Mijn cadeau voor jou: het eindejaarsoverzicht waarin precies staat wat je boekhouder van je nodig heeft

Heb jij een boekhouder of accountant die de boekhouding en de aangifte inkomstenbelasting voor je regelt? Dan is dit artikel voor jou! Ik geef je een super handig model om de jaarafsluiting zo snel (en zo goedkoop) mogelijk te laten verlopen.

Doe jij alles zelf? Dan kun je dit model natuurlijk ook gebruiken! Heb je nog hulp nodig bij je boekhouding; het opstellen van de balans of de resultatenrekening of het doen van de aangifte inkomstenbelasting? Kijk dan vooral eens bij de verschillende trainingen over deze onderwerpen zoals de Online training boekhouden, de online training Jaarrekening lezen, de training IB voor ZZP in 10 minuten of de training Zelf je IB aangifte doen.

Herken jij de chaos, het tijdsverlies en de veel te hoge kosten?

 • Als het jaar is afgerond, weet je dat er van alles en nog wat naar je boekhouder moet. Je ziet nu al op tegen het uitzoekwerk.
 • Je stuurt heel veel dingen op en daarna gaan er nog tientallen mailtjes heen en weer tussen jou en je boekhouder voordat écht alles in orde is.
 • Het kost je steeds opnieuw tijd (én geld, én energie) om je er in te verdiepen.
 • Het duurt máánden voordat je cijfers zijn afgerond en de aangifte inkomstenbelasting de deur uit kan.
 • Je baalt als een stekker als je de factuur van de boekhouder krijgt. Waarom moet dat zo dúúr zijn?!

 

De oorzaak: Eerst de sok, dan de schoen

Dit proces verloopt meestal volledig ongeordend en structuurloos. De boekhouder denkt namelijk dat jij weet wat je moet aanleveren (dat is voor hem namelijk zo logisch als dat je eerst sokken en daarna schoenen aantrekt) en jij hebt geen idee…. Want je doet dit maar één keer per jaar en je vindt er niks aan. Dus als het jaar is afgelopen, vergeet je zo snel mogelijk weer wat er allemaal bij kwam kijken.

De oplossing: Heldere afspraken en een handig model

De oplossing is zo simpel… Ik geef hem je in 3 stappen. Ook heb ik een super handig en waardevol model gemaakt, vraag hem hier gratis aan (naschrift: Dit artikel is van 2014 – het stappenplan is momenteel niet beschikbaar. Hier staan wel veel andere handige downloads). Het stappenplan:

 1. Maak een tijdsplanning met je boekhouder
 • Wanneer heeft hij de afronding van jouw administratie in de planning staan? Hier kun je uiteraard in sturen; maar verwacht niet dat jouw IB-aangifte 1 april af is. De boekhouder kan niet alle aangiftes op 1 april af hebben. Daarom vraagt hij als het goed is automatisch uitstel aan tot 1 september 2015. Juni, juli of augustus is meestal goed haalbaar.
 • Wanneer moet jij alles uiterlijk aanleveren om die planning te halen?
 • Wanneer ligt de IB aangifte dan daadwerkelijk bij de belastingdienst op de digitale mat?
 1. Spreek af wat je allemaal moet aanleveren. Gek genoeg heeft bijna geen enkele boekhouder een standaardlijstje waarop staat wat een ZZP’er moet aanleveren. Dat is echt raar. Dat zou iedereen úren schelen. Waarom hebben boekhouders dat niet? Ik denk dat ze zullen zeggen: ‘Daar kunnen we geen standaardlijst van maken want dat is voor iedereen anders. De waarheid is – denk ik – dat ze er nooit aan hebben gedacht of er nooit de tijd voor hebben genomen om zo’n lijstje te maken. Ik heb dat wel. Dat is mijn eindejaarscadeau voor jou. Verderop lees je meer over dit cadeau en kun je het uitpakken.
 2. Bevestig deze afspraken via de mail.

 

Mijn Grote Eindejaarscadeau voor jou:

Ik heb een lijstje wat Tijd, Geld en Energie bespaart gemaakt voor je. Zomaar, omdat je mijn website bezoekt. In het bestand (niet meer beschikbaar) staat hij op tabblad 2. Ik denk dat dit lijstje voor 90% van de ZZP’ers toereikend is, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Mijn tip: stuur het lijstje op naar je boekhouder en vraag hem of dit volledig is, of dat je nog meer moet aanleveren. Ik heb de bijbehorende mail vast voor je getypt. Op de tabbladen daarna staan super handige schema’s waarop je alle informatie invult die je aan moet leveren. Verder heb je natuurlijk al het eenvoudige urenregistratiemodel van Healthy Finance. Heb je dat niet? Dan kun je dat hier alsnog ophalen.

Blij mee? Wil je dit artikel dan doorsturen, tweeten of liken, of wil je hier een reactie achterlaten? Dan maak je mij ook blij!

2 antwoorden
 1. Joke Lankeser
  Joke Lankeser zegt:

  Beste Femke en collega’s,
  Ik vind het erg omslachtig om je “cadeautje” te downloaden. Via de link kom ik in een document waarin ik mij eerst weer moet inschrijven om je nieuwsbrieven te ontvangen, terwijl ik allang ingeschreven ben en je nieuwsbrieven met regelmaat ontvang. Waarom is het “cadeautje”niet direct via die link te downloaden?
  M.vr.gr.
  Joke Lankester

  Beantwoorden
 2. Femke
  Femke zegt:

  Beste Joke,

  Het cadeautje heb je op 5 december via de mail gekregen. Het was een bijlage in de nieuwsbrief die je ontving. Alleen mensen die nog niet de nieuwsbrief ontvangen vraag ik inderdaad om zich in te schrijven. Het is een zeer waardevol cadeau, vandaar.
  Voor de zekerheid heb ik hem je net nogmaals gemaild!
  Veel plezier ermee, groet Femke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.