Samenwerken als ZZP’er, waar moet je allemaal op letten?

connect-20333_640‘1 + 1 = 3’, oftewel: door de verwachte synergie kiezen veel ondernemers er op een bepaald moment voor om een samenwerkingsverband aan te gaan. Het maken van plannen en het brainstormen over de toekomst zorgt vaak voor veel energie en enthousiasme. Door dat enthousiasme wordt er te vaak maar weinig aandacht geschonken aan de zakelijke kant van de samenwerking als ZZP’er. Zolang je in de brainstormfase zit, hoeft dat niet erg te zijn. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat de samenwerking niet lukt. Maar vanaf het moment dat er kosten gemaakt worden en geld wordt verdiend, verandert dat. Dan is een samenwerkingsovereenkomst onontbeerlijk.

Welke samenwerkingsvormen zijn er?
Er zijn diverse soorten samenwerkingsovereenkomsten. Je kunt onderling een contract sluiten, of je kunt samen een bedrijf met een eigen rechtsvorm (coöperatie, vof, bv enzovoort) starten.

Onderling een contract sluiten
Onderling een contract sluiten is de eenvoudigste vorm. De belangrijkste motivatie om dit te doen, is dat het jullie ‘dwingt’ om over diverse zaken goed na te denken. De enkele activiteit van het opstellen van het contract brengt allerlei belangrijke vragen boven tafel, en dat op zich is al een belangrijke verdienste. Het uiteindelijke op papier zetten van de afspraken en ondertekenen van het contract dient ertoe dat je een document hebt om op terug te vallen bij onduidelijkheden of wanneer de samenwerking spaak loopt. Dat je vertrouwen hebt in je zakenpartner, is vanzelfsprekend. Het afsluiten van een contract doet niets af aan dat vertrouwen. Je laat zien dat jullie professionals zijn die ook de zakelijke kant van de samenwerking voor elkaar willen hebben.
Onderwerpen om te bespreken en om afspraken over te maken, zijn onder andere: wie zijn de partijen die deelnemen aan de samenwerking, wat is het doel van jullie samenwerking, hoe gaan jullie de samenwerking vorm geven, hoe organiseren jullie de financien, hoe zorg je dat de ander er niet met het gezamelijke gedachtengoed vandoor gaat, en, wat doe je als de samenwerking wordt beeindigd met de klanten, de kennis, de website en dergelijke.

Samen een bedrijf starten
Wanneer je met je samenwerkingspartners een bedrijf wilt opstarten, zijn er diverse rechtsvormen mogelijk: de vof, de maatschap, de coöperatie en de bv.

Welke vorm is geschikt?
Kies je voor een contract of voor een juridische rechtsvorm, en in het laatste geval: voor welke rechtsvorm? Om de juiste samenwerkingsvorm te kiezen, maak je een aantal afwegingen:

Termijn
Gaat het om een kortlopende samenwerking, bijvoorbeeld voor een specifiek project of een specifieke opdracht, of is het een samenwerking voor de langere termijn? Voor de korte termijn ligt een samenwerkingsovereenkomst voor de hand. Voor samenwerking op langere termijn zijn rechtsvormen logischer.

Aansprakelijkheid
Lopen jullie belangrijke (financiële) risico’s? Gaan jullie grote investeringen doen? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een bv of een coöperatie UA (uitgesloten aansprakelijkheid). Wanneer jullie de zaken regelen vanuit jullie eigen eenmanszaken of jullie gezamenlijke vof of maatschap, dan zijn jullie ook met jullie privékapitaal aansprakelijk. Alleen wanneer je zaken doet vanuit een bv of coöperatie UA, blijven de privébezittingen buiten beschouwing.

Verkoopbaarheid
Zijn jullie van plan de nieuwe onderneming (op termijn) te verkopen? Dan is het inrichten van een bv eigenlijk de enige optie. Een bv kan als apart bedrijf verkocht worden. De overige samenwerkingsverbanden houden op te bestaan wanneer alle eigenaren stoppen met de bedrijfsactiviteiten.

Fiscale aspecten
Je krijgt te maken met btw, loonbelasting en inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Het maakt vooral een groot verschil of je zakendoet als natuurlijk persoon (eenmanszaak, vof en maatschap) of als rechtspersoon (bv).

ebook2

Wil je meer weten over samenwerken?
In oktober verschijnt de nieuwe editie van het boek ‘Financiën voor ZZP’ers en andere zelfstandig ondernemers’. Hierin lees je meer over samenwerken, en er staat ook een heel hoofdstuk in over rechtsvormen. Verder is er aandacht voor algemene voorwaarden, belastingzaken, de jaarrekening, financiële planning, boekhouden en nog veel meer! Hij is nog niet te koop, maar je kunt hem wel vast reserveren!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.