Over de overeenkomst tussen sporten en boekhouden en hoe je beide moeiteloos doet

Gisteren stond ik onder de douche (geen zorgen, dit blog gaat echt over boekhouden!) en precies op het moment dat ik de douche in één beweging op ijskoud draaide liep mijn man de badkamer in. Hij zag wat ik deed en zei: ‘Jij bent gek!’ Van onder een koude douche zei ik: ‘Goed hé, dit doe ik al 9 maanden iedere dag. Ik denk er niet eens meer over na, het is echt een gewoonte geworden. Ik heb de afgelopen 9 maanden nog veel meer gezonde rituelen in mijn leven geïntegreerd.’ En meteen toen ik het zei voelde ik de impact van wát ik zei.

Ik had nieuwe gewoonten en doordat het gewoonten waren, deed ik ze op de automatische piloot. Zonder er bij na te denken. Zonder weerstand zelfs. Behalve dat ik iedere dag koud douche, sport ik ook iedere dag minimaal 1 minuut (zie foto). Terwijl ik wacht tot de koffie is doorgelopen, doe ik rek en strek oefeningen om mijn rug los te houden. Voor het ontbijt drink ik een glas met lauw water, citroen en honing. En ik heb tegenwoordig zelfs boekhoudrituelen. Om de week op maandag betaal ik mijn facturen en doe ik mijn Profit First handelingen. Dankzij dit uurtje per twee weken (1 tot 2 uur per maand!) betaal ik alle facturen op tijd, is mijn boekhouding altijd up to date, maak ik meer winst en heb ik altijd grip op cijfers. De impact van gewoonten is groot!

Al meimerend onder de koude douche realiseerde ik me dat ‘wij ondernemers’ veel te weinig gebruik maken van de kracht van gewoonten. Hoe vaak lees ik niet op twitter dat een ondernemer op de laatste dag van het kwartaal om 2:00 uur ’s nachts nog zijn btw-aangifte aan het doen is? Vorige week kreeg ik nog een mail van een ondernemer: ‘Nu moet ik weer over een heel jaar met terugwerkende kracht mijn kilometers registeren. Volgende jaar doe ik het anders!’ Hoe vaak hoor ik niet van ondernemers dat ze in december bonnetjes aan het opzoeken zijn uit juni, maart of zelfs januari van dat jaar? Tanden poetsen is een gewoonte. We doen het iedere dag. Het duurt maar een minuutje per keer – niks toch? En toch – als we dat minuutje per dag NIET zouden investeren in onze tanden, zouden de gevolgen desastreus zijn. Hoe kan het dat sommige mensen prima rond kunnen komen en anderen in chronische financiële problemen raken? Is dat het gevolg van één foute financiële beslissing? Meestal niet. Elk gevolg is het resultaat van honderden kleine stappen die er aan vooraf zijn gegaan. Het integreren van gezonde gewoonten in je leven (gezondheid, ondernemerschap, kennis, relaties; verzin het maar) leidt gegarandeerd tot succes.

Waarom boekhoudrituelen?

Boekhouden is iets wat veel ondernemers ‘onderop de stapel leggen’. Met andere woorden – al het andere is belangrijker. Een klant terugbellen, een Facebookadvertentie maken, een blog schrijven…
Het lastige is – er zit een kern van waarheid in. De boekhouding kan 9 van de 10 keer ook best morgen. Of overmorgen. Of volgende week. Maar er komt een moment dat het NU moet. En als je altijd wacht tot dat allerlaatste moment kost het tijd, geld en energie. De boekhouding kan een enorme bron van stress zijn – daarmee zeg ik niets nieuws. Maar het is ook kostbaar om je boekhouding te laten verslonsen. Als je een pizza-bon kwijt raakt, wordt de pizza al snel drie keer zo duur. Reken maar mee, je boekhouder ontdekt dat er een bon mist, hij mailt jou, jij ziet de mail en doet er niks mee. Een paar dagen lang zie je de mail voorbij komen. Ten einde raad ga je er mee aan de slag. Zet je tas op zijn kop en het rommelbakje op je bureau. Na 10 minuten heb je de bon gevonden, je mailt de boekhouder, de boekhouder ontvangt je mail en opent jouw administratie…. Een pizza van € 10,- wordt zo al snel € 30,- Dankzij boekhoudrituelen raak je die pizza bon niet kwijt. Je scant hem bijvoorbeeld dírect als je hem voor het eerst in handen krijgt.

Makkelijk toch?

Het klinkt reuze simpel. Een minuutje sporten. Een bonnetje direct scannen. 30 seconden met je armen zwaaien bij het koffiezetapparaat. Maar zo simpel is het niet…. Een nieuwe gewoonte creëeren is als het banen van een nieuw pad door de jungle. Je duwt de takken opzij, maar ze zwiepen meteen weer terug. Wij mensen zijn gewoontedieren en we vallen makkelijk terug in oude, slechte gewoonten (zoals dat bonnetje in je kontzak stoppen, lekker warm douchen of Facebooken bij het koffiezetapparaat). Het aanleren van een nieuwe (boekhoud)gewoonte vraagt een investering. Een investering die zich dubbel en dwars terugverdient. Want de KVK onderzocht het laatst: Ondernemers met grip op cijfers maken meer winst.

Samen doen?

Zullen we het samen doen? Nieuwe boekhoudgewoonten implementeren? Focussen op winst? Reserveer dan nu vast 20 april in je agenda. Op 20 april leer ik je namelijk de allerbelangrijkste gewoonte voor een Financieel Gezond Bedrijf. De gewoonte om winst te maken. Iedere dag. Zonder uitzondering. Zodat je een goed inkomen genereert, kunt investeren en je klanten op de best mogelijke manier kunt helpen.

Pak snel je agenda en reserveer 20 april (de hele dag!) met als omschrijving: Winst als nieuwe gewoonte!

Volgende week vertel ik je meer!


Heb je vragen?

Stel die dan hieronder. Ik reageer altijd.

Vond je dit een interessant waardevol?
Dan vind ik het super als je het wilt delen via de onderstaande sharebuttons.

4 antwoorden
 1. Paul
  Paul zegt:

  Goedemorgen Femke,
  Ik heb een vraagje over het urencriterium dat de belastingdienst hanteert; Hoe kan ik dat het beste registreren? Ik ben vooral heel veel met ontwikkeling bezig, waar binnenkort inkomen uit moet voortvloeien.
  Overigens, scannen…zo 2016; je kunt nu ook gewoon een met je telefoon een foto maken, dan heb je hem ook in je rekeningen archief 😉
  Met vriendelijke groet,
  Paul van Mackelenbergh

  Beantwoorden
 2. Ron Gunneweg
  Ron Gunneweg zegt:

  Om de boekhoudrituelen ingesleten te krijgen, daar heb je nou juist een gespecialiseerd bedrijf voor nodig. Eentjew die jouw er opmerkzaam op maakt dat je je uren regelmatig moet bijhouden in een excelsheet. Of dat je je facturen moet vastleggen in factuursturen.nl om die dan in Twinfield geupload te krijgen. Of dat je op tijd je aangifte omzetbelasting of loonheffing moet betalen.
  Waar vind je zo’n bedrijf? Nou dat doet nou o.a. een vertrouwd administratiekantoor voor je. Die houdt vele fatale termijnen in de gaten voor je, opdat jij geen problemen krijgt met de belastingdienst.
  Kortom, niet iedere ZZP’r heeft de zelfdiscipline en/of zelfkennis van alle zaken die komen kijken bij het voeren van een administratie. Het kantoor kan je ook helpen bij het optimaal inrichten van processen, opdat jij je daar geen zorgen om hoeft te maken en kan doen waar jij goed in bent, namelijk klanten bedienen.
  Het is, om zo maar te zeggen, dat het administratiekantoor als het ware ontzorgt! Daar voel jij je ook goed bij en voorkomt dat je stress krijgt over administraieve aangelegenheden.
  Doe allemaal waar je goed in bent! Samen maak je de keten sterker en schakle op tijd een administratiekantoor in!

  Met vriendelijke groeten,
  Ron Gunneweg

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Ron,
   Natuurlijk helpt een goed boekhoudkantoor je om op tijd de aangifte etc. te doen. Maar je bent toch echt zelf degene die ook daadwerkelijk de juiste rituelen moet aanleren en toepassen. Een goed boekhoudkantoor kan daarnaast een echte sparringparner zijn, alleen zijn er veel (veel) te weinig kantoren in dat opzicht Echt goed. Nee, ik kan me niet helemaal vinden in wat je zegt. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet.
   Hartelijke groet,
   Femke

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.