Gratis uren- en kilometerregistratie

2015 is begonnen! Ik wens iedereen een liefdevol, gezond en succesvol jaar.

Net zoals alle afgelopen jaren bied ik zzp’ers met plezier een gratis uren- en kilometerregistratie aan. Dit is een supereenvoudig excel document waarin je per week de gewerkte uren en de gereden kilometers kunt bijhouden.

Je ontvangt direct een link naar dit gratis model wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Healthy Finance. Dat kan direct links op deze pagina (iets naar onderen scrollen).

Urenregistratie is verplicht voor ZZP’ers

ZZP’ers met een eenmanszaak hebben recht op diverse aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Om gebruik te mogen maken van deze aftrekposten moet je onder andere aan de urennorm voldoen. Dat betekent dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt. Alle uren die ten goede aan je onderneming komen tellen mee. Dus naast declarabele uren, reken je ook uren die je besteedt aan bijvoorbeeld marketing, acquisitie, netwerken, het bijhouden van je vakliteratuur, reistijd en administratie.  Je toont aan dat je aan de urennorm voldoet door het bijhouden van een urenregistratie.

Kilometerregistratie voor ZZP’ers die hun privé-auto ook zakelijk rijden

Rij je je privé auto ook zakelijk? Dan mag je 19 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als kosten. Dit betekent dat je winst lager is, en dat je dus minder belasting betaalt. In de gratis uren- en kilometerregistratie hou je eenvoudig per week bij hoeveel zakelijke kilometers je hebt gereden. Op het laatste tabblad staat het totaal aantal gereden zakelijke kilometers.

Je mag overigens ook een deel van de betaalde btw over brandstof en onderhoud terug vragen wanneer je je privé-auto ook zakelijk rijdt. Hier lees je alles over het terugvragen van btw op onderhoud en brandstof.

Praktische tip voor het bijhouden van je administratie:
Regelmatig ontmoet ik ondernemers die hun uren en kilometers niet bijhouden. Ze vinden het te veel gedoe. En ze denken dat het wel losloopt. De kans dat je controle krijgt is natuurlijk klein, maar, het kan wel. En als je dan geen urenregistratie kunt laten zien, dan heb je echt een probleem. Het is namelijk gewoon verplicht als je gebruik wilt maken van fiscale voordelen. Voor wat betreft de kilometers, het is echt doodzonde wanneer je die niet bijhoudt. Het kost je al snel duizenden euro’s wanneer je deze niet declareert bij je eigen bedrijf. Declareren betekent namelijk gewoon dat je een fiscale aftrekpost creeert, en dat je dus minder belasting betaalt. Stel dat je in 2015 10.000 zakelijke kilometers rijdt, dan mag je € 1.900 als kosten opvoeren. Je bespaart daarmee al snel € 700,- netto! Dat laat je toch niet aan je neus voorbij gaan?

Mijn advies: hou eens per week dit overzicht bij.  Bij voorkeur op een vast moment. Ik heb zelf een terugkerende melding in mijn agenda, zodat ik het niet vergeet. Als je dit iedere week bijhoudt, kost het je maximaal 5 minuten per week. Dat is te doen toch?

8 antwoorden
 1. Frans Zaal
  Frans Zaal zegt:

  Hi Femke, Ook de allerbeste wensen voor 2015. Ook ik ben een enthousiast gebruiker van jouw uren registratie software. Nu heb ik jouw eerdere advies opgevolgd door een duurdere i.p.v. een goedkopere PC te kopen. Ik heb nu een prachtige iMac. Echter die telt het totaal niet goed op bij het totaal werkblad.
  Je hoor mij niet klagen en voel je nergens toe verplicht, maar ik vroeg mij af of je die SW ook in MAC compatible versie hebt, danwel of je weet welke formule ik daar in kan voeren. Ik heb al gezocht in verschillende fora maar kan het niet vinden. Als het niet kan, jammer dan! Dan moet ik het op mijn oude windows PC blijven bijhouden, want het lukt mij ook niet om een workaroud te vinden.
  Het gaat om de volgende totalen:
  Totaaltellingen
  Urenregistratie 2015

  Totaal Direct 12
  Totaal Indirect 13
  Totaal Uren 25

  Totaal Kilometers 105

  Groeten
  Frans

  Beantwoorden
 2. Ton Heerding
  Ton Heerding zegt:

  Hoi Femke,

  Dankjewel voor je nieuwe overzichten voor urenregistratie en kilometers van 2015.
  Ik heb ze weer in gebruik en vind het supertof dat je deze service verleend!
  Ik wens jou en je gezin veel gezondheid, liefde , plezier en zakelijk succes voor 2015 toe!

  Groet,

  Ton Heerding
  http://www.Xzelf.nl
  Ik help managers met Zelfreflexie en Assertiviteit

  Beantwoorden
 3. Danielle
  Danielle zegt:

  Goedemiddag Femke,

  Hartelijk dank voor de service en informatie op jouw website. Ik zou graag gebruik willen maken van jouw gratis downloads, maar kan deze helaas niet vinden. Een linkje heb ik al ontvangen via de nieuwsbrief, maar ik kom daarmee steeds weer bij een artikel waarin staat dat ik me in moet schrijven voor de nieuwsbrief en daar ben ik dus al op geabonneerd.
  Wat doe ik fout?

  Hartelijke groet,
  Danielle

  Beantwoorden
  • Femke
   Femke zegt:

   Hoi Danielle,
   Als lid van de nieuwsbrief heb je het overzicht als bijlage bij een nieuwsbrief gehad. Maar ik heb hem je zojuist nogmaals toegestuurd!

   Hartelijke groet Femke

   Beantwoorden
   • Linda
    Linda zegt:

    Beste Femke,

    Ik zou ook graag gebruik willen maken van je gratis downloads, alleen ik kan de link niet vinden voor de nieuwsbrief.

    In afwachting van je reactie.

    Groet,
    Linda

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.