BTW van 19% naar 21%; wat is belangrijk?
Per 1 oktober 2012 gaat het BTW tarief van 19% naar 21%. Als je BTW-plichtig bent, zijn er een paar zaken waar je op moet letten om de overgang goed te laten verlopen. Vooral wanneer je nu al facturen verstuurt voor zaken die betrekking hebben op de periode na 1 oktober moet je opletten. De regeling en aandachtspunten licht ik verderop in deze nieuwsbrief toe.
Graag wijs ik je eerst nog even op de diverse trainingen die in het najaar plaatsvinden. Naast de bekende basistraining ‘Financiën voor ZZP’ers’, kun je nu ook in 1 dag leren boekhouden, of in 1 dag leren hoe je zelf je Inkomstenbelasting aangifte doet. Ook is er een korte training van één dagdeel puur gericht op het lezen en begrijpen van je cijfers. Stuk voor stuk trainingen waar je veel geld mee kunt besparen.
Als je je aanmeld vóór 25 augustus krijg je 10% korting op alle trainingen! Wacht ook niet te lang, want de laatste training zat met 10 mensen helemaal vol.
Artikel: BTW van 19% naar 21%: wat is belangrijk?
De regeling:
Leveringen of diensten die worden verricht na 1 oktober, zijn belast met 21%. De factuurdatum is dus geen criterium voor het juiste BTW-tarief, maar de datum waarop de dienst of levering wordt verricht.
Voorbeeld facturatie vooraf:
Je gaat een opdracht uitvoeren op 15 oktober, maar deze factureer je vooraf, bijvoorbeeld 1 september. Je brengt dan op de factuur al 21% BTW in rekening.
Voorbeeld facturatie achteraf:
Je hebt in september een product geleverd. De factuur verstuur je begin oktober. Je brengt dan 19% BTW in rekening omdat de levering plaatsvond vóór 1 oktober.
Voorbeeld doorlopende leveringen:
Je geeft een driedaagse training die deels in september en deels in oktober plaatsvindt. De BTW moet dan gesplitst worden. De dagen die je geeft vóór 1 oktober moet tegen 19% belast worden, de dagen die plaatsvinden ná 1 oktober tegen 21%.
Voorbeeld jaarfacturatie:
Wanneer je begin 2012 een factuur hebt gestuurd voor het hele jaar (bijvoorbeeld een abonnement), dan moet je een aanvullende BTW-factuur uitreiken. Je kan dan een factuur sturen voor alleen het BTW verschil over het bedrag wat betrekking heeft op de maanden oktober, november en december. Als omschrijving geef je dan mee: ‘na gefactureerde BTW 2012’.
Het aangifteformulier:
Momenteel vul je in rubriek 1a op het aangifteformulier het 19% btw bedrag in. Vanaf 1 oktober vul je in rubriek 1a het 21% btw bedrag in.
Wanneer je voor 1 oktober al facturen verstuurt voor leveringen die na 1 oktober plaatsvinden (vooraf factureren), dan vul je de 21% btw in rubriek 1c in.
Heb je het niet goed gedaan?
Ik geef het eerlijk toe :-), ik heb zelf facturen gestuurd die betrekking hebben op oktober, met het verkeerde (19%) tarief. Het zal de warmte wel zijn…
Dit is gelukkig niet zo moeilijk op te lossen. Als je het niet goed hebt gedaan kun je een aanvullende factuur sturen voor alleen het BTW-deel (dus 2% BTW). Dit doe je dan met de omschrijving ‘Nagefactureerde BTW’. Zet wel het oorspronkelijke factuurnummer erbij.
Meer informatie:
Lees de brochure van de rijksoverheid over de BTW-verhoging voor meer informatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!