Mijn persoonlijke Profit First verhaal + Je kunt je aanmelden voor het eerste Profit First Event in NL!

Mijn persoonlijke Profit First verhaal + Je kunt je aanmelden voor het eerste Profit First Event in NL!

In deze blog deel ik mijn persoonlijke Profit First verhaal en waarom Profit First voor mij zo goed werkt! Heb je hierin geen interesse maar wil je gewoon meteen je ticket voor het allereerste Profit First event van Nederland kopen? Dat kan hier!

Van een Amerikaanse relatie kreeg ik een jaar geleden de eerste vijf hoofdstukken van Profit First toegestuurd. Boeken over financiën en winst maken hebben uiteraard meteen mijn interesse. Ik ging lezen en ik kon niet meer stoppen met lezen. Zonder aarzeling bestelde ik op Amazon het volledige boek van Mike Michalowicz. Ik las het vervolgens niet alleen, ik implementeerde het. Ik volgde de stappen zoals ze beschreven worden in het boek stuk voor stuk op en voordat ik het wist managede ik mijn cijfers op basis van bankrekeningen.

Ik moest mijzelf echt af en toe even in mijn arm knijpen, want voor iemand met verstand van boekhouden, is het managen van je cijfers op basis van je bankrekeningen echt onbestaanbaar. Dat kan eigenlijk gewoon niet. Dat is zoiets als een kapper die een keukenschaar gebruikt om het nieuwste model te knippen. Ik wil de pony van mijn kinderen nog wel eens bijknippen met een keukenschaar, maar een kapper zal zeggen dat dat écht niet kan. Dat het ónmogelijk is om daar een mooi kapsel mee te creëren.

Ik werk al bijna 20 jaar met cijfers en door het boek Profit First ging ik totaal anders naar cijfers kijken. Het is mijn missie om cijfers leuk, praktisch en toegankelijk te maken, maar desondanks verkondigde ook ik: Je kunt pas dan echt succesvol zijn als je je jaarrekening (balans en winst- en verliesrekening) begrijpt en interpreteert. Maar daar zitten de meeste ondernemers echt niet op te wachten. En als ondernemers aan mij vroegen: ‘Vind je het een goed idee als ik een extra rekening open, bijvoorbeeld om mijn belastinggeld op te reserveren?’ dan moet ik met enige schaamte bekennen dat ik ze dat afraadde en zei: ‘Dat kan, maar het heeft niet zoveel zin.’ Alhoewel ik duizenden ondernemers écht heb geholpen met mijn trainingen en mijn boek Financiën voor ZZP’ers (waar al meer dan 10.000 exemplaren van verkocht zijn); zat ik ergens toch ook gewoon vast in het oude denken.

Wat maakte dan toch dat ik zonder aarzeling het Profit First systeem invoerde in mijn bedrijf? Profit First voelt als de methode waar ik al die tijd op heb gewacht. Mijn bedrijf heet Healthy Finance. Want gezonde financiën vormen het fundament van een gezond bedrijf. Een gezond bedrijf voorziet jou als eigenaar van een goed salaris, het betaalt de rekeningen op tijd, het maakt voldoende winst om te kunnen investeren en innoveren. En last but not least, een financieel gezond bedrijf draagt bij aan een betere wereld.

Maar het bleek best een opgave om mijn missie, die diepgeworteld is, in de wereld te zetten. Ja , ik heb 10.000 boeken verkocht en ja, ik heb duizenden ondernemers getraind en gecoached en ja, mijn klanten hebben daardoor waanzinnige resultaten geboekt, maar er waren ook ondernemers die er niet aan begonnen om financiën te snappen. Of die toch weer terugvielen en de financiële kant van de zaak gingen verwaarlozen. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, zelfs ik heb de afgelopen jaren meer dan eens mijn boekhouding laten versloffen omdat er urgentere dingen waren. Dus toen ik Profit First ging lezen dacht ik heel even dat de hemel op aarde landde. Want de methode is zo simpel, zo praktisch, zo leuk en zo effectief dat ik in al mijn vezels voelde dat dit de methode was waar ik, en met mij alle 1,5 miljoen ondernemers van Nederland op had zitten wachten.

Profit First is allereerst een methode die aansluit bij het natuurlijke gedrag van mensen. Dus Profit First zegt niet: ‘Jij moet veranderen want je moet boekhouden leuk gaan vinden’, nee, Profit First zegt: ‘Ok, ik snap het, je moet niets van boekhouden hebben. Laten we dan iets verzinnen waardoor je tóch je financiën kan managen.’ En dat is uniek.

Vervolgens gaat Profit First nog een stapje verder. Profit First accepteert dat mensen geen rationeel handelende wezens zijn. Dat zouden we wel willen, maar dat is niet zo. We nemen beslissingen, ook financiële beslissingen, niet op basis van logisch denken maar op basis van emotie. Shit happens. En Profit First zegt: ‘Laten we dat nu gewoon als waarheid accepteren en er het systeem op aanpassen. Dus we vragen niet langer van de ondernemer om rationele financiële beslissingen te nemen, we passen het systeem zodanig aan dat de ondernemer gewoon mens kan blijven, en desondanks de juiste beslissingen neemt.’

Het waren met name díe dingen: De eenvoud van het systeem, de praktische en leuke stappen, het aanpassen van het systeem aan de mens (en niet andersom) en het aansluiten bij menselijke psychologie wat maakte dat ik zonder één aarzeling Profit First implementeerde in mijn bedrijf.

Mike Michalowicz (co-founder and author of Profit First), Femke Hogema,
Ron Saharyan (co-founder and managing partner)

 

En ik werd beloond. Want ook dát heeft Mike Michalowicz goed gezien: Belonen werkt. Profit First hielp me niet alleen om mijn financiën te managen (daarover zo meer) maar Profit First gaf me ook een beloning voor mijn harde werken in de vorm van een winstuitkering. Ik startte met Profit First in het voorjaar van 2016 en in juli kreeg ik mijn eerste winstuitkering. Ik had wel eerder een goed kwartaal gehad – maar dat had zich nog nooit eerder vertaald in een extra beloning. Ik keerde mijzelf iedere maand salaris uit. Dat was dat. Maar nu kreeg ik ineens een winstuitkering. En die was niet mis. Ik besloot ter plekke om mijn gezin mee op vakantie te nemen naar Disney World. Dat raakte me. Ik was trots op mijzelf, want ik had een succesvol en winstgevend bedrijf, en ik kon nu mijn gezin mee uitnemen naar Disney. Wat een geschenk! En ieder kwartaal opnieuw verheug ik mij op mijn winstuitkering. De ene keer is het meer dan de andere, maar of het nu 80, 800 of 8.000 euro is – het is een cadeautje en dat is hoe dan ook een feest. Je weet zeker dat het altijd íets is, want dat is de basis van Profit First. Je neemt je winst eerst. Dus je gaat altijd met iets naar huis. Hoe dan ook. Je neemt je winst eerst en van dat wat er over is, betaal je de rekeningen. Dat werkt, want als je altijd moet wachten tot er een restje overblijft voor jou, kun je wachten tot je een ons weegt. Wij zijn zo geconditioneerd dat we de beschikbare ruimte benutten. Of we nu 1.000 euro of 1.200 euro beschikbaar hebben om uit te geven – het gaat op. Profit First zegt – laten we dan in ieder geval eerst de winst veilig stellen!

Dit is het kleine bordjes principe. Als je met Profit First werkt, verdeel je iedere euro die binnenkomt over 4 potjes. Je gebruikt hiervoor vooraf vastgestelde percentages. En je stopt allereerst geld in je winst-potje. Profit First!

Laat ik je tot slot vertellen wat de effecten zijn van het kleine bordjes principe. Ik ga anders met geld om sinds ik dit principe toepas. Vroeger (voor Profit First) had ik één bankrekening waar een smak geld op stond. Ik had meestal het gevoel dat er geld zat was, en ik gaf dus vrij gemakkelijk geld uit. Overigens had ik altijd het idee dat het echt noodzakelijke kosten waren hoor. Maar nu ik mijn geld verdeeld heb over een potje voor de winst, één voor de belastingen, één voor mijn eigen salaris en één voor de kosten, is het beschikbare geld om uit te geven aan dingen of diensten ineens veel minder. Soms zit er in mijn kostenpotje minder dan 1.000 euro. Dan ga ik echt heel anders met geld om dan wanneer er (zoals pre-profit first – 40.000 euro op mijn rekening staat!) Ik heb andere keuzes gemaakt. Zo kocht ik bijvoorbeeld geen MacBook mini om mee te nemen naar Amerika, maar een HP mini. Dat scheelde ruim 700 euro. Ook besloot ik op basis van mijn kostenpotje dat een extra training bij Tony Robbins er vorig jaar echt niet in zat. In het pre- Profit First tijdperk had ik het wellicht wel gedaan, me niet realiserend dat ik geld aan het opmaken was wat helemaal niet aan mij, maar aan de fiscus toebehoorde.

Ik durf met recht te zeggen dat Profit First van mij een beter ondernemer heeft gemaakt en van mijn bedrijf een financieel gezonder en winstgevender bedrijf. Ook durf ik te zeggen dat cijfers nog nooit zo leuk waren als nu dankzij Profit First. Ik gun dat jou ook, dus wacht niet langer en start!

Ga naar www.profitfirst.nl en reserveer je ticket voor het allereerste Profit First event van Nederland (mét Mike Michalowicz) nu!

Mike Michalowicz en ikzelf ontmoeten je heel graag op 20 april zodat we samen met jou kunnen werken aan een financieel super gezond en winstgevend bedrijf!

Heb je vragen? Stel ze dan hieronder, dan reageer ik altijd.

Vond je dit artikel waardevol? Dan vind ik het super als je het wilt delen via onderstaande sharebuttons!

Met winstgevende groet,

Femke Hogema
Profit First Professional

2 antwoorden
 1. Henriette
  Henriette zegt:

  Heel interessant. Ik ga het zeker in overweging nemen! Ben wel heel nieuwsgierig naar die vooraf bepaalde percentages. Bepaal je die zelf of adviseert Profit First deze?

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Henriette,
   De percentages bepaal je op basis van een Profit Assesment. Een Profit Assesment is een soort financiele gezondheidscheck. Je kijkt naar cijfers uit het verleden, maar ook naar je plannen voor de toekomst. Er zijn ook ‘Profit First standaarden’. Op basis daarvan bepaal je zowel je huidige percentages als je streefpercentages. Als je huidige percentages en je streefpercentages erg ver uit elkaar liggen, maak je een plan hoe je daar komt! Het Profit Assesment doe je zelf op 20 april onder onze begeleiding. Wij doen ook Profit Assesments voor klanten die een Profit First traject doen.
   Tot 20 april?
   Groet Femke

Reacties zijn gesloten.