Deze meest lucratieve fiscale regeling (de KIA) voor ondernemers moet je NU benutten!

Deze meest lucratieve fiscale regeling (de KIA) voor ondernemers moet je NU benutten!

Als ondernemer heb je fiscaal voordeel. Sommige voordelen krijg je min of meer vanzelf. De zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling worden bijvoorbeeld door je boekhouder bij de aangifte inkomstenbelasting automatisch toegepast.

Maar sommige voordelen heb je ALLEEN ALS JE ER OP TIJD BIJ BENT! Zo schreef ik onlangs dat je benzine en onderhoudsbonnen moet bewaren zodat je een deel van de btw kunt terugvragen (als je je privé auto ook zakelijk rijdt).

In dit artikel wil ik je wijzen op één van de leukste fiscale regelingen voor ondernemers, de KIA!

De KIA is zo leuk, omdat je GELD TOE krijgt als je investeert. En niet zomaar een paar tientjes, nee, 28% van de totale investering!

Maar, je hebt alleen recht op de KIA als je in één jaar voldoende investeert. Als je onder de grens komt, krijg je niets. Als je deze regel niet kent kun je nét onder de grens komen waardoor je je fiscale voordeel mis loopt.
Daarom wijs ik je in dit artikel graag op alle ins en outs ten aanzien van de KIA!

De regel
Investeer je in één jaar meer dan € 2.300,- (excl. btw)? Dan kun je 28% extra aftrekken van de belastingen. Dit heet de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Welke investeringen tellen mee?
Een investering betreft een aanschaf van een bedrijfsmiddel wat langer dan 1 jaar mee gaat en wat in aanschaf minimaal € 450,- excl. btw kost.

Bedrijfsmiddel:
De belastingdienst geeft deze definitie: Bedrijfsmiddelen zijn zaken die u gebruikt in uw onderneming en die u niet wilt verkopen. U hebt ze nodig om uw producten te kunnen maken of uw diensten te kunnen verlenen. Bij bedrijfsmiddelen moet u denken aan machines, transportmiddelen, gereedschappen, inventaris en dergelijke. Maar ook goodwill of vergunningen kunt u beschouwen als bedrijfsmiddelen.
Veel voorkomende bedrijfsmiddelen zijn: Een computer, een bureau, een machine, een camera etc.
Een auto geldt alleen als bedrijfsmiddel als het een grijs kentekenauto is.

Levensduur minimaal 1 jaar:
Iets wordt pas gezien als investering wanneer het een langere levensduur heeft dan 1 jaar. Een set printercartridges van € 500,- wordt bijvoorbeeld niet gezien als bedrijfsmiddel, maar als gebruiksgoed.

Waarde > € 450,- excl. btw
De aanschafwaarde moet minimaal € 450,- excl. btw zijn. Een zakelijke tablet van € 300,- voer je gewoon op als kosten in het betreffende jaar. Je mag deze tablet niet meerekenen om aan de grens van € 2.300,- te komen.

Mag je verschillende investeringen optellen?
Jazeker. Het totaal aan investeringen (gekocht en betaald in 2018) geldt. Dus heb je een computer en een bureau aangeschaft die sámen meer dan € 2.300,- excl. btw kosten? Dan heb je recht op een extra aftrek van 28% over de totale investering.

Een voorbeeld

 • Je hebt in juni 2018 een nieuwe laptop gekocht van € 1.900,- excl. btw
 • In september kocht je een nieuw bureau voor € 700,- excl. btw
 • Het totaal aan investeringen bedraagt € 2.600,- excl. btw
 • Je hebt recht op de KIA.
  De extra aftrekpost waar je recht op hebt, bedraagt: € 2.600,- * 28% = € 728,- Afhankelijk van de belastingschijf waar je in valt, heb je tot € 326,- netto voordeel!

Ik wilde eigenlijk wachten met nieuwe investeringen tot volgend jaar
Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken. Als je niet de cashflow hebt om dit jaar een extra investering te doen, dan is het inderdaad beter te wachten. Ook als je daardoor een aftrekpost mis loopt. Maar als je wel voldoende financiële ruimte hebt om de investering die je toch al wilde doen naar voren te schuiven, dan kon dat wel eens voordelig uitpakken!
Schaf je dit jaar een computer aan en volgend jaar een bureau? Dan mag je de bedragen niet bij elkaar optellen. Wanneer je in beide jaren onder de grens van € 2.300,- excl. btw komt, loop je in beide jaren de KIA mis. Je kunt investeringen dus beter bundelen!

Hoe zit het met de afschrijvingskosten?
Als je investeert, dan moet je afschrijven. Normaal gesproken schrijf je een investering in bedrijfsmiddelen in 5 jaar af*. Dat is bij deze investeringen niet anders. De KIA komt bóvenop de normale afschrijvingskosten.

*Ben je starter, dan mag je de investeringen zo snel of zo langzaam als je wilt afschrijven.

Houdt mijn boekhouder hier automatisch rekening mee?
Een pro-actieve boekhouder denkt met je mee in welk jaar je bepaalde investeringen het beste kunt doen. Maar veelal zal een boekhouder achteraf (dus in de loop van 2019) concluderen dat je net niet aan het investeringsbedrag kwam om te profiteren van de KIA. Dan is het te laat om je investeringsplannen nog aan te passen.

Controleer zelf of je boekhouder geen fouten maakt
Omdat dit niet het enige is wat de boekhouder / accountant verkeerd kan doen, raad ik je aan om altijd de aangifte van de boekhouder te controleren. Dat kan je zó duizenden euro’s opleveren.
Om je te helpen met deze controle, heb ik een online training voor je gemaakt waarin ik precies uitleg hoe de aangifte inkomstenbelasting wordt berekend en welke voordelen je allemaal hebt! Deze training is inclusief een superhandig rekenmodel om zelf uit te rekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Bestel de training nu en vul het model nu vast in. Dan kun je nu al rekening houden met de te betalen inkomstenbelasting over dit jaar!

De training bestel je online, en je kunt direct beginnen. De reguliere prijs van deze training bedraagt € 99,95 excl. btw. Ik verkoop hem tijdelijk voor slechts € 49,95. 

Hier lees je wat de training precies inhoudt.
Deze is voor 2017 van toepassing!

 

screen-shot-2016-09-26-at-11_59_37

Heeft dit artikel je wat opgeleverd?
Ik waardeer het als je dit artikel via onderstaande share-buttons deelt op Facebook, LinkedIn of Twitter!

Heb je vragen?
Stel ze dan hieronder, dan krijg je altijd antwoord van me!

24 antwoorden
 1. Marianne
  Marianne zegt:

  Hi Femke,
  Ik heb een vraagje over je online training aangifte IB.
  Het lijkt me een super interessante training om verrassingen te voorkomen.
  Maar ieder jaar veranderen de regels, dus als ik dit programma aanschaf kan ik daar mijn 2016 IB mee uitrekenen. Mijn vraag is nu, hoe zit dat dan in 2017? Ga je dan een update maken?

  Hartelijke groet,
  Marianne Hermsen

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Beste Marianne,
   Ik maak hem in principe ieder jaar. Je krijgt hem voor 2017 niet gratis, maar tot nu toe geef ik de mensen die hem vorig jaar hebben aangeschaft het jaar daarna 50% korting. Voldoende helder zo?
   Het levert je echt veel meer op dan de investering. De investering in de online training is uiteraard ook fiscaal aftrekbaar, dus de fiscus betaalt mee!
   Succes,
   Hartelijke groet,
   Femke Hogema

   Beantwoorden
 2. Morris
  Morris zegt:

  Wat betreft investeringen die ‘door de jaarwisseling’ heen gaan:
  Niet de datum van betaling is altijd leidend, maar de datum ingebruikname veelal. Oftewel de door jou genoemde computer zal meestal voor 31/12 in gebruik genomen worden, en ook als pas in 2017 betaald wordt, toch meetellen in de KIA 2016.
  Het is zelfs zo dat als je in 2016 de investeringsverplichting aangaat, de investering pas in 2017 geleverd wordt, maar je in 2016 al wel een aanbetaling gedaan hebt, dat deze aanbetaling als KIA meegenomen mag worden (indien nodig als KIA 2016 dan altijd 28% aanbetalen). Zie ook http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/investeringsaftrek_en_desinvesteringsbijtelling/voorwaarden_investeringsregelingen

  In je berekening van het belastingvoordeel vergeet je overigens de correctie van de MKB-winstvrijstelling mee te nemen. Zo zal een extra aftrekpost van de KIA van de door jou genoemde € 728,- dus leiden tot een lagere winst van € 728, maar waarna de 14% correctie nog berekend wordt, zodat je belastbare winst € 626,- lager wordt, en je dus een maximaal belastingvoordeel behaald van € 326,- (nog steeds mooi meegenomen natuurlijk :-))

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Dank Morris,
   ik heb het altijd anders begrepen. Ik heb dit stukje even verwijderd, ik zal eea nog eens nakijken!
   En je hebt uiteraard gelijk inzake de MKB Winstvrijstelling! Pas ik aan!
   Hartelijke groet,
   Femke

   Beantwoorden
 3. Hr. K.B. de Vries
  Hr. K.B. de Vries zegt:

  Femke, je schrijft: “Schaf je eind dit jaar een computer aan, maar hoef je de rekening pas volgend jaar te betalen? Dan telt de investering voor vólgend jaar mee in het kader van de KIA. Een investering telt mee voor de KIA in het jaar dat je hem aanschaft én betaalt.” En je adviseert ondernemers de boekhouder/accountant te controleren omdat die klaarblijkelijk nog veel meer verkeerd kan doen. Dan moet je als ondernemer wel precies de fiscale regels kennen. Dat valt niet altijd mee. Dat blijkt ook uit jouw stukje. De aangeschafte computer kan ondanks het feit dat de factuur nog niet is betaald gewoon meetellen voor de KIA als de computer in gebruik is genomen. Pas als de investering nog niet in gebruik genomen is wordt de investeringsaftrek beperkt tot het bedrag dat ter zake van de investering is betaald. Art. 3.44 Wet IB 2001

  Beantwoorden
 4. Ellen
  Ellen zegt:

  Goeie tip Femke. Een paar vragen: ik wil een laptop kopen en die kost 449,- (!) maar ik wil een extra beeldscherm erbij kopen in 1 koop. Geldt dat minimumbedrag van 450 per middel? En ik heb een businesscoach ingeschakeld, kan die investering ook onder de KIA vallen? Denk het niet maar omdat je het ook over goodwill etc hebt.. Alvast bedankt voor je antwoord.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Ellen,
   Het gezamenlijke bedrag geldt als investering. Dus Laptop + beeldscherm. Maar de KIA geldt pas als je meer dan 2300 excl. btw investeert. Een businesscoach is geen bedrijfdsmiddel 😉 Dus, nee, die valt er niet onder.
   Hartelijke groet,
   Femke

   Beantwoorden
 5. Roel Ram
  Roel Ram zegt:

  Hallo Femke,

  Ik heb dit jaar prive een private lease auto gekocht. Ik krijg elke maand een factuur met BTW. Ik gebruik de auto ook zakelijk. Is nu een deel van de BTW van de lease auto aftrekbaar?

  Met vriendelijke groet

  Met vriendelijke groet

  Roel Ram

  Ramvision
  Administratiekantoor
  Moerbeigaarde 110
  2723 AB Zoetermeer
  mobiel: 0644988902

  Beantwoorden
 6. Céline
  Céline zegt:

  Dag Femke,

  Je schrijft echt interessante tips voor ZZP’ers in Nederland. (logisch uiteraard  )
  Ken je toevallig ook zo iemand die dat doet voor België? Ik heb wel een boekhouder maar zoals je zelf ook doorgeeft aan je klanten: het is belangrijk om zelf ook op de hoogte te blijven en bij de pinken te blijven.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Angelique,
   Het bureau moet inderdaad wel aftrekbaar zijn. Dat is het geval als je een kantoor huurt bijvoorbeeld. Officieel is een thuiswerkplek inderdaad niet aftrekbaar. Al weet ik niet precies hoe de nieuwe uitspraak (zie mijn artikel: Mag je nu ineens de huur van je huis aftrekken?) hier invloed op heeft.
   Groet Femke

   Beantwoorden
 7. Maartje
  Maartje zegt:

  Hoi Femke,

  Ook ik heb een vraag over de praktische toepassing van deze fantastische regeling. Als ik een nieuw online product ontwikkel en ik vraag een virtual assistent om alles in te regelen zodat het product ook daadwerkelijk een product wordt, kan ik dat dan als investering opvoeren?

  Op de site van de belastingdienst staat hier het volgende over “Als u een bedrijfsmiddel voortbrengt (zelf maakt), bestaan de voortbrengingskosten uit de kosten voor inzet van eigen personeel, de materialen, en de werkzaamheden die derden voor u uitvoeren.” Maar ik kan er dus niet helemaal de vinger op leggen of de inzet van een VA in dit geval ook kwalificeert als investering. Weet jij dat?

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Maartje,
   Ik zou zeggen dat de inzet van een VA hetzelfde is als werkzaamheden die derden uitvoeren. Daar zit het probleem niet. Het issue zou eerder zijn: Kwalificieert een nieuw online product als een investering. Ik ben van mening van wel. Want je investeert nu geld om daar in de toekomst (komende jaren) winst uit te behalen. Dus: ik zou ervoor gaan! Succes, Femke (ps – je eigen uren kun je niks mee als ZZP’er! dus die kun je niet opvoeren als kosten!)

   Beantwoorden
   • Maartje Koppen
    Maartje Koppen zegt:

    Thanks Femke voor je reactie! Ik zat precies in dezelfde richting te denken. Dit steunt me om mijn boekhoudster er ook van te overtuigen dat dit meegenomen kan worden voor de KIA!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.