Belastingen 2014; De zelfstandigenaftrek blijft!

Belastingzaken 2014; hoe zit het nu echt? Hebben we nog recht op zelfstandigenaftrek?
In de zomermaanden ging het regelmatig over de ZZP’er en belastingzaken. De zelfstandigenaftrek zou worden afgeschaft. Duizenden tekenden de petitie. Toen werd er toch weer geld vrijgemaakt. Hoe staat het er nu voor?
Eergisteren is het nieuwe belastingpakket aangenomen door de tweede kamer. Het moet nog door de eerste kamer, maar…. over de zelfstandigenaftrek wordt niet langer gesproken. Met andere woorden, zoals het er nu uit ziet hebben ZZP’ers in 2014 nog steeds recht op zelfstandigenaftrek (en starters ook op startersaftrek). Dat is een aftrekpost van ruim € 7.000 (en € 9.000 voor starters). Voordelig nieuws dus.
Gaat er dan niets veranderen? Nou, waarschijnlijk in 2015. Het kabinet wil in 2015 toe naar een aparte winstbox voor ondernemers. We houden je op de hoogte!

Auto van de zaak aanschaffen? Zorg dat hij vóór 1 januari op naam staat!
De grootste wijziging die voor jou als ZZP’er van belang is heeft te maken met de bedrijfsauto (de personenauto; de wijziging geldt niet voor het grijs kenteken). De regelingen voor een personenauto van de zaak waren de afgelopen jaren wel erg voordelig. Dat gaat in 2014 veranderen. De grootste verandering is dat de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) op personenauto’s komt te vervallen. Kon je voorheen bij bepaalde (milieuvriendelijke) auto’s 28% extra aftrekken in het kader van de KIA, in 2014 kan dat niet meer. Wil je dus eigenlijk een auto op de zaak kopen? Doe dat dan dit jaar nog! Let op, je moet dan echt haast maken, want de aanschaf moet daadwerkelijk in 2013 worden gedaan. Moet jouw auto besteld worden en is de tenaamstelling en betaling pas in 2014, dan kun je van de KIA geen gebruik maken. Hier lees je er meer over.

Zodra de belastingwetgeving ook door de eerste kamer heen is, laat ik het je weten!

Heb je vragen of reacties over deze onderwerpen? Reageer hier op dit artikel.

 

3 antwoorden
 1. Femke
  Femke zegt:

  Hoi Koos,

  Dank 🙂
  En je hebt helemaal gelijk. Ik had het natuurlijk erg beperkt gehouden in mijn nieuwsbrief. Ik heb Ronald gevraagd om nog iets over de MIA te zeggen in de comments. Komt er aan!

  groet Femke

  Beantwoorden
 2. Ronald Oenema
  Ronald Oenema zegt:

  Hallo Koos,

  Je opmerking is terecht, voor sommige (semi) elektrische auto’s is MIA (milieu investerings aftrek) ook in 2014 mogelijk, er komt een plafond voor deze regeling, hoe dit in de praktijk gaat uitpakken is nu nog niet duidelijk, volgens mij gaat het percentage ook omlaag (nog niet bevestigd). Een en ander zal wel blijken uit de nieuwe Milieulijst 2014 die tussen kerst en oud & nieuw gepubliceerd gaat worden (via agentschap.nl). Advies is bestellen in 2013!!
  Let op: wetgeving moet nog door 1e Kamer! (ergo: wijzigingen voorbehouden)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.