podcast erno hannink

De zachte kant van geld. (Femke vertelt er over op BNR en in de podcast met Erno Hannink)

De afgelopen weken werd ik om de haverklap geïnterviewd.
Ik sprak over tarieven, ondernemen, risico nemen, geld, mijn eigen valkuilen en nog veel meer. Ik had het over harde euro’s (ik ben steeds heel open over mijn eigen cijfers), maar ik sprak ook vaak over de zachte kant van geld.

Eerst interviewde Janneke Stielstra mij voor haar Podcast (verschijnt binnenkort),
daarna Erno Hannink voor zijn Podcast (beluister de podcast van Erno Hannink hier).

 

Afgelopen zaterdag werd ik live op de radio geïnterviewd door Diana Matroos van BRN ZZP-Café (hier luister je BNR ZZP-Café terug). Deze week werd ik geïnterviewd voor een artikel wat binnenkort in de Opzij verschijnt en tot slot werd ik gisteren gebeld door RTLZ. Eind maart zie je me in een item over belastingen voor ZZP’ers! Uiteraard hou ik je op de hoogte!

Femke live op de radio bij BNR’s ZZP-Café:

Geld en financiën, het zijn beladen woorden. In dit artikel spreek ik o.a. over onze haat-liefde verhouding met geld en jouw Money Mindset.

Wat is geld?
Geld is een ruilmiddel. Zo eenvoudig is het in de basis. Ooit ruilden we een brood voor een bloemkool, maar dat is tegenwoordig lastig. Ze zien je aankomen bij de supermarkt, met je aanbod om een training te geven, de website te onderhouden of de social media te verzorgen in ruil voor een winkelwagen met lekkere dingen.
Geld is een handig ruilmiddel met veel grote voordelen ten opzichte van ‘goederen- of dienstenruil’. Geld is eenvoudig deelbaar. Dit in tegenstelling tot veel van de diensten en producten waar wij in handelen. Zie jij de autoverkoper al bij de dokter een consult afnemen in ruil voor een half stuur? Geld is ook goed te waarderen. We hebben allemaal gevoel bij de waarde van geld. Persoonlijk heb ik geen idee van de waarde van een stuur, maar als je zegt dat een stuur € 100,- kost, heb ik daar wel een beeld bij. Geld is goed hanteerbaar. Je hoeft niet met klompjes goud over straat. Honderd euro staat op een evengroot briefje als 10 euro. Sterker nog, geld is tegenwoordig gewoon digitaal toegankelijk. Ik heb vaak niet eens contant geld op zak.

Geld is een geloof
Ooit vertegenwoordigde geld échte waarde. Je handelde in papiertjes, maar tegenover ieder papiertje stond een zak goud geparkeerd bij een centrale bank. In Nederland was dat tot 1914 het geval (de goudenmuntstandaard). Tegenwoordig is geld niet meer dan een afspraak. We hebben afgesproken dat onze muntjes en briefjes geld waard zijn. Zolang iedereen gelooft dat geld waarde heeft en blijft houden, werkt dit systeem. Ten tijde van de bankencrisis was er even de angst dat we collectief ons vertrouwen in geld zouden verliezen. Dat was een belangrijke reden waarom de banken gered moesten worden.

Onze haat/liefde verhouding met geld
Geld speelt, of we het nu willen of niet, een grote rol in ons leven. Geld is nodig om onze basale levensbehoeften zoals onderdak en voedsel te vervullen. Maar geld is ook nodig voor leuke en luxe dingen, zoals sporten, kleding en uitgaan. We kunnen niet zonder geld. En toch wordt geld ook gehaat. Geld (of het gebrek er aan) zorgt voor verdeeldheid, ongelijkheid, ruzie, oorlog en noem maar op. Sommige mensen pleiten voor een wereld zonder geld. Sommige ondernemers zouden het liefst geen geld vragen voor hun diensten. Of een wereld zonder geld mogelijk is, is een filosofische en spirituele discussie, die in ieder geval op korte termijn niet zal leiden tot het afschaffen van ons monetaire systeem.

Hou van geld
We zullen het er dus mee moeten doen, met geld. Eén van mijn levensmotto’s is: Leave it, love it or change it. Dus als je ergens moeite mee hebt, kun je er van weg gaan (er zijn plaatsen in de wereld waar je zonder geld kunt leven) je kunt het veranderen (je kunt proberen het geldsysteem te veranderen), en als beide opties geen soelaas bieden, dan kun je maar beter kiezen om van geld te gaan houden – of, als je ‘houden van’ te ver vindt gaan, geld te accepteren als onderdeel van het leven. Optie 4 (Klagen) staat namelijk niet in het rijtje. 

Jouw Money Mindset
Van geld gaan houden. Accepteren dat geld onlosmakelijk met je leven als mens, en zeker ook als ondernemer, verbonden is. Onderzoeken wat jou in de weg staat om geld te omarmen en je relatie met geld te verbeteren. Want, als je accepteert dat geld en ondernemerschap samen horen, dan heb je het eerste obstakel om geld te verdienen al vast overwonnen. – tweet this
Erno vroeg me tijdens het interview welke belemmeringen ik ten opzichte van geld ervaar. Ik gaf aan dat ik eerlijk gezegd niet geloof dat ik ooit echt rijk zal zijn. En terwijl ik het zei, realiseerde ik me (opnieuw) dat ik nooit rijk zal worden zolang ik dat blijf geloven. Je overtuigingen sturen je gedachten aan en je gedachten sturen je gedrag aan. 

Geld maakt wél gelukkig
‘Geld maakt niet gelukkig’ leerden we vroeger al. Zo’n overtuiging is diep geworteld. Als je zo’n uitspraak maar vaak genoeg hoort, ga je hem geloven. En als je het gelooft, ga je je er naar gedragen. Als je gelooft dat geld niet gelukkig maakt, dan is het niet nodig om je financiën te managen. –Tweet this Dan is het ook niet nodig om goede tarieven te vragen, je boekhouding op orde te brengen, een financieel plan te maken en noem maar op. Het bizarre is, dat onomstotelijk is bewezen dat geld wel gelukkig maakt. Mensen die te weinig geld hebben, maken zich veel zorgen en doordat ze zich veel zorgen maken is er geen ruimte in hun leven om te leren, problemen op te lossen en zich te ontwikkelen. Het is wel zo dat er een plafond is aan dat geluk. Er komt een moment dat nóg meer geld niet nóg gelukkiger maakt. Dat plafond zit volgens een onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton bij een jaarinkomen van ongeveer € 60.000 euro (2010). Het is dus niet nodig om multimiljonair te worden.

De ‘geld is niet belangrijk’ valkuil
Veel ondernemers laten mij weten geld niet belangrijk te vinden. Ze zeggen: ‘Als ik doe waar ik goed in ben, dan volgt het geld vanzelf.’ Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Vaak is het zo, dat als je je missie in het leven hebt gevonden, je vanzelf de juiste klanten aantrekt en dus geld verdient. Maar het is tegelijkertijd zó gevaarlijk om zo’n uitspraak als enige waarheid te omarmen. Want ondernemen is geen hobby! Je bent geen vrijwilliger! Je hebt een onderneming! En onderdeel van ondernemerschap is het maken van winst. Winst maken is geen toevalligheid die volgt op gave dingen doen. Winst maken moet je plannen. – Tweet this

En nu?
En nu? Vraag je je wellicht af? Wat moet ik met deze ‘lezing’ over geld? Tja, dat is een goede vraag. Het is mijn missie dat alle ondernemers Financieel Bewust ondernemen. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun financiën. Gaan sturen op cijfers.  Waar ik je graag goe uitdaag is om na te denken over jouw overtuigingen over geld. Wat belemmert jou om Financieel Succesvol te ondernemen? Je kunt je bespiegelingen hieronder delen.

Heb je vragen?
Reageer dan hier. Ik reageer altijd!

Met Financieel Bewuste groet,
Femke Hogema

7 antwoorden
 1. Tarunai
  Tarunai zegt:

  Wat ben ik toch blij met jou Femke!
  Je stukje raakt flink. Ben al een tijdje aan het stoeien met het hele vraagstuk en kom daar nogal ambivalente overtuigingen en gevoelens in tegen. Ik weet zeker dat meer geld me meer mogelijkheden zou geven en daardoor ook een stuk gelukkiger zou maken. Tegelijkertijd ben ik blij met wat er al is – en heb de vurige wens en de intentie om er steeds ‘beter’ in te worden in hoe ik omga met geld (praktisch, mentaal en emotioneel).
  Dank voor je inspirerende voorbeeld!

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Dank voor je open en eerlijke reactie Tarunai. Vaak is het wakker maken van een onderwerp al voldoende om weer beweging in gang te zetten! Tel daar een vurige intentie bij op en je bent heel goed onderweg!
   Groetjes femke

   Beantwoorden
 2. Brigitte
  Brigitte zegt:

  Ik vraag mij af of en wanneer ik goed genoeg ben in mijn vak om er geld voor te kunnen vragen. Ook vraag ik me dan af hoe veel geld ik er dan voor zou kunnen/ mogen vragen.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Brigitte,
   Dat zijn belangrijke vragen om te stellen. De eerste vraag is: Hoeveel waarde lever je? Dus met andere woorden, wat levert het mensen op als jij je vak uitoefent. Wat doe je? Heb je het al eens gevraagd aan mensen in je omgeving? Wat daarnaast ook helpt om het tarief te bepalen, is uitrekenen hoeveel je minimaal per uur moet vragen om rond te komen. Ik heb daarvoor een hele gave (gratis) driedelige videotraining ontwikkeld. Je ontvangt die training vanzelf als je je rechtsboven aanmeldt voor de nieuwsbrief.

   Beantwoorden
 3. Tenny Jonkers-Weijnen
  Tenny Jonkers-Weijnen zegt:

  Hoi Femke,

  Wat een nuttig artikel!!

  Ik heb een vraagje hierover. Mijn boekhouder gebruikte de onderstaande grootboekrekening:

  Reis/verblijf/representatie
  4302 – verblijfskosten (excursies, lunches, lezingen)
  4303 – representatie (kerst, st. Klaas, cadeaus, attenties)
  4502 – reclame (reclamekosten, kosten beurs, adresvermeldingen)

  Ik boekte altijd mijn koffie, e.d.. onder 4302. Vanaf 2016 doe ik mijn administratie zelf, zonder boekhouder en ik kan het dus nu nog aanpassen.
  Is deze onderverdeling wel logisch? Jij noemt koffie, lunches e.d.. “representatiekosten”.

  Heb jij misschien andere boeknummers en verdeling?

  alvast bedankt,
  Tenny

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Beste Tenny,
   Zoveel pakketten zoveel nummers 🙂 Met andere woorden – ieder pakket en iedere boekhouder gebruikt zijn eigen nummering. Het is wel zo dat bijna overal kosten beginnen met een 4 en omzet met een 8. Maar wat daarna komt is altijd anders. Het is heel gebruikelijk om lunches ‘representatiekosten’ te noemen. Maar belangrijker is, dat ze allemaal op dezelfde grootboekrekening staan (wat bij jou het geval is) zodat bij de belastingaangifte makkelijk het totaalbedrag kan worden overgenomen.
   Wat boek jij op 4303? En zijn die kosten daadwerkelijk maar gedeeltelijk aftrekbaar? Dat zou ik als ik jou was even bij de boekhouder checken. Een attentie voor een klant (bos bloemen) trek ik namelijk gewoon volledig af. Dus samengevat: het feit dat de gedeeltelijk aftrekbare kosten op één rekening worden geboekt (4302) is goed. Ik zou zelf dat inderdaad liever representatiekosten noemen – maar de naamgeving is minder belangrijk dan de fiscale verwerking. En ik zou dus checken wat er op 4303 wordt geboekt en of dat niet gewoon 1005 aftrekbaar is. Succes!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.