Ik ga voor de ton dit jaar, en jij?

In februari schitterde ik als BusinessBabe in de Quote. In het artikel staan bedragen. Omzet, winst, tarieven, zelfs mijn inkomen vertel ik aan iedereen die het maar wil lezen. Dat is erg ‘onnederlands’. En ik heb ook best een tijd nagedacht over de vraag ‘wat vind ik hier nu van?’. Niet om het ongedaan te maken, want ik had het al aan de verslaggever verteld dus in de Quote zou het komen, maar het zette me wel degelijk aan het denken. Waarom vertellen wij in Nederland niet makkelijk wat we verdienen? En waarom vertellen ze dat in landen als Amerika juist wél te pas en te onpas, en aan iedereen die het wil horen? En wat is eigenlijk het effect hiervan op datzelfde inkomen? Dat vroeg ik me af. Graag deel ik mijn bespiegelingen met je in deze nieuwsbrief.

In Nederland is het ongebruikelijk om te vertellen wat je verdient. Het is een cultuurding, denk ik. Je behoort in Nederland je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Haal je hoge cijfers op school, dan ben je een ‘Stuudje’. Toen ik in 2007 met mijn onderneming was gestart, verdiende ik al in het eerste jaar een ton. Ik deed een goede interimklus bij een grote bank. Met een uutarief van (toen, nu is dat hoger) 80 euro, zit je al snel op een ton per jaar. Ik vertelde dat aan maar weinig mensen. Maar mijn vriend (nu echtgenoot) wist het natuurlijk wel. En hij was enorm trots op me. Zo trots dat hij het aan íedereen, op élk feestje, vertelde. Ik voelde me daar soms wat ongemakkelijk bij, maar eerlijk is eerlijk, ik was óók trots. En met recht toch?

In Amerika is het heel gebruikelijk om te vertellen wat je verdient. Ook dat is onderdeel van de cultuur. De amerikaanse cultuur is er op gericht om de beste te zijn. Te winnen. Te excelleren ‘Aim for the stars and you will reach the moon’. Dit start al op school. Op mijn zestiende woonde ik een jaar als exchange student in de VS. Als je in de VS goede cijfers haalt, wordt er tegen je opgekeken. Je krijgt een ‘honors award’ (een oorkonde) en je komt op de ‘deans list’ (de namen van de beste studenten staan op een lijst die in de kamer van de directeur hangt).

Wat is nou het effect hiervan op je inkomen vroeg ik me af. Ga je meer verdienen als je vertelt wát je verdient en wat je wíl verdienen? Ik geloof dat inderdaad. Sinds ik in de Quote sta, heb ik het vaker over geld. En niet zomaar over geld, ik heb het er over hoeveel ik wil verdienen dit jaar. Ik ga voor de ton*. Ik vertel het aan mijn vrienden, aan mijn cursisten, en gisteravond nog, voor de zoveelste keer, aan mijn man. Het ging hem opvallen. Je hebt het wel vaak over geld tegenwoordig, zei hij. En toen, nadenkend; Als jij iets wil, dan lukt dat je ook…’

* In 2007 verdiende ik ook al een ton, maar er is wel het een en ander veranderd sinds 2007. Ten eerste doe ik geen interimwerk meer, maar verdien ik mijn geld met het geven van trainingen. En dat is echt anders. Ten tweede hebben we nu twee kinderen, en werk ik niet full-time, maar 3, soms 4 dagen in de week.

Daar zit hem volgens mij de crux. Wanneer je je iets voorneemt, en dat ook wereldkundig maakt, dan ga je er voor. Dan geef je je acties zó vorm dat je je voornemens gaat waarmaken. Nu ik weet dat ik een ton wil verdienen, weet ik ook wat ik minimaal per dag wil verdienen. En dus moeten goedkopere klussen er aan geloven. En daardoor ontstaat er ruimte in mijn agenda voor beter betaalde opdrachten. En ik ga hogere bedragen vragen. Kortom; ik werk gericht naar een doel toe.

Gaat het dan alleen maar over geld? vraag je je nu misschien af. Nee, natuurlijk gaat het niet alleen over geld. Maar voordat ik daar op in ga; realiseer je even hoe het stellen van deze vraag het bevestigen van het patroon is. Want eigenlijk mág het in Nederland niet echt over geld gaan. Geld maakt niet gelukkig toch? Zolang je maar doet wat je werkelijk wilt. Zolang je je passie maar leeft. Dáár gaat het om in Nederland. En dat is een beperkende gedachte. Want we leven in een materialistische wereld. En geld is wél belangrijk en ook gewoon hartstikke leuk. Geld maakt dat ik kan investeren en mijn onderneming kan laten groeien. En daarnaast, met geld kan ik mooie kleren kopen, uit eten gaan, met de kinderen naar de dierentuin, op vakantie. Nee, in essentie gaat het niet over geld. Geld is niet het belangrijkste. Maar geld is wél belangrijk. En leuk.

Wil jij ook je doelen voor helder maken? En je doelen waarmaken? Kom daar naar het Event ‘Winstgevende Plannen’. Als íets mij de afgelopen jaren veel heeft opgeleverd, is het wel het stellen van doelen en het vertalen van mijn doelen in een Winstgevend Plan! Dankzij mijn Winstgevende Plan heb ik focus en dankzij focus verdien ik meer. En dat geeft weer rust en ruimte om te investeren in mijn onderneming. Vorig jaar maakten ruim 150 ondernemers met mij hun Winstgevende Plan! Dat heeft ze tienduizenden euro’s opgeleverd!

Wil jij ook je Winstgevende Plan! maken?
Hier staat alle informatie over Winstgevende Plannen! Op deze pagina kun je je ook aanmelden!

6 antwoorden
 1. John Barendregt
  John Barendregt zegt:

  Ha die Femke,
  Ik ga voor een omzet van nul euro dit jaar, lijkt me heerlijk en past helemaal in mijn doelstelling mbt (de rest van) mijn leven.
  Maar dat is niet de reden dat ik reageer. Ik wil je zeggen dat ik je nieuwsbrieven prima vind en deze is zeker heel goed. Je durft.
  En bovendien heb je een geweldige man, die je ook nog helemaal begrijpt. Doe Bart de groeten.
  Bofkont! Good luck.
  John

  Beantwoorden
 2. Arie Speksnijder
  Arie Speksnijder zegt:

  Dag Femke,

  Je hebt het voor elkaar gekregen om al een dag in mijn gedachten rond te lopen. Gefeliciteerd!
  Ik geloof namelijk dat je gelijk hebt. Ik kies al drie jaar omzetdoelstellingen en die zet ik ook op papier, en ik praat er met anderen over. En dat helpt me. Ik heb ze tot nu toe altijd overtroffen.

  En toch…

  Toch vind ik je verhaal niet compleet. Ik kan dit doel niet zonder nuance in mijn mond nemen. En ik ben eruit waarom. De vraag die ik aan jou heb is: Wat gebeurt er als je in september tot de conclusie komt dat je die ton alleen nog kunt bereiken wanneer je vanaf dat moment vijf of zes dagen per week gaat werken?

  De vraag daarachter is: hoe belangrijk is deze doelstelling in vergelijking met de andere doelstellingen die je in jouw leven ongetwijfeld hebt. In vergelijking met je behoefte aan sport, de zorg voor je gezin, de behoefte aan opleidingen. Zoals je weet onderneem ik parttime: 2 dagen per week. Voor mij werkt het ongeveer zo, de bedragen zijn uit de losse pols.
  • De eerste € 15.000 omzet wil ik echt halen. Ook als ik er zes dagen voor moet werken. (Anders komt bijvoorbeeld de hypotheek in gevaar) Die doelstelling is vrij radicaal.
  • De volgende € 5.000 wil ik graag halen. Maar niet tegen elke prijs. Ik word al wat selectiever in de opdrachten, en de werktijden.
  • De laatste € 5.000 wil ik halen, maar alleen met leuke opdrachten, en op momenten waarop ik wil werken.
  Deze verdeling is fictief, in werkelijkheid loopt dit natuurlijk door elkaar heen. Maar ik wil er maar mee zeggen dat niet iedere euro die ik verdien even belangrijk is. En dat die euro’s naast een hoop andere doelstellingen staan. Ik ben een grijze muis die een gebalanceerd leven wil leiden, met diverse doelen.

  En dat zeg ik niet omdat ik niet over geld wil praten. Graag zelfs. (Knap trouwens dat je zoveel verdient in zo’n kleine werkweek!)
  Bedankt voor het op gang brengen van deze reflecties.

  Beantwoorden
 3. Femke
  Femke zegt:

  Ha Arie,

  wat leuk 🙂

  Ik loop graag bij mensen in hun gedachten rond haha!

  Wat goed te horen dat je je doelstellingen op papier zet en met anderen deelt! En dat het helpt.

  En je raakt een belangrijk punt wat ik inderdaad niet echt heb benoemd. Ik heb wel aangegeven dat het in essentie niet om geld gaat.
  Er gaan veel dingen vóór omzet maken. Mijn gezin, mijn familie en mijn gezondheid gaan eerst. In ieder geval rationeel. In praktijk wil het nog wel eens zo zijn dat ik keihard doorbuffel. Maar ik loop zeker wel eens tegen mijn grenzen aan en dan neem ik actie. Sommige trainingen kan ik overdragen aan collega-trainers, en dat doe ik dan ook.
  Daarnaast plan ik bewust tijd (en geld) in voor andere zaken zoals inderdaad opleidingen. Vorig jaar heb ik een opleiding tot teamcoach gevolgd.

  Goed Arie, dat je deze kant van het spectrum ook even belicht!

  Nogmaals, geld is niet het belangrijkste, maar het is wel belangrijk.

  Beantwoorden
 4. Marion
  Marion zegt:

  Goed stuk Femke!
  Is helemaal waar: oh jee oh jee als je met je hoofd boven het maaiveld komt! Natuurlijk is geld verdienen belangrijk en je kunt er leuke dingen mee doen, maar gezondheid is wel de basis, anders kun je niks, weet ik nu.
  Ik ga dit jaar voor een aantrekkende gezondheid (al zeggen artsen dat t alleen achteruit gaat) en mijn doel is om volgend jaar weer 20 uur te kunnen werken. (droom)
  En weet je: het werkt hetzelfde: ik vertel iedereen mijn doel en ik ben er vast van overtuigd dat ik het ga halen. 🙂
  Vast overtuigd zijn in je kunnen is het halve werk.: ik geloof hier heilig in, tot het tegendeel bewezen is.
  Dus je ziet: onze uitgangspunten zijn hetzelfde, alleen op een ander vlak!

  Beantwoorden
 5. Femke
  Femke zegt:

  Dank Marion, voor je compliment en je reactie. Gezondheid is zéker belangrijker dan geld. Veel belangrijker! Ik ben zelf gezond, en mijn man en onze zonen zijn ook helemaal gezond. Wat een groot voorrecht! We zijn hier heel vaak dankbaar voor. Helaas weet ik van heel nabij dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Dus, nogmaals, dank voor je reactie. Gezondheid is belangrijker. Eens.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.