En ineens staat het belastingstelsel volledig op zijn kop!

En ineens staat het belastingstelsel volledig op zijn kop! #Belastingen #ZZP

Gisteren kopte de kranten: “De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een concept-regeerakkoord.”
Prinsjesdag bracht ondernemersland weinig nieuws. Een demissionair Kabinet komt meestal niet echt met nieuwe plannen. Maar nu het nieuwe kabinet vaste vormen krijgt, lekken ook de eerste plannen uit. En die zijn niet mals!

Alhoewel er nog niks definitief is, neem ik je wel vast mee in de voorlopige plannen van het nieuwe kabinet die jou als ondernemer treffen!

De meeste maatregelen moeten in 2019 in gaan.

We gaan minder inkomstenbelasting betalen!

 • Op dit moment betaal je als werknemer, maar ook als ondernemer met een eenmanszaak, VOF of maatschap, belasting volgens 3 (officieel 4) schijven. De laagste schijf is bijna 37% (over de eerste € 20.000), de middelste schijven zijn beide 41% (over het inkomen van € 20.000 tot € 67.000) en over het hoogste deel van je inkomen betaal je 52% belasting.
 • Het plan is om vanaf 2019 terug te gaan naar 2 schijven. De eerste schijf van 37% geldt voor het inkomen tot € 68.000 en over het hogere betaal je 50%.
 • Concreet: Over je inkomen van € 20.000 tot € 67.000 betaal je volgens de nieuwste plannen 4% minder belasting en over het hoogste deel van je inkomen betaal je straks 2% minder belasting. Heb je een inkomen (of belastbare winst) tot € 20.000, dan merk je hier niks van. Maar heb je een hoger inkomen (winst), dan ga je minder belasting betalen.

Lage btw-tarief van 6% naar 9%

 • We gaan dus mínder inkomstenbelasting betalen, maar om dat te kunnen bekostigen, moet de btw omhoog.
 • Het hoge btw-tarief (21%) blijft gelijk, maar het lage btw-tarief van 6% gaat naar 9%.
 • Het lage tarief geldt voor ‘basisbehoeften’ zoals voedingsmiddelen maar ook boeken, kranten, gemeesmiddelen, de kapper, de dierentuin en de fietsenmaker. Dat wordt dus allemaal duurder en dit zie je direct terug in je portemonnee.

Vennootschapsbelasting omlaag!

 • Heb je een BV? Dan betaal je op dit moment 20% Vennootschapsbelasting over de winst die je maakt. Maak je meer dan € 200.000 winst? Dan is de VPB 25% over de winst vanaf € 200.000.
 • De hoogte van de belasting over de winst is van groot belang in het kader van de internationale concurrentiepositie tussen landen.
 • In dit kader wil het nieuwe kabinet de Vennootschapsbelasting verlagen van 20% naar 16%. Winst van boven de € 200.000 wordt 21% ipv 25% belast.
 • Bij veel ondernemers gaat op een bepaald moment de vraag spelen: ‘Moet ik van mijn eenmanszaak over naar een BV?’. Deze belastingverlaging zou de overstap naar een BV zomaar interessanter kunnen maken! Ik heb al heel lang het plan om een korte online training te maken: ‘Eenmanszaak of BV?’ Ik geloof dat ik daar nu maar eens vaart achter moet zetten ;-)Wil je dat ik je op de hoogte hou? Meld je dan hier aan:
  Naam

  E-mailadres

 • Update 19/10/2017: Er lijkt tegelijkertijd een belastinverhoging voor dga’s aan te komen. Die gaan 28,5% in plaats van 25% belasting betalen oer winsten die ze krijgen uitgekeerd. Daarmee is de verlaging van de vpb een sigaar uit eigen doos. Ik hou je op de hoogte via mijn nieuwsbrief van de ontwikkelingen.

Afschaffing zelfstandigenaftrek

 • Er zijn berichten dat de zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft. Maar daar zijn zover ik weet nog geen details over bekend.

Wet DBA op de schop

 • Dat de wet DBA voor veel onrust en verlies aan opdrachten voor zzp’ers zorgt, dat is zo langzamerhand geen nieuws.
 • De handhaving van de wet DBA wordt keer op keer uitgesteld. Maar dit heeft er niet toe geleid dat de zzp’ers die hun opdracht kwijt raakten, die opdracht weer terugkregen.
 • Het nieuwe kabinet wil de regels gaan aanpassen. Er moet een ‘opdrachtgeversverklaring’ komen. Deze moet bedrijven vooraf duidelijkheid en zekerheid geven bij de inhuur van zelfstandigen. De ‘modelcontracten’ verdwijnen dan.
 • Er komt een opt-out regeling voor zelfstandigen die meer dan 75 euro per uur verdienen (en korter dan een jaar worden ingehuurd). Deze ondernemers hebben geen opdrachtgeversverklaring nodig.

Minimum uurtarief zzp’ers

 • Toen ik las dat het nieuwe kabinet een minimum uurtarief voor zzp’ers van 15 tot 18 euro wil gaan invoeren, dacht ik in eerste instantie alleen maar néé! Nog los van het feit dat ik geloof in ondernemerschap, en dus niet in minimum tarieven: Bij tarieven van 15 tot 18 euro hebben we het toch niet over zzp’ers? Dat zijn toch geen tarieven waar je een bedrijf mee kunt runnen? En een fatsoenlijk salaris uit kunt halen?
 • Maar…. het zit allemaal iets genuanceerder. Wat het kabinet voorstelt, is dat een schijnzelfstandige die mínder verdient dan dit minimum, níet als zzp’er kan worden gezien. De opdrachtgever van de betreffende persoon, is dan verplicht de persoon als werknemer in dienst te nemen. En hem of haar gewoon vakantiegeld, pensioenopbouw etc. te bieden.  Zo bezien vind ik het niet eens zo’n heel slecht verhaal. Het Kabinet wil dat onderbetaalde postbezorgers etc. gewoon weer in loondienst worden genomen. En dat vind ik een hele gezonde keuze.

Dividendbelasting wordt afgeschaft

 • Het nieuwe Kabinet wil de dividendbelasting afschaffen.
 • Dividendbelasting is de belasting die betaald wordt over de winst die uitgekeerd wordt.
 • Het afschaffen van de dividendbelasting is vooral gunstig voor buitenlandse bedrijven. En dat is ook de bedoeling.
 • Voor Nederlandse DGA’s heeft dit weinig impact. Het betekent wel een administratieve lastenverlichting voor Nederlandse bedrijven.

Op de hoogte blijven?

 • Wil je op de hoogte blijven van deze (en andere) financiële ontwikkelingen die voor jou als ondernemer relevant zijn?Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!
  Naam

  E-mailadres


Heb je vragen?
Laat hier je reactie hieronder achter. Ik reageer altijd!

En vond je dit artikel waardevol?
Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via onderstaande share-buttons? Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

8 antwoorden
 1. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Zo fijn hoe jij het allemaal weer meteen op een rijtje hebt en mailt. Dankjewel! En kom je een keer een presentatie geven bij het VA café in Oegstgeest voor een gezellige Q&A? Ik mail je binnenkort!

  Beantwoorden
 2. Andrea
  Andrea zegt:

  Hi Femke, mooi overzicht! Ik heb nog een vraag over de BV. Ik las dat de vpb idd verlaagd wordt, maar dat er ook een verhoging komt op de winstuitkering in box 2. Zou dat het weer toch oninteressanter kunnen maken om van ZZP over te gaan naar een BV?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.