Belasting 2012 – alle veranderingen op een rijtje

Op 20 december heeft het parlement het Belastingplan 2012 goedgekeurd.
Ook voor ZZP’ers gaat er weer het een en ander veranderen. In deze nieuwsbrief zet ik de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Graag herinner ik je ook aan de training ‘Financien voor ZZP’ers’ van 4 en 18 april 2012. In deze training krijg je natuurlijk inzicht in de belangrijke belastingzaken, maar, wellicht nog veel belangrijker, je raakt op je gemak met cijfers. Je snapt het financiële spel en je kunt daardoor met meer gemak en plezier je bedrijfsfinancien beheersen. Ik leer je een financieel plan op te stellen, je jaarrekening lezen, hoe je de juiste adviseur kiest en hoe je zorgt dat die je niet te veel geld kost, hoe je je boekhouding efficient en betaalbaar voert en nog veel meer! Tot 31 december kun je je nog aanmelden met 50 euro korting, er zijn nog enkele plaatsen vrij; laat deze kans niet aan je voorbij gaan! Vanaf 1 januari betaal je de normale prijs.

Samenvatting Belastingwijzigingen

Alle wijzigingen in het belastingplan 2012 staanhier. De voor jou belangrijkste wijzigingen vat ik onderstaand samen:

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek bestaat momenteel (tot en met 2011) uit 8 schijven. Hoe hoger je winst, hoe lager de aftrek. Vanaf 1 januari 2012 wordt deze omgezet in een vaste aftrek van € 7.280. Hiermee wordt de aftrek eenvoudiger en daarnaast wordt het maken van winst gestimuleerd.
Ondernemers met een lage winst worden er helaas slechter op; voorheen was de maximale aftrek € 9.484 (bij een winst tot maximaal € 14.045).

Vitaliteitssparen per 2013
Het spaarloon en de levensloopregeling komen te vervallen per 1 januari 2012. Vanaf 1 januari 2013 komt daarvoor het vitaliteitssparen in de plaats. Vitaliteitssparen is een manier om fiscaal voordelig te sparen en deze manier is ook toegankelijk voor ZZP’ers. De stortingen zijn fiscaal aftrekbaar in box 1 en er wordt pas belasting geheven bij opname van het tegoed. Jaarlijks kan er maximaal € 5.000 fiscaal aftrekbaar gestort worden. Het opgebouwde tegoed is niet belast in box 3. Maximaal mag je € 20.000 aan vermogen opbouwen.

FOR
De toevoeging aan de oudedagsreserve (OR of FOR) is verlaagd. Je mag vanaf 2012 12% van de winst met een maximum van € 9.542 reserveren. Dit was maximaal € 11.882. Let op: het reserveren voor de FOR levert een fiscale besparing in het betreffende jaar op, maar het is een uitgestelde belastingbesparing. Je moet altijd een keer afrekenen! Verdiep je goed in de FOR alvorens de reservering zomaar te (laten) maken!

Toeslag kinderopvang gekoppeld aan urenregistratie
De kinderopvangtoeslag wordt vanaf 2012 gekoppeld aan het aantal uren dat de ouder met de kleinste baan werkt. Wanneer jij als ZZP’er minder uren werkt dan je partner, zijn het aantal uren dat jij in de bedrijf werkt richtinggevend voor de hoogte van de toeslag kinderopvang. Werk je minder uur dan dat je kind naar de opvang gaat, dan krijg je minder toeslag. Op toeslagen.nl staan de regels inclusief een helder voorbeeld.

Bijdrage KVK vervalt per 2013
De verplichte bijdrage van ondernemers aan de kvk komt per 1 januari 2013 te vervallen. In 2012 wordt deze bijdrage al 10% lager. Daarnaast wordt de kamer van koophandel staks de basis voor het ondernemersplein, een plek waar alle dienstverlening aan ondernemers is samengebracht.

R&D aftrek
Vanaf 1 januari 2012 wordt er een nieuwe aftrekpost ingevoerd voor ondernemers die investeren in Research en Development. Er bestaat al langer een aftrek S&O (Speur en Ontwikkelingswerk). De R&D aftrek heeft betrekking op uitgaven die geen betrekking hebben op loonkosten, zoals investeringen in apparatuur en materialen. De aftrek bedraagt in 2012 40% van de door Agentschap NL vastgestelde kosten en uitgaven die direct toerekenbaar zijn aan S&O.

Btw op autokosten
De wijzigingen rondom de btw op autokosten is al per 17 oktober 2011 ingegaan. In mijn vorige nieuwsbrief staan de regels uitgebreid. Hier volgt een samenvatting.

Nieuwe btw-regel indien priv- auto ook zakelijk wordt gebruik 
Tot 17 oktober 2011 was het toegestaan om 75% van de btw op onderhoud en benzinekosten af te trekken. Dat mag niet meer. Het is nu verplicht om de btw procentueel af te trekken. Het is dus noodzakelijk om de begin- en eindstand van de totaalteller per periode bij te houden!

Zakelijke auto en btw
Wanneer je de auto van de zaak ook privé gebruikt, dan moet je voor het privégebruik een deel van de afgetrokken btw terugbetalen. Hiervoor zijn de regels per 1 juli 2011 gewijzigd.

Regels vanaf 1 juli 2011:
Vanaf 1 juli betaal je btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Op basis van deze kilometeradministratie bepaal je de verhouding tussen het zakelijk gebruik en het privé gebruik.

Wanneer je geen kilometeradministratie bijhoudt, dan kun je er voor kiezen om het privégebruik vast te stellen op 2,7% van de catalogusprijs van de auto (incl. btw en bpm). De btw voor privégebruik die je jaarlijks afdraagt is in dit geval 2,7% van de catalogusprijs van de auto.

Ook binnen de nieuwe regels maak je de btw correctie in de laatste aangifte van het jaar. Meer informatie over de nieuwe regels staat op de site van de belastingdienst.

Voorgestelde wijzigingen

Vervangen urencriterium door omzetcriterium
Half november 2011 heeft de Tweede Kamer een motie van GroenLinks om het urencriterium te schrappen aangenomen.
Volgens het urencriterium hebben ondernemers pas recht op diverse fiscale voordelen wanneer ze minimaal 1.225 uur per jaar in hun onderneming steken. GroenLinks wil dat dit wordt vervangen door een omzetcriterium. Wanneer je € 10.000 of meer omzet draait, krijg je volledige zelfstandigenaftrek. Bij een omzet van € 5.000 heb je recht op de helft van de zelfstandigenaftrek.
Begin 2012 wordt er een voorstel ingediend. Lees artikel op nu.nl

Personenvennootschappen van de baan
Al sinds 2009 wordt er over gesproken om de VOF, de CV en de Maatschap als rechtsvormen te vervangen door personenvennootschappen (de OV en de OVR). Dit voorstel is sinds kort van de baan. Dit schrijft het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Flex bv medio 2012
Het voorstel om de regels voor de besloten vennootschap (bv) eenvoudiger te maken, ligt ook al sinds 2009 op de plank. Het is nog steeds de verwachting dat de Flex bv er medio 2012 komt.

Het is straks niet langer nodig om € 18.000 kapitaal te storten. Daarnaast is een notaris straks alleen nodig voor bijzondere constructies. Ook de verplichting om meerdere overlegorganen binnen de bv te hebben komt te vervallen. Al met al zou de Flex bv ook voor ZZP’ers interessant(er) kunnen worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.