KIA Investering

Belangrijke eindejaarstip: KIA voor extra fiscaal voordeel op investeringen!

Heb je dit jaar een investering gedaan in een nieuwe computer, een fotocamera of een ander bedrijfsmiddel? Dan zou het zomaar kunnen dat je in aanmerking komt voor een EXTRA aftrekpost van 28% van het geïnvesteerde bedrag. Dat is snel verdiend! 

Waardevolle Eindejaarstip voor wie investeert!

Investeer je in één jaar meer dan € 2.301,- (excl. btw)? Dan kun je 28% extra aftrekken van de belastingen. Dit heet de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Heb je dit jaar al een investering gedaan en kom je niet aan de € 2.301? Dan kan het lonen om dit jaar nog een extra investering te doen.

Het totaal aan investeringen (gekocht en betaald in 2015) geldt. Wil je investeren, maar was je van plan om je investeringen te spreiden over 2015 en 2016? Niet doen! Dat kost je waarschijnlijk geld. Even kort de regels op een rijtje:

Een investering is een aanschaf van een bedrijfsmiddel, wat langer dan 1 jaar mee gaat en wat € 450,- (ex. btw) of meer kost. Gebruiksgoederen zoals kantoorartikelen, visitekaartjes en heel veel andere kosten zoals uitgaven voor je boekhouder, opleidingen etc. vallen hier dus niet onder. Dit zijn gewoon kosten. Maar investeringen in laptops, machines, fotocamera’s, software etc. vallen er wel onder. Investeringen in personenauto’s vallen er helaas niet meer onder, investeringen in bestelauto’s dan weer wel.

Op de site van de belastingdienst lees je alle ins en outs over de KIA.

Hoe werkt het in de praktijk; een voorbeeld

Stel, je bent fotograaf. Je hebt begin dit jaar een laptop aangeschaft van € 2.000,- excl. btw. Je hebt ook een nieuwe lens nodig. De lens vraagt een investering van € 600,- excl. btw. Wanneer je de lens dit jaar aanschaft en betaalt, dan heb je totaal € 2.600,- in één jaar geïnvesteerd en daarmee val je onder de KIA.  Je mag dan 28% van het geïnvesteerde bedrag, dus € 728,-  (0,28 x 2.600 = 728), extra* aftrekken van de winst. Afhankelijk van de belastingschijf waar je in valt, heb je tot € 380 netto voordeel!

Had je nu gedacht, ach, ik koop die lens volgend jaar wel, dan was je niet aan de investeringsgrens van € 2.301,- gekomen en dan was je tot € 380 netto misgelopen!

* Natuurlijk schrijf je de investering zelf ook nog gewoon af. Normaal gesproken schrijf je een investering in bedrijfsmiddelen in 5 jaar af. Ben je starter, dan mag je de investeringen afschrijven zo snel of zo langzaam als je wilt.

Heb je hier vragen over? Stel ze dan gerust hier! Ik reageer altijd.

Vond je dit artikel nuttig? Wil je dit artikel dan delen? Daar doe je mij een groot plezier mee!

48 antwoorden
   • Femke Hogema
    Femke Hogema zegt:

    ok, update:
    De hoofdregel is: kosten die je maakt t.b.v. je onderneming zijn aftrekbaar. Dus wanneer de telefoon van je meewerkende partner zakelijk wordt gebruikt, dan is mijn conclusie dat de kosten aftrekbaar zijn. Is de telefoon een investering (Duurder eur 450 etc) dan zou hij ook voor de KIA in aanmerking komen. Mijn aarzeling is dat ik niet weet of er wellicht een uitzondering is voor de meewerkaftrek. Bel anders voor de zekerheid de belastingtelefoon even.

    Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Saskia,
   Is het financial of operational lease? Bij financial lease mag je KIA toepassen. Omdat je dan economisch eigenaar bent en het apparaat staat ook op de balans. Is het financial lease? Leg het dan even bij je boekhouder neer voor de exacte voorwaarden.

   Beantwoorden
 1. lis
  lis zegt:

  Ik wil graag een fiets aanschaffen omdat ik op de fiets naar mijn cliënten ga.
  Kan ik die ook afschrijven tav het KIA. of is dat net als een auto niet van toepassing?

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Goede vraag Lis.
   Uitgesloten van de KIA zijn:
   woonhuizen, grond, dieren, personenauto’s, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen en bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur of voor gebruik in het buitenland, en uiteraard bedrijfsmiddelen die minder dan € 450 per stuk kosten, waarbij opgemerkt dat een geheel aan bedrijfsmiddelen (tafel plus stoelen of een aantal archiefkasten) als een geheel telt.

   Dus ik zou zeggen dat de fiets die je zakelijk aanschaft inderdaad meetelt voor de KIA. Je mag overigens een fiets alleen ‘op de zaak’ zetten wanneer je de fiets daadwerkelijk voor minimaal 10% zakelijk gebruikt.

   Je kunt je afvragen of je de fiets niet beter prive kunt aanschaffen; want je mag dan nl. 19 cent per km als kosten opvoeren.

   Maar dankzij de KIA kan het idd zijn dat je voordeliger uitbent als je hem op de zaak zet. En je hoeft je fiets kilometers niet te registereren 🙂
   Even rekenen dus wat voordeliger is!

   Beantwoorden
 2. Maartje
  Maartje zegt:

  Hoi Femke,

  Kan ik deze regeling ook toepassen op de kosten die ik gemaakt heb voor het opknappen (schilder & timmerwerk, materiaalkosten) en inrichten (meubels, stofzuiger, espresso apparaat, styliste etc) van mijn nieuwe kantoor?

  Alles bij elkaar komt het bedrag boven de 2301 en de kleinste factuur is ook hoger dan 450 ex btw.

  Dank alvast! Groet, Maartje

  Beantwoorden
 3. Fred
  Fred zegt:

  Hallo Femke,
  Alweer een goed stuk ,waarvoor hartelijk Dank. Ik was al wat op de hoogte hiervan,
  Maar heb toch nog een vraag.
  Wanneer Is er sprake van een boekjaar, een gebroken boekjaar.?
  Want ik zag op de site van de belastingdienst iets over gebroken boekjaren.
  Ik ben gestart in oktober en heb laatst een bedrijfswagen aangeschaft. Geld dan de kia over dit bedrijfsmiddel voor 100% in 2015 ,of word het anders berekend

  Vr.gr. fred

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Ik neem aan dat jouw eerste boekjaar gewoon van okt – dec loopt. Een kort boekjaar dus. Een gebroken boekjaar is iets anders. Dan wijk je af van de standaard; je boekjaar loopt dan bijv. van juni – mei.
   De bedrijfswagen is geen personenauto? Want de KIA geldt niet voor personenauto’s. Wel voor bestelauto’s.
   Als je dus een bestelauto in okt hebt aangeschaft, dan geldt de KIA gewoon. Het wordt dan niet anders berekend.

   Beantwoorden
   • Lida Min
    Lida Min zegt:

    Ha Femke, dan zal ik rijles gaan geven in een bestelbusje. Lucratiever (ha). Mijn lesauto valt niet in deze investeringsaftrek. Ik heb net bij de belastingdienst deze vraag voorgelegd.
    Nu heb ik 2301€ geïnvesteerd dit jaar en heb ik de keuze, als starter, wanneer ik dit bedrag bij de belastingdienst wil opgeven. Wat is nu handig? 1. wachten tot volgend jaar, omdat ik dan ws winst zal maken en dus minder belasting betaal of 2. dit jaar meenemen met de belastingaftrek?

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
     Femke Hogema zegt:

     Hoi Lida,
     het zit iets genuanceerder. Je neemt het bedrag altijd nu op in je boekhouding. Het komt als activa op de balans (dat ga je nog leren in de lessen van het programma wat je bij me volgt). Je kunt dus ook dit jaar gebruik maken van de KIA.
     De volgende vraag is: wanneer schrijf je het af. En het antwoord daarop is: wanneer je winst gaat maken. Dat kan volgend jaar zijn, of zelfs nog later. Mail je vraag anders nog naar me toe ter voorbereiding op het volgende webinar, dan leg ik het uit!

     Beantwoorden
 4. Danny Ouwendijk
  Danny Ouwendijk zegt:

  Hallo Femke,

  Dank voor de tip. Goed om te weten als startende ondernemer dit jaar.
  Geldt dit ook voor NAS server, laptop, tablet etc., bij elkaar opgeteld om aan het bedrag te komen?

  Auto mag niet, maar wel spullen voor de auto? Zoals laadkabel.

  Benieuwd naar de reactie, en dank voor de tip.

  Groet,
  Danny

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Danny,
   Vraag 1: Ja, zolang de losse items op zichzelf ook als investering gelden. Een tablet van 500 eur excl. btw is dus wel een investering, maar een tablet van 300 excl. btw niet. Dat zijn gewoon kosten. Een los item (zoals een muis); kun je het beste tegelijkertijd met de computer kopen. Want het bontotaal geldt dan. In dat geval telt de muis dus mee. Had je hem los gekocht, dan niet.
   De laadkabel – aangezien een personenauto niet onder de KIA valt ben ik bang dat de kabel er ook niet onder valt. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Check het even bij je boekhouder.

   Beantwoorden
 5. Saskia Cohen
  Saskia Cohen zegt:

  Hallo Femke,
  Als trouwe lezer van je nieuwsbrief nadat ik anderhalf jaar geleden op jouw Healthy Finance event was, heb ik nu een vraag aan je naar aanleiding van je laatste nieuwsbrief met je eindejaarstip. Zijn investeringskosten voor het maken van mijn website ook aftrekbaar? Ik heb recent veel kosten gemaakt aan tekstschrijver, marketing en sitebouwer, profielfoto. Kan ik dit ook aftrekken? Of geldt dit alleen voor vaste materialen?
  Dank je wel alvast!
  Saskia

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Saskia,
   Dat is een goede vraag. Je komt eerlijk gezegd in het ‘grijze gebied’. De vraag is; valt een website onder een bedrijfsmiddel. En het antwoord is niet zo eenvoudig, want we moeten dan interpreteren wat de fiscus bedoelt. Ik interpreteer het als volgt: Wanneer de website voor jou echt een bedrijfsmiddel is; je voert er business mee, dan kun je beargumenteren dat het meetelt voor de KIA. Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan kun je vrij eenvoudig beargumenteren dat het echt een bedrijfsmiddel is. Is je website meer een digitaal foldertje, dan is het geen bedrijfsmiddel. Je zult het dus zelf moeten interpreteren.
   Succes!
   Femke

   Beantwoorden
 6. Fred
  Fred zegt:

  Hi Femke,
  De auto is een bestelbus, die ik eigenlijk alleen maar voor bezoek aan klanten gebruik.
  Zowel voor de adviesfase,alswel het uitvoerende. Ik had begrepen dat als je de bus alleen zakelijk gebruikt ,geen rittenadministratie hoeft bij te houden, en dus ook geen bijtelling heb.

  Groet fred

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Fred,
   De auto is een complex vraagstuk 🙂 Ik heb niet alle ins- en outs rondom de auto in mijn hoofd. Als je dit zeker wilt weten zal je dit even moeten uitzoeken via de site van de belastingdienst of bij je boekhouder.
   Succes!

   Beantwoorden
 7. Cassandra
  Cassandra zegt:

  Hoi Femke,
  nog maar een keertje, want misschien heb je de 1e reactie over het hoofd gezien (ik zie je op alles snel reageren :-))
  Inmiddels heb ik er nog een vraag bij

  1. een mobiele telefoon voor mijn meewerkende partner (>525 uur), is dat ook als KIA weg te zetten?
  2. winterbanden voor mij zakelijke auto, gelden die als KIA?

  Dank je wel vast!

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Cassandra,
   ja sorry! Ik had hem wel gezien, maar had zo geen antwoord paraat, en toen was ik het eerlijk gezegd vergeten. Die telefoon voor je meewerkende partern – ik weet het niet! Mijn gevoel zegt” ‘nee’ maar ik vraag het na!
   Winterbanden voor je zakelijke auto… ben ook bang van niet. Personenauto’s vallen niet onder de KIA, dus winterbanden ook niet denk ik. Zijn ze duurder dan 450 excl. btw? Ik leg hem ook even voor bij mijn businesspartner (accountant / fiscalist). Wordt vervolgd!

   Beantwoorden
   • Cassandra
    Cassandra zegt:

    Top!
    Dank je wel vast 😉
    De winterband komen eigenlijk net onder de 450 uit (excl btw), maar als ik ze wel voor KIA in aanmerking komen, kan ik bv nog wieldoppen er bij nemen.
    Groeten

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
     Femke Hogema zegt:

     Hoi Cassandra,
     Ik heb het nog even nagevraagd; maar het is zoals ik al dacht. Als de auto zelf onder de KIA valt (grijs kenteken bijvoorbeeld) dan vallen de winterbanden er ook onder. Maar als het gewoon een personeneauto is en hij valt niet onder de KIA, dan mag je de winterbanden ook niet meerekenen voor de Kia, helaas.

     Beantwoorden
 8. Jaco
  Jaco zegt:

  Hallo Femke,
  Als startende deeltijd ZZP-er oriënteer ik me op het ‘binnen de KIA’ investeren in wat kantoormeubels en een koffiemachine voor mijn kantoor in huis (fiscaal geen bedrijfsruimte). Nu lees ik nergens expliciet of dat mogelijk is.
  Ben benieuwd naar je advies hierin.
  Bedankt!

  dit mogelijk is wanneer (fiscaal geen bedrijfs ben ik geen ik over fiscaal

  Beantwoorden
 9. Patricia
  Patricia zegt:

  Hoi Femke,
  Met veel interesse lees ik altijd je berichten en nieuwsbrief. Ik heb een vraagje over het investeren.
  Ben ook toe aan een nieuwe laptop 🙂 Maar ik ben startend. En voor 2015 zijn we uitgegaan dat ik ROW ben ipv. WUO. Ik had geen goede urenverantwoording en wist ook wel zeker dat ik die dat jaar niet gehaald had. Ook waren de inkomsten nog zo laag dat dat waarschijnlijk niet als echte onderneming gezien zou worden. Ik neem aan dat ik aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voorde KIA. De uren heb ik in 2016 dik gehaald. Maar is er ook een inkomsten drempel? Ik wil voorkomen dat ik investeer en rekening hou met de aftrek. En het dat ik er dan achteraf geen recht op heb. Dan kan ik beter in januari mijn investeringen doen misschien. Wat denk jij hiervan? Alvast bedankt voor alle informatie!

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Patricia,
   Er is geen inkomstendrempel, maar de KIA is een aftrekpost. En als de inkomsten erg laag zijn, heb je mogelijk niets aan die extra aftrekpost. Ik zou op safe spelen en de investering volgend jaar doen. En dan gaan voor flinke winst zodat er wat af te trekken valt 🙂
   Wil je zeker weten of het zin heeft? Doe dan de training IB voor ZZP. Tot en met einde dit jaar met 20% korting! http://ibzzp.nl kortingscode: winstgevendjaar

   Beantwoorden
 10. Ton
  Ton zegt:

  Hallo Femke,
  Met interesse lees ik je fiscale tips. Nu mijn vraag: ik heb dit jaar een advertentie/reclame van €450 (ex BTW) geplaatst. Kan ik deze reclamekosten opnemen om aan mijn Kleine Investeringsaftrek te komen tbc aftrek?

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Beste Ton,
   Nee, reclame is geen bedrijfsmiddel. Dus dat valt er niet onder. Het moet echt een bedrijfsmiddel zijn. Eem computer, fotocamera of 3-D printer valt er bijvoorbeeld wel onder.
   Hartelijke groet,
   Femke

   Beantwoorden
 11. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Hoi Femke,
  Wanneer ik een computer aanschaf voor 2301 maar deze ook deels privé gebruik, kan ik dan in aanmerking komen voor een Kia? Of moet ik rekening met een percentage aftrek omdat ik hem ook privé gebruik? Zo ja, hoeveel zou dat zijn? Ik gebruik hem het merendeel voor werk.

  Beantwoorden
 12. Edward
  Edward zegt:

  Hallo Femke,

  Mag je ook bijvoorbeeld een nieuwe laptop -niet activeren-, dus geen gebruik maken van de KIA en rechtstreeks naar de kosten boeken?

  Groet Edward

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hi Edward,
   Dat mag alleen als je starter bent. Het punt is: De fiscus zegt: Die laptop gaat 5 jaar mee. Je MOET de kosten daarom ook over 5 jaar verdelen. De fiscus krijgt dan nl eerder haar geld. Om diezelfde reden wil jij waarschijnlijk liever de kosten ineens boeken. Dat levert in dat jaar een belastingvoordeel op. En geld wat je nu hebt is over het algemeen waardevoller dan het geld wat je over 5 jaar hebt.
   Maar goed, afschrijven is verplicht.
   Alleen als starter mag je willekeurig afschrijven. Dat betekent dat je vaste activa die je in de startperiode van je bedrijf kocht, zo langzaam of zo snel mag afschrijven als je zelf wilt.

   Beantwoorden
 13. Mario
  Mario zegt:

  Hoi Femke,

  Ik ben een blogger en verdien een aanzienlijk bedrag per maand met mijn website via advertenties en affiliate links naar producten die bij Amazon gekocht kunnen worden. Amazon betaald mij een comissie over de producten die gekocht worden door mensen die via mijn website bij hun terecht zijn gekomen.

  Ik neem aan dat de website in dit verband aangemerkt kan worden als een bedrijfsmiddel?

  Nu maak ik gebruik van een bedrijf dat voor mij de artikelen schrijft en publiceerd op mijn website. Ik betaal dat bedrijf 2000 euro per maand voor deze dienst. (24000 per jaar)

  Zou ik dat kunnen scharen onder een investering voor de kia?

  Groet, Mario

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hi Mario,
   Ik waag me niet aan individueel fiscaal advies 😉
   Ik wil je wel mijn mening geven.
   Ik vind het verdedigbaar dat een website die inkomen genereert opgevoerd wordt als een investering.
   Het schrijven van artikelen is in mijn beste inschatting geen bedrijfsmiddel.
   Groet Femke

   Beantwoorden
 14. Fatih Gokce
  Fatih Gokce zegt:

  dag Femke
  Als ik een telefoon koop van 500 euro incl. en ik koop ook een extra lader hoes etc voor mijn praktijk waarna het bedrag minimaal 545 euro incl. (450 excl.) wordt, kan dit meetellen voor KIA? En investering in de aankleding van de praktijk met beelden, lego etc. kan dit meetellen als totaalbedrag van een factuur meer is dan 545 euro incl (450 excl)? Lego gebruik ik in de praktijk ook om mensen met psychische klachten te activeren.
  Vriendelijke groet
  Fatih

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hi Faith,
   sorry voor mijn late reactie. Ik had je vraag over het hoofd gezien. Het was 2e kerstdag 😉
   Het antwoord op de vraag over de telefoon en hoes etc. is ‘ja’. Als het allemaal op 1 factuur staat, geldt het als 1 investering.
   In jouw geval kan ik me voorstellen dat beelden en lego als investering kunnen gelden. Je hebt het nodig in je werk en het gaat meerdere jaren mee.
   Femke

   Beantwoorden
 15. G de jongh
  G de jongh zegt:

  Als je die KIA toepast in een bepaald jaar, mag je dan ook de normale afschrijving boeken van bv 20%? Of moet je die dan uitstellen tot het jaar daarna?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.