Bespaar tot duizenden euro’s per jaar op je bestaande AOV!

Screen Shot 2014-05-28 at 11.15.51

Sinds de start van mijn bedrijf, 2007, heb ik een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Ik behoor tot de minderheid. Slechts 36% van de ZZP’ers heeft een AOV (volgens het ministerie van Sociale Zaken).
De motivatie van mensen om géén AOV af te sluiten is: 
– De AOV is te duur
– Ik word toch niet ziek (?!)
De eerste reden begrijp ik best. Ik heb de eerste jaren ruim  300,- per maand betaald voor mijn AOV. Vorige maand ben ik overgestapt naar een andere tussenpersoon, waardoor ik in het eerste jaar ruim  1300,- bespaar. Vanaf het 2e jaar bespaar ik ruim € 2.000,- per jaar! .
Heb jij een AOV? Dan denk ik dat ook jij duizenden euro’s kunt besparen door over te stappen. Hoe dat kan; vertel ik in deze nieuwsbrief. 
Heb je nog geen AOV? Hier geef ik 5 tips om de AOV betaalbaar te houden.
 

Hoezo kan je ineens duizenden euro’s per jaar besparen op je AOV?

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, ís het meestal ook te mooi om waar te zijn. Maar nu zit het net even iets anders. De AOV was namelijk de afgelopen jaren véél en véél duurder dan je ‘normaal’ kunt noemen. De AOV paste goed in het rijtje van de woekerpolissen. De kosten van de tussenpersoon zaten namelijk ín het maandelijkse bedrag. En die kosten liepen wel op tot 17,5 % van de maandpremie. Dus honderden euro’s per jaar verdwenen richting de portemonnee van de tussenpersoon. Daar komt bij dat de AOV gewoon te duur was. Door concurrentie op de markt en mooie collectiviteitskortingen kan je nu tot duizenden euro’s per jaar goedkoper uit zijn. Heb jij je polis (net als ik) enkele jaren geleden afgesloten, dan betaal je je waarschijnlijk blauw aan de kosten van de tussenpersoon én heb je nog een te dure polis.

De regels zijn veranderd:

Sinds 1-1-2013 moeten tussenpersonen transparant zijn in de kosten die ze doorberekenen. Dat betekent concreet dat de kosten geen onderdeel meer mogen zijn van het oorspronkelijke polisbedrag; maar dat ze apart gefactureerd moeten worden. De tussenpersoon mag namelijk best geld verdienen. Net als jij en ik geld willen verdienen. Als je nu voor het eerst een AOV afsluit, zul je in de meeste gevallen niet zo belachelijk veel betalen. Door de transparantie zijn de kosten en het premiebedrag omlaag gegaan.

Ik heb al een polis, hoe zorg ik dat ik minder ga betalen aan de tussenpersoon?
Het belangrijkste is; kom in actie. En, eerlijk is eerlijk, je moet er wel wat voor doen. Het duurde bij mij wel even voordat het geregeld was helaas. Maar nu is het rond. Dat is fijn. Je kunt twee routes bewandelen.

Route 1: ga in gesprek met je huidige tussenpersoon
vraag om helderheid. Hoeveel kosten zitten er in je polis, en wat moet je doen om daar vanaf te komen.

Route 2: vraag nieuwe offertes aan bij andere tussenpersonen
Vraag minimaal 2 offertes aan bij 2 tussenpersonen. Check goed of de dekking van alle offertes (en je huidige verzekering) gelijk blijft. Breng eventueel wijzigingen (verbeteringen of versoberingen; passend bij je huidige behoefte) aan in je verzekering. Sluit de nieuwe verzekering af. Meestal kan de nieuwe tussenpersoon zorgen dat je oude polis wordt beeindigd.

Wil je lezen waar je allemaal op moet letten bij het afsluiten van een verzekering? Hier geef ik tips.

Wat is een goede tussenpersoon?

Aangezien ik de laatste tijd al mijn cijfers toch al open en bloot op tafel leg 🙂
Ik ben overgestapt naar Kendall Mason. Kendall Mason rekent eenmalig advieskosten van  685,- en een jaarlijkse vergoeding van  295,-.  via hun private label aovXL (www.aovxl.nl). 

nagekomen bericht: 10 oktober 2014

Via Twitter ben ik er op gewezen dat Kendall Mason ondertussen niet meer de goedkoopste is. AOV ZZP zegt mij een veel beter aanbod te kunnen doen. Ik ga dit uiteraard onderzoeken en hou je via mijn nieuwsbrieven op de hoogte! 

Ik hoop van harte dat ik jou heb kunnen helpen om ook duizenden euro’s te besparen op je AOV. Is dat het geval? Dan vind ik het erg leuk als je dat even laat weten in de comments onder mijn blog. Ook als je vragen hebt over de AOV of over overstappen, zijn die zeer welkom. Ik beantwoord ze altijd.

Hartelijke groet,

Femke Hogema

4 antwoorden
 1. Laury Schepers
  Laury Schepers zegt:

  Een goed, en betaalbaar!, alternatief: lid worden van Broodfonds. Er zijn er al vele in heel Nederland. Het bevalt mij uitstekend.

  Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Een broodfonds bestaat uit 20 tot 50 ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening. Kijk op http://www.broodfonds.nl voor meer informatie over deze vorm van AOV.

  Beantwoorden
 2. Femke Hogema
  Femke Hogema zegt:

  Hoi Laury,
  bedankt voor je reactie. Heb je daarnaast ook nog een AOV? Ik begrijp dat veel ondernemers aangesloten zijn bij een broodfonds om de eerste periode van 2 jaar te overbruggen. Mochten ze daadwerkelijk langdurig arbeidsongeschikt zijn, dan gaat hun AOV lopen. Ze besparen dan premie op de AOV omdat die pas na 2 jaar hoeft te gaan uitbetalen.

  Beantwoorden
 3. Karin Lassche
  Karin Lassche zegt:

  Nog een aanvulling:

  -Recent heb ik de voor- en nadelen van een broodfonds versus een aov op een rij gezet, zie http://klassetekst.nl/2014/05/16/broodfonds-of-aov/

  -Bij aov’s is het goed te weten dat er verschil is tussen schadeverzekeringen (dat zijn de meeste) en sommenverzekeringen (bv die van Movir). Een schadeverzekering dekt de ‘schade’ die je lijdt, waarbij wordt gekeken naar je huidige omzet. Een sommenverzekering keert het verzekerde bedrag uit, ongeacht de hoogte van je omzet op dat moment. Zeker bij sterk wisselende inkomsten iets om op te letten!

  Beantwoorden
 4. arnoud wennekus
  arnoud wennekus zegt:

  .@FemkeHogema Wedden dat wij (www.aov-zzp.nl ) een beter en goedkoper #aov voorstel hadden kunnen bieden ipv 1 aanbieder offerte fitts all onzin?

  .Albert van der Poll @AlbertvdPoll

  @AOV_Expert_ZZP @FemkeHogema wel grappig dat ZZP- ers zo schelden op andere zelfstandigen. Die KM is niks goedkoper ook nog eens.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.