Zelfstandig en Zwanger

Met heel veel plezier kan ik melden: Ik ben zwanger! Rond kerst verwachten wij ons kind.
Als zelfstandig ondernemer ondervond ik onlangs aan den lijve hoe het financieel gezien werkt, als je Zelfstandig en Zwanger bent. Was het vroeger zo dat je gewoon flink moest sparen als je kinderen wilde, sinds 2008 heb je als zelfstandig ondernemer recht op een uitkering via het UWV. In deze nieuwsbrief lees je alles over deze uitkering, en over de mogelijke uitkering via een Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Regeling Zelfstandig en Zwanger

Volgens de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ) hebben alle zelfstandigen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De uitkering duurt minimaal zestien weken en kan ingaan tussen de zes en vier weken voor de dag dat je bent uitgerekend. Wanneer je als zelfstandige minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming werkt, heb je recht op het minimumloon. Werk je minder, dan is de hoogte van de uitkering afhankelijk van het inkomen dat je het jaar ervoor had. De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon (in 2011 ruim Eur 1.400,-). Je hebt recht op 8% vakantietoeslag over de ZEZ-uitkering.
Wanneer je een vrijwillige verzekering bij het UWV hebt afgesloten, heb je alleen recht op de ZEZ-uitkering als deze hoger is dan de vrijwillige verzekering.

Tip: Laat de uitkering zo vroeg mogelijk ingaan. Beval je later dan uitgerekend, dan is er een kans dat de uitkering zelfs langer dan zestien weken loopt.

Een uitgebreide brochure en een aanvraagformulier staat op de site van het UWV.

Zwanger en de Arbeidsongeschiktheids-
verzekering

Wanneer je een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt afgesloten, heb je waarschijnlijk ook dekking voor zwangerschap. Je ontvangt dan over een periode een uitkering ten hoogte van het verzekerde bedrag. De meeste maatschappijen stellen wel als voorwaarde dat de polis al twee jaar loopt vóór de uitgerekende datum van bevallen. Als je een wachttermijn hebt, dan wordt deze termijn over het algemeen in mindering gebracht op de uitkering.
Heb je al een AOV en ben je zwanger, sla dan de voorwaarden er op na en neem contact op met je tussenpersoon.
Heb je nog geen AOV maar ben je van plan er binnenkort een af te sluiten? Vraag je dan van te voren af of je wellicht te maken krijgt met zwangerschap. Vooral de lengte van de wachttermijn (wanneer de verzekering moet gaan uitkeren) is een aandachtspunt. Over de wachttermijn ontvang je geen uitkering.

Trainingen!
Vanaf april 2012 verzorg ik weer trainingen ‘Financien voor ZZP’ers’. De eerste training vindt plaats op 4 & 18 april 2011 en je kan je nog aanmelden!
Wil je ook Financieel Bewust Ondernemen? Wacht dan niet te lang met je aanmelding, want tot 31 december 2011 krijg je Eur 50,- Early Bird korting!

Bekijk hier het programma
Meld je hier aan
Lees ervaringen van deelnemers op Springest

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.