij al een half jaar van te voren een reis boeken. Zij krijgen dan ook een factuur gestuurd naar Amerika en moeten het bedrag ook betalen voor ze in Nederland zijn. De dienst krijgen ze alleen in Nederland. Ben ik dan verplicht BTW te vragen of niet?

  Alvast bedankt! Vriendelijke groet,
  Julie

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Julie,
   Dank voor je compliment!
   De belastingdienst heeft een tooltje op haar site waarmee je kunt uitvinden hoe het zit met de btw. Maar BTW buitenland is complex. En jij hebt zelfs te maken met USA, Afrika en NL – ik kan me voorstellen dat je even te rade moet gaan bij een fiscalist die gespecialiseerd is in BTW buitenland.
   Succes!
   Groet Femke

   Beantwoorden
 7. Lambert
  Lambert zegt:

  Hallo Femke,
  Dank voor je duidelijkheid. Toch heb ik nog een vraagje over ‘auto prive’ vs ‘auto op de zaak’ in combinatie met een ‘Young Timer’.

  Wat is de situatie: Ik ben zelfstandig en rijd mijn bijna 15 jaar oude auto op dit moment prive, en declareer 0,19 cent per kilometer. Daarnaast verreken in de BTW naar rato van het zakelijk/prive gebruik van de auto.

  Per 1 maart is mijn auto 15 jaar oud, en kan ik mijn auto volgens mij voordelig ‘op de zaak’ rijden, want voor YoungTimers (>15 jaar) geldt 35% bijtelling van de DAGwaarde, en die is in mijn geval 2000,- euro. Dan zou ik dus voor een (privé-) bijtelling van 700,- euro per jaar alle kosten (benzine, onderhoud) uit de zaak kunnen betalen. Dan mag ik natuurlijk geen 0,19 cent/km meer te declareren.

  Klopt bovenstaande?
  Even praktisch, hoe ‘zet ik de auto’ op de zaak en laat ik dit aan de belastingdienst weten?
  En dan is er nog iets met die BTW. Moet ik dan alsnog zakelijke en prive-km’s bijhouden om het teveel alleen terug gevorderde deel van de BTW te corrigeren? (dus ik feite omgekeerd aan wat ik deed bij prive-rijden).

  Ben benieuwd! groeten, Lambert

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Lambert,
   Auto’s en ficale zaken is complex. Er zijn tientallen regels en nog meer uitzonderingen.
   Volgens mij heb je het aardig in de gaten. Wanneer je auto op de zaak staat, mag je idd geen 19 cent per km declareren.
   Hoe je de auto op de zaak zet, moet je even met je boekhouder of accountant bespreken. Voor wat betreft de btw zijn er ook weer een aantal regels. Er is iets met btw bij aanschaf, maar daar heb jij niet mee te maken. 

   De btw correctie wordt gebaseerd op het privé gebruik.
   Je moet een kilometeradministatie bijhouden.
   Het percentage privé-gebruik vermenigvuldig je met de afgetrokken btw en dit deel geef je aan in de laatste btw aangifte van het jaar. Wil je geen rittenadministratie bijhouden?
   Dan mag je ook 2,7% van de cataloguswaarde berekenen en opgeven als correctie voor het privé gebruik.Is de auto ouder dan 5 jaar (en dat is bij jou het geval), dan is het percentage 1,5%

   Maar nogmaals – dit is zeer complexe materie, dus mijn advies is: Haal er een expert bij!
   Succes!

   Beantwoorden
 8. Mikel
  Mikel zegt:

  Ik ga binnenkort naar Thailand op vakantie. Eenmaal daar wil ik gesprekken voeren en visitekaartjes aanreiken en aldaar contacten leggen om communicatietrainingen te geven en klantvriendelijk telefoneren in het Engels. Kan ik iets met het vliegticket en een overnachting(en)belastingtechnisch doen?

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Mikel,
   Jij bent de enige die het zakelijk aspect kan beoordelen. Je zegt zelf dat je op vakantie gaat. Dat klinkt als een behoorlijke prive component 🙂
   Maar als jij kunt beargumenteren dat het zakelijk karakter behoorlijk is, kun je daar in je kosten uiteraard iets mee!
   Groet Femke

   Beantwoorden
 9. Lauren de Bruijn
  Lauren de Bruijn zegt:

  Hartelijk bedankt voor zo’n gestructureerde informatie! Ik heb een kleine business en gelukkig groeit die heel snel en straks ga ik in het buitenland mijn producten verkopen. Maar ik had geen idee dat ik de regels van mijn “doel land” moet volgen! Misschien, heb ik nog een professioneel advies nodig om alle financiële zaken in orde houden.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Lauren,
   Ik zou zeker VOORaf advies vragen aan een BTW Buitenland expert. Dat bespaart je enorm veel tijd, geld en gedoe! Succes met je business en super dat het goed gaat!
   Groet Femke

   Beantwoorden
 10. Ruben
  Ruben zegt:

  Mijn eerste BTW-aangifte zojuist ingevuld en verstuurd. Nu heb ik verdiend en ik heb kosten gemaakt. Toeval wil dat ik precies op 0 euro uitkom. Wat nu? Moet je betalen dan moet je het overmaken. Krijg je geld terug dan hoef je verder niets te doen. Maar 0 euro. Ik zeg: ik hoef niks te doen… of moet ik een betaling doen van 0 euro om een betalingskenmerk vast te leggen of zoiets? Kan dat eigenlijk wel?

  Beantwoorden
 11. Bauke
  Bauke zegt:

  Ik heb mijn eerste opdracht afgerond als zzp’er. De opdracht duurde van begin november 2017 tot eind februari 2018. Ik zou in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling ware het niet dat mijn klant in 2017 de totale fixed price al wilde betalen. Hierdoor moest ik in 2017 meer omzetbelasting betalen dan de KOR-grens. Als ik echter het totaalbedrag spreid over de daadwerkelijk gewerkte tijd in nov/dec/jan/feb dan zou ik wel aanspraak maken op de KOR in 2017. Hopelijk kan dit alsnog?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.