Gratis liquiditeitsbegroting + stappenplan om hem te gebruiken! Dat geeft rust en inzicht!

Een van de meest makkelijke en meest inzichtgevende financiele overzichten is de liquiditeitsbegroting. Ik ben van mening dat iedereen, dus jij ook, die bij moet houden. Klinkt dat hard? Zo is het niet bedoeld, maar een goed inzicht in je ontvangsten en uitgaven geeft rust. Het voorkomt nachtelijk piekeren. En het geeft je mogelijkheden om weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen. 
In deze nieuwsbrief geef ik je het handige model (mocht je het nog niet hebben), ik leg uit wat je er aan hebt én ik leg uit hoe je het gebruikt.

Dankzij de liquiditeitsbegroting snel en makkelijk inzicht in je financiële situatie!

Wat is een liquiditeitsbegroting?
Een liquiditeitsbegroting is een voorspelling van toekomstige ontvangsten en uitgaven en daarmee ook een voorspelling van je banksaldo over een paar maanden. 

Waarom zou ik hem bijhouden?
In een liquiditeitsbegroting kun je dus nú al zien of je de zomer doorkomt. Je kunt ook een inschatting maken of het verantwoord is om jezelf vakantiegeld uit te betalen, om een training te volgen of een nieuwe laptop aan te schaffen.

Voor wie is het overbodig?
Ik zeg altijd, íedereen zou hem moeten bijhouden. Want het geeft zoveel rust en inzicht. Maar… mocht je het heel goed doen en een ton of meer winst per jaar maken en niet al te veel geld over de balk smijten, Ach, dan kan ik me voorstellen dat je het wel gelooft. 

Hoe gebruik ik het model?
1. Ga het doen! 
Neem je voor hier, zeker aan het begin, iedere week even tijd aan te besteden
2. Vul je banksaldo in 
Op de datum dat je start, kijk je eerst wat je huidige banksaldo van je zakelijke bankrekening is. Dit saldo vul je in het bovenste groene vakje in; achter ‘beginsaldo bank’.
3. Pas de maand aan 
Vervang nu in de bovenste regel ‘Jan’ voor de maand waarin jij start en vul de overige maanden aan.
4. Vul de verwachte ontvangsten in:
– Eerst kijk je in je boekhouding welke verkoopfacturen nog open staan. Maak een redelijke inschatting wanneer het geld binnenkomt. Zet de verwachtte bedragen (incl. btw) in de juiste maand.
(als de betaaldatum verstreken is, bel dan direct even wanneer de factuur betaald gaat worden. Voor meer tips om je geld te innen kijk je hier.)
– De naam Klant A, Klant B etc. vervang je natuurlijk door de naam van jouw klant.
– Ook facturen die je nog moet verstúren zet je er in. Zelfs inkomsten van werk of producten die nog niet geleverd zijn, maar die je wel verwacht te gaan leveren zet je in het overzicht; Al het geld dat je de komende 6 -12 maanden verwacht binnen te krijgen, komt in het overzicht.
4. Nu vul je de uitgaven in:
– Alle facturen (bedragen incl. btw) van leveranciers die jij nog niet hebt voldaan, komen in het overzicht (vervang Leverancier A voor de naam van jouw leverancier).
– Veel uitgaven komen maandelijks terug. Denk aan de telefoonrekening. Zet gewoon voor iedere maand een reële inschatting in het overzicht.
– Eens per kwartaal moet je de BTW afdragen. Zet in juli, oktober, jan en april een bedrag wat je gemiddeld aan btw afdraagt.
– En, je betaalt ook eens per maand of eens per jaar de inkomstenbelasting of VPB. Zoek uit wanneer jij deze bedragen moet afdragen en zet je juiste bedragen in de juiste maand.
– Verder moet je wellicht een lening aflossen. Zet de aflossingstermijnen in het overzicht.
– Als je een eenmanszaak hebt, maak je maandelijks een bedrag over naar je privé-rekening. Heb je een bv, dan betaal je loon. Ook deze bedragen vul je in.
– Tot slot zet je in het overzicht uitgaven die je wilt gaan doen. Denk aan vakantiegeld, of een investering in een laptop of training. 
5. Bekijk het ‘verwacht eindsaldo’ in de maanden die volgen. 
Ga je in de rode cijfers? Dan is het belangrijk dat je nu actie onderneemt. Ga actiever je geld innen; betaal leveranciers later; ga acquisitie plegen etc. etc.
6. Hou dit overzicht bij
Hoe langer je dit overzicht bijhoudt, hou betrouwbaarder je inschattingen worden en hoe minder tijd het kost!

Het zijn dus allemaal inschattingen, kan ik er dan wel op vertrouwen?
Ja en nee. Het zijn inderdaad inschattingen, dus dit overzicht is niet ‘de waarheid’. Maar het hebben van dit overzicht geeft meer inzicht dan wanneer je niets bijhoudt. 

Waar vind ik die handige liquiditeitsbegroting?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je een link naar diverse gratis downloads, waaronder de liquiditeitsbegroting. Helemaal gratis. NASCHRIFT: De liquiditeitsbegroting is vanaf 2016 enkel nog beschikbaar voor klanten en de lezers van het boek ‘Financien voor ZZP’ers
 

12 antwoorden
  1. Erik Ramaekers
    Erik Ramaekers zegt:

    Heel goed stuk. Rust in je hoofd begint vaak bij orde in je financiële zaken. Overzicht en controle, ook zakelijk, vereisen systematiek en regelmaat. De liquiditeitsbegroting is hiertoe onontbeerlijk. Goed dat Healthy Finance ZZP’ers informatief ondersteunt!

    Beantwoorden
  2. Felice Snel
    Felice Snel zegt:

    Op 30 mei begonnen met de liquiditeitsbegroting. Elke week even tijd aan dit overzicht besteden en werkt erg goed. Geeft me zeker inzicht om zaken anders en beter te verdelen.

    Beantwoorden
  3. Elco Schrijver
    Elco Schrijver zegt:

    Hallo Femke,

    Ben al wat langere tijd bezig om te onderzoeken en ook te ‘dubben’ of ik de stap moet maken als zzp’er voor bouwkundig tekenaar na een aantal jaartjes malaise in de bouwsector.
    Zodoende was ik was boekjes in de bieb aan het opzoeken en 1 daarvan was jouw exemplaar en ook vandaag aangemeld voor de nieuwsbrief. Ik zag in het boekje dat je dus ook een model had voor een uurtarief berekening maar ook de liquiditeitsmodel zoals hierboven omschreven. Maar ik kan deze nergens terugvinden om te downloaden. Misschien dat het komt omdat het al een wat ouder bericht is!? Kun jij mij verder helpen!? Mvrgrtn

    Beantwoorden
  4. stephanie
    stephanie zegt:

    Hallo Femke,

    Iemand attendeerde me op jouw blogs. Financien vind ik lastig en ingewikkeld. En om eerlijk te zijn is struisvogelpolitiek verleidelijk én ik weet dat het niet helpt. Jij maakt het zo overzichtelijk! Ik wil graag aande slag met een liquiditeitsboekhouding zoals jij hierboven beschrijft. Ik heb me aangemeld voor je nieuwsbrief. De downloadmogelijkheid is niet meer actief lijkt het, misschien omdat deze blog al even geleden is gemaakt. Heb je hem misschien toch nog voor mij? Lieve groet!

    Beantwoorden
  5. Esther Klein
    Esther Klein zegt:

    Hi Femke,
    Fijn dat iemand het zo duidelijk uitlegt. Ik snap het nu een stuk beter. En ik heb me direct aangemeld voor je nieuwsbrief. Altijd handig.
    Ook ik kan de liquiditeitsbegroting niet meer downloaden. Zou je mij deze ook willen mailen?
    Alvast bedankt.
    Groet,
    Esther

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      Hoi Anne,
      Nee dat gaat helaas niuet. Lees ook het naschrift: De liquiditeitsbegroting is vanaf 2016 enkel nog beschikbaar voor klanten en de lezers van het boek ‘Financien voor ZZP’ers’

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.