Reflecteer op wat er werkelijk van je verlangt wordt

Vorige week was ik bij een lezing van Herman Wijffels over ‘Ethiek en ondernemerschap’. Dit was een uiterst boeiende lezing. Graag deel ik enkele van zijn gedachten met jullie. Daarnaast heb ik zelf concrete aandachtspunten om ethiek te integreren in je ondernemerschap. Het artikel van deze nieuwsbrief gaat daarom over ethiek.

Artikel: Ethiek en ondernemerschap

Ethiek, waar hebben we het over
Ethiek gaat over de vraag; hoe beoordeel je of iets goed of fout is. Bij ethische vraagstukken is er over het algemeen sprake van een dilemma, het is niet in ééns helder wat het juiste antwoord is. Ethische vraagstukken kom je overal in de praktijk tegen. Moorden mag niet, maar hoe zit het met euthanasie, wanneer er van ernstig leiden sprake is? Stelen is verboden, maar hoe zit dat als je al dagen niet hebt gegeten?
De laatste jaren staat ethiek, vooral in de financiële wereld, meer en meer in de belangstelling. Hoe ethisch is het, dat de topbestuurders hoge bonussen krijgen terwijl er personeel ontslagen wordt? En in het geval van de woekerpolissen, hoe ethisch heeft de adviseur gehandeld die ze verkocht?
Ook wanneer we spreken over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) spelen ethische vraagstukken een rol. 

Individueel belang ten dienste van algemeen belang
Herman Wijffels begon zijn lezing met een lesje ondernemerschap. Wijffels ziet ondernemerschap als een intelligente constructie om tegelijkertijd maatschappelijk en individueel belang na te streven. Maar, geeft Wijffels aan, het individuele belang dient dan wel ingezet te worden ten behoeve van het maatschappelijk belang. Met andere woorden, het is helemaal niet erg om winst te maken (individueel belang), sterker nog, winst is nodig voor het voortbestaan van je onderneming. Maar je mag geen winst maken ten koste van het maatschappelijk belang, of zelfs, als de maatschappij er niet nóg meer baat bij heeft dan jij. Volgens Wijffels staat de wereld tegenwoordig vaak op zijn kop. Winst is van middel tot doel verworden, en dat is nooit de bedoeling geweest van ondernemerschap. Wijffels noemt een aantal aansprekende voorbeelden van ondernemingen die maatschappelijk belang nastreven, en daar zelf ook goed bij boeren. Zo noemt hij Desso, een tapijtfabrikant die volledig volgens het cradle-to-cradle principe werkt. Al het tapijt afval wordt gerecycled, wat enerzijds maatschappelijk verantwoord is, en anderzijds grote kostprijsbesparingen oplevert.

Wijffels eindigde zijn lezing met een oproep aan ondernemend nederland: ‘Je hoort als ondernemer een flinke dosis reflectie in de bouwen; los van de dagelijkse hectiek te reflecteren op wat er werkelijk van je verlangt wordt.” Hier ben ik het meer dan mee eens. Daarom tot slot enkele concrete handreikingen om ehtiek te integreren in je ondernemerschap:

Ethiek in je eigen praktijk
1. Zelfbewustzijn

Om ethisch en integer te kunnen handelen, is het van belang dat je jezelf kent. Weet wat je kunt, maar weet ook wat je niet kunt. Ben je bewust van de waarden en normen die voor jou, in je werk, essentieel zijn. Een groot zelfbewustzijn draagt bij aan juist en integer handelen. Waarden die ik hoog heb staan zijn: zuiverheid, eerlijkheid en openheid. Welke waarden zijn voor jou van belang?

2. Reflecteer
Dit zelfbewustzijn wint aan waarde wanneer je regelmatig reflecteert. Reflectie kun je zien als een vorm van bewust en gestructureerd nadenken. Je staat stil bij je handelingen, je gedachten of emoties en je bezint je erop. Door te reflecteren voorkom je dat je in de waan van de dag doordendert op een ingezette weg. Je neemt een pas op de plaats en je neemt afstand. Doordat je dieper over zaken nadenkt, is de kwaliteit van je besluiten en acties vaak beter.

3. Betrek anderen
Tot slot, betrek anderen in je overwegingen. Dat kan een collega-ondernemer, een vriend of vriendin, een familielid of iemand uit je netwerk zijn . Het uitleggen van je vraagstukken aan iemand anders helpt om structuur aan te brengen. Daarnaast kan een ander, door een paar eenvoudige vragen te stellen, een kwestie vaak in een ander perspectief plaatsen of je op weg helpen de juiste stappen te zetten.
Door je zelfbewustzijn te vergroten, regelmatig te reflecteren en anderen te betrekken bij je vraagstukken, zet je een belangrijke stap in ethisch handelen. Je steekt je hand in eigen boezem, en doet wat er binnen jouw mogelijkheden ligt om zo correct mogelijk te handelen. Zelf maak ik al jaren onderdeel uit van een intervisiegroep. Zo’n 8 keer per jaar komen we een dag bij elkaar, om te reflecteren, te delen, te bevragen, te lachen en te huilen. Deze dagen fungeren als een soort ‘reset’. Ze brengen me in contact met essentiele waarden en vraagstukken. Ik kan er weer schoon en opgeruimd tegenaan. Daar hebben mijn klanten vervolgens ook baat bij.

Een perfecte plek om te reflecteren op jouw ondernemerschap is tijdens de tweedaagsetraining: Financiën voor ZZP’ers op 24 juni en 8 juli a.s. in Seats2Meet Maarssen. Naast dat je veel inhoudelijke financiële kennis op doet, verrijk je jezelf en je onderneming door te delen met andere ondernemers.

Lees hier de lezing van Wijffels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.