Onderneem jij Financieel Bewust in 2011?

Een nieuw jaar is van start gegaan. Een eindeloze ruimte van mogelijkheden ligt voor je. Hoe ga jij van 2011 jouw topjaar maken?

Wat zijn jouw zakelijke plannen voor 2011? Welke producten of diensten ga je uitdiepen of lanceren? Hoe ziet je marketingplan er uit? Waar ligt je focus? Hoe ga je de balans vinden? En hoe vertaalt dit alles zich in harde getallen? Zijn je plannen haalbaar en winstgevend? Kortom, onderneem je financieel bewust?

Onderneem jij financieel bewust?

Ondernemerschap kun je voor het gemak indelen in drie hoofdactiviteiten:

  • Uitvoering (het leveren van je dienst, het verkopen van je product)
  • Marketing & verkoop (het creëren van naamsbekendheid, het aan de man brengen van je dienst of product).
  • Financiën (administratie en de aansturing van je onderneming)

 

Ga eens bij jezelf na, hoeveel procent van je tijd stop jij in elke van deze drie activiteiten? Maak je bewust tijd voor marketing & verkoop en financiën? Of zijn dit sluitposten? Krijgen deze zaken pas de aandacht als het ‘niet zo lekker loopt’? Ondernemerschap betekent dat je op al deze drie gebieden een stevige basis hebt. Ben je alleen goed in de uitvoering, dan is een baan in loondienst waarschijnlijk een betere optie. Goede tips voor marketing en verkoop krijg je van bijvoorbeeld Laura Babeliowsky of Linda Spaanbroek. Voor een stevige financiële basis ben je bij mij aan het goede adres.

Daar heb ik een boekhouder voor…

Financieel Bewust ondernemen an sich is niet moeilijk. Als je financieel bewust wilt ondernemen, krijg je het onder de knie. Het grootste knelpunt zit hem dus niet in het kunnen, maar in het willen. Te veel ondernemers die ik ontmoet menen dat ze de financiën over kunnen laten aan hun boekhouder. Een deel van die gedachtengang is perfect: Schakel experts in voor de jaarstukken en de belastingaangifte! Maar ergens gaat deze gedachtengang mank. Je kunt namelijk niet het inzicht over je bedrijf over laten aan anderen. Jij bent echt de enige die de alle ins en outs van jouw onderneming kent. Jij bent verantwoordelijk voor het succes van je onderneming en jij maakt strategische keuzes. Om dat te kunnen heb je inzicht in financiën nodig.

Grijp in voor je business ontspoort

Het startpunt is je businessplan met als onderdeel daarvan een financieel plan, een begroting. In een begroting staat wat je in een periode (maand, kwartaal, jaar) verkoopt, welke omzet daar tegenover staat en welke kosten je moet maken om die omzet te realiseren. Een begroting opstellen is geen eenmalige actie. Je vergelijkt je begroting regelmatig met je werkelijke cijfers. Zo krijg je inzicht in de ontwikkeling van zowel omzet als kosten, en kun je tijdig ingrijpen als je niet op het juiste spoor zit.

Hou je cashflow onder controle

Cashflow is een magisch woord in ondernemersland. Cashflow is het beschikbare geld. Geld wat je nodig hebt om te ondernemen. Klanten die te laat betalen, een voorlopige aangifte die te hoog is, onhandig investeringsbeslissingen, slechte facturen; het zijn slechts een paar oorzaken van een slechte cashflow. Cashflow manage je niet door af en toe op hoop van zegen naar je bankafschriften te kijken. Cashflow manage je door een liquiditeitsplanning bij te houden.

Financieel Bewust Ondernemen in de Praktijk

Een begroting opstellen en een liquiditeitsplanning maken zijn twee aspecten van financieel bewust ondernemen. Deze zijn voor iedereen te leren. In de hoofdstukken 6 en 7 van het boek ‘Financiën voor ZZP’ers’ leg ik uit hoe je een begroting en liquiditeitsplanning opstelt en in de training komen deze overzichten uitgebreid aan bod. Je stelt al tijdens de training een eerste begroting op.

Training Financiën voor ZZP’ers

Wordt 2011 voor jou een jaar waarin je financieel bewust onderneemt? De training Financiën voor ZZP’ers is hiervoor een uitstekende start. In twee dagen leer je alles wat je moet weten over financien om jouw onderneming Financieel Gezond te maken en te houden:

  • Je staat nooit meer met je mond vol tanden als je met je accountant om tafel zit,
  • Je accountant kost minder en je haalt er meer uit,
  • Je begrijpt je jaarrekening en je weet welke punten aandacht van je vragen,
  • Je weet hoe je een begroting op stelt en je maakt tijdens de training al een eerste opzet,
  • Je facturen worden sneller betaald doordat je weet waar je allemaal op moet letten voor en tijdens facturatie,
  • Je krijgt een handig model voor je liquiteitsplanning en nog veel meer.
  • Al tientallen collega’s gingen je voor, zij volgden met veel plezier en succes de tweedaagse training Financiën voor ZZP’ers. Ben je benieuwd hoe anderen de training hebben ervaren? L

Ook de training van 12 & 26 januari a.s. loopt rap vol, maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De training vindt plaats in Seats2Meet Maarssen en kost Eur 495,- excl. btw. voor twee dagen. Ben je er bij? Schrijf je hier direct in, of bekijk eerst het volledige programma.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.