Waar lig jij ’s nachts wakker van?

Vorige week sprak ik een ondernemer die deel had genomen aan de training ‘Financien voor ZZP’ers‘  in juni vorig jaar. Ze liet me met een stralende glimlach weten dat ze nog steeds haar liquiditeitsplanning bijhoudt, en belangrijker nog, dat ze daardoor nooit meer ’s nachts ligt te piekeren over haar cashflow. Deze ondernemer maakte zich voorheen voortdurend zorgen of ze de maand wel door kwam. Het lag niet zo zeer aan de feitelijke in- en uitstroom van haar geld, maar aan de onrust die het haar gaf dat ze geen zicht had op haar cashflow.

Ik leerde haar een super eenvoudige methode om haar cashflow bij te houden, en gaf haar het bijbehorende (gratis) excel tooltje. Nu weet ze in juni al dat ze tot en met september voldoende geld binnenkrijgt en kan ze met een gerust hart de zomermaanden in.

Heb jij het deze zomermaanden wat rustigeren? Dan is dit een goed moment om je eigen liquiditeitsplanning op te stellen.

Stap 1: download het excel model gratis hier
Stap 2: vul het banksaldo van vandaag in
Stap 3: pak je openstaande verkoopfacturen erbij en zet de bedragen in de maand waarin je denkt dat je het geld zult ontvangen.
Stap 4: pak je openstaande inkoopfacturen erbij en zet de bedragen in de maand waarin je de factuur gaat betalen
Stap 5: maak een inschatting van de af te dragen BTW, IB/VPB, de af te lossen leningen en de overige inkomsten en uitgaven
Stap 6: kijk naar het geprognosticeerde eindsaldo per maand. Komt dit ergens onder of dichtbij de 0, dan is het tijd om actie te ondernemen.
Welke actie je kunt nemen om je geld eerder op je rekening te krijgen, komt aan de orde in de volgende nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.