De 7 belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag 2014 voor de ZZP’er

Een paar weken geleden, op Prinsjesdag, presenteerde het kabinet de Miljoenennota; haar plannen voor 2015 en verder. De miljoenennota is een begroting waar in essentie drie dingen in staan: 1. Wat zijn de kabinetsplannen; 2: Welke inkomsten (Belastingen) verwacht de overheid; 3: Wat kost het om de plannen uit te voeren. (De overheidsuitgaven).
De plannen in de miljoenennota zijn geen besluiten! De eerste én tweede kamer moeten de plannen nog goedkeuren. Pas eind december worden veel besluiten voor 2015 genomen.

 

In dit artikel heb ik de 7 belangrijkste plannen voor de ZZP’er op een rijtje gezet:

1. De zelfstandigenaftrek blijft!
Dat was natuurlijk spannend! Wat zou het kabinet met de zelfstandigenaftrek gaan doen. Wanneer de zelfstandigenaftrek afgeschaft zou worden, zou dit iedere ZZP’er duizenden euro’s netto per jaar kosten (behalve als daar weer compensatie voor zou komen in de vorm van bijvoorbeeld andere tarieven). Maar, het zal voor velen een opluchting zijn, het Kabinet laat vooralsnog de zelfstandigenaftrek ongemoeid. Tot 2019 wordt er in ieder geval rekening gehouden met de zelfstandigenaftrek.

2. Herziening belastingstelsel
2015 veranderd er nog niet veel, maar vanaf 2016 wil het kabinet het belastingstelsel herzien. Het kabinet wil het stelsel vooral eenvoudiger maken. Het plan is nu om de belasting die we via de schijven betalen te verlagen. Nu betalen we over de eerste € 20.000 aan inkomsten ongeveer 37% belasting. Over de inkomsten die de € 20.000 te boven gaan, betalen we 42% en 52% belasting. Het idee is dat we straks over de eerste € 60.000 ongeveer 37% belasting betalen. Dit betekent dat we veel minder belasting gaan betalen. Om het verlies aan inkomsten voor de overheid te compenseren, wil het kabinet vervolgens aftrekposten schrappen. Dit maakt het belastingstelsel daarmee ook weer eenvoudiger. Hier lees je meer over deze plannen.

3. Tot 1 juli nog 6% BTW op de bouw 
Ondernemers in de bouw hebben een meevaller, het lagere BTW-tarief van 6% op verbouwingen en renovaties blijft gehandhaafd tot 1 juli 2015. Ook de werkzaamheden van hoveniers en architecten vallen hier onder. Deze maatregel is natuurlijk uiteindelijk óók voordelig voor consumenten die hun huis willen laten verbouwen 🙂

4. Webmodule voor de VAR
Ik schreef er al uitgebreid over in mijn nieuwsbrief van juli, maar de VAR gaat veranderen. In de loop van 2015 komt er een webmodule waar zowel opdrachtgever als opdrachtnemer de arbeidsrelatie toetsen. Ze worden ook beide verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. De fiscus houdt zelf de ondernemers op de hoogte van de veranderingen. Heb je nu nog géén VAR, of een verkeerde VAR, dan is het wel de bedoeling dat je (op de oude manier) een VAR aanvraagt.

5. Lease-auto’s
Lease-auto bezitters met een milieuzuinige auto gaan er vanaf 2016 waarschijnlijk nog verder op achteruit. De mileuzuinige auto met een lage bijtelling is enorm popluair. Dat kost de schatkist handen vol geld. Het idee is daarom om de 14% bijtelling te laten vervallen.

6. Focus op duurzaamheid en ondernemerschap
Er zijn allerlei plannen om het herstel van de economie te ondersteunen. Gesproken wordt over meer en betere financiering voor het MKB, meer ruimte voor startups en een Toekomstfonds om innovatie te stimuleren. Er komt onder andere een speciale ambassadeur, de Special Envoy, voor Startups. Envoy betekent minister of ambassadeur. De engelse term ‘Envoy’ zal gebruikt worden omdat de Envoy onder andere de internationale positie van Nederlandse startups gaat versterken en beginnende ondernemers uit het buitenland gaat aanmoedigen zich hier te vestigen.

7. Koopkracht neemt iets toe
De koopkracht neemt voor de gemiddelde nederlander (dus niet alleen de ZZP’er) 0,5% toe. Dit komt door alle maatregelen samen. Andere zaken waar iedere nederlander mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld:

+ De algemene heffingskorting stijgt. Dit scheelt een paar tientjes per jaar.

+ De arbeidskorting stijgt. Dit is een voordeel voor werkenden en kan een paarhonderd euro schelen.

– De zorgpremie neemt met € 114,- per jaar toe (al kan het nog meevallen als de zorgverzekeraars straks met hun berekening komen)
– De eerste belastingschijf gaat iets omoog (van 36,25% naar 36,50%). Dat kost ongeveer € 49,- op jaarbasis.

Vond je dit artikel waardevol? Wil je dat dan laten blijken op Facebook, Twitter of elders? Ik ben je daar dankbaar voor!

Met Financieel Bewuste Groet,

Femke Hogema

6 antwoorden
 1. Mariska Denayere
  Mariska Denayere zegt:

  Wat heerlijk om alle punten zo op een presenteerblaadje (of in de Nieuwsbrief van Healthy Finance) te krijgen. Ik heb me meermalen bedacht dat ik echt ruimte moest maken om me te verdiepen in deze punten, maar was daar nog niet aan toe gekomen. Je hebt het mij gemakkelijk gemaakt. DANK!

  Beantwoorden
 2. Caroline van Dijk
  Caroline van Dijk zegt:

  Hi Femke, ik ben blij met je nieuwsbrieven. Ik ga binnenkort starten en je informatie en tips vind ik zeer handig. En het is helder geschreven. Blijf ze sturen, ok?! 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.