FOR – Fiscale Oudedagsreserve; Een voordeel of een lege huls?

Oudedagsreserve

De oudedagsreserve (OR), ook wel fiscale oudedagsreserve of FOR genoemd, is een fiscale faciliteit voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap om te sparen voor de oude dag. Als zzp’er met een eenmanszaak bouw je namelijk geen pensioen op zoals je dat in loondienst of als directeur-grootaandeelhouder wel kunt doen. Je mag gebruikmaken van de oudedagsreserve als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt en je voldoet aan het urencriterium. Jaarlijks mag je 10,9% van de winst aftrekken, met een maximum van ruim € 9.500 (2014). Over dit deel hoef je in het betreffende jaar geen belasting te betalen.

Het bedrag dat je aan de oudedagsreserve toevoegt, kan aan de passivazijde (rechts) op de balans komen te staan. De oudedagsreserve kan nooit meer bedragen dan het ondernemingsvermogen van je bedrijf. Het idee is dat je met de opgebouwde oudedagsreserve pensioen aankoopt. Wanneer je 67 wordt, of eerder wanneer je je onderneming staakt, moet je fiscaal afrekenen over de opgebouwde oudedagsreserve. Door het opbouwen van de oudedagsreserve stel je het betalen van belastingen dus uit. Dit kan op twee manieren voordelig zijn. Ten eerste kun je het uitgespaarde belastinggeld gebruiken voor een ander doel, zoals sparen of investeren. Ten tweede zijn de belastingtarieven vanaf je 67e waarschijnlijk lager en heb je dus per saldo mogelijk een belastingvoordeel.

Maar met het toevoegen aan de oudedagsreserve heb je nog geen oudedagsvoorziening opgebouwd. Wanneer je het bedrag dat je aan de oudedagsreserve hebt toegevoegd apart zet, bijvoorbeeld op een spaarrekening of in een polis, kan dit uiteraard wel een onderdeel van je oudedagsvoorziening worden. Een alternatief is om de opgebouwde oudedagsreserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Op het moment dat je dit doet, valt de opgebouwde oudedagsreserve vrij ten gunste van de winst en wordt het vrijgevallen bedrag voor de fiscus weer opgeteld bij je belastbare inkomen. Maar aangezien je de premies/koopsom voor een lijfrenteverzekering mag aftrekken van je inkomen, betaal je per saldo niet méér belasting.

Zowel het doteren aan de OR als de aftrek lijfrente is gebonden aan een maximum. De ruimte voor de aftrek lijfrentepremies wordt beïnvloed door dotatie aan de OR. Wat in jouw situatie de beste keuze is, kun je het best bespreken met een expert. Kortom, de oudedagsreserve is een fiscale faciliteit die vaak wordt gebruikt om – vooral zodra je onderneming winst gaat maken – de belastingdruk te verlagen, maar waar je wel verantwoord mee moet omgaan, om te voorkomen dat je later belasting moet betalen over geld dat je niet hebt.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.