urenregistratie en kilometerregistratie

Gratis uren- en kilometerregistratie 2016!

Dat je als ZZP’er je uren moet registreren is bij de meeste ZZP’ers wel bekend. Maar welke uren nu precies wel en niet meetellen, hoe je ze moet registreren, hoe het zit als je halverwege het jaar start, waarvoor je precies je kilometers moet bijhouden etc., dat is niet bij iedereen bekend.  In dit artikel vertel ik je alle ins- en outs van de uren- en kilometerregistratie. En ik vertel je hoe je jouw handige template gratis bemachtigt!

Waarom uren registreren?

Zzp’ers met een eenmanszaak komen in aanmerking voor allerhande fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Door al die aftrekposten betaal je over de eerste € 20.000 winst (globaal) geen inkomstenbelasting. Dat is serieus geld! Maar, je komt daar niet zomaar voor in aanmerking. Je komt alleen maar in aanmerking voor deze (en andere) aftrekposten wanneer je gezien wordt als “ondernemer. Of je ondernemer bent, beoordeelt de fiscus achteraf aan de hand van een aantal kenmerken zoals zelfstandigheid, aantal opdrachtgevers, investeer je in je onderneming, zichtbaarheid en tijdsinvestering. Een harde eis is daarbij dat je minimaal 1.225 uur per jaar besteedt aan het feitelijk voeren van je onderneming. De ureneis is dus een harde eis om in aanmerking te komen voor diverse fiscale voordelen!

Ik heb een agenda, is dat niet genoeg?

Ja en nee. Je moet aantoonbaar kunnen maken dat je voldoet aan de urennorm en de Belastingdienst moet dat (bij een eventuele controle) kunnen checken. Je kunt bij een controle niet de agenda’s van de afgelopen zeven jaar aan de inspecteur voorleggen en verwachten dat hij zelf met een rekenmachientje gaat zitten tellen. Je zult de uren dus (bij een eventuele controle) zodanig moeten aanleveren dat ze controleerbaar zijn. Excel is dan bijvoorbeeld erg handig. Verderop in dit artikel vertel ik meer over de verschillende tools.

Welke uren tellen mee?

Alle uren die jij maakt ten behoeve van je onderneming tellen mee. Zowel de declarabele (facturabele) uren als de niet-declarabele uren. Het lezen van dit artikel valt bijvoorbeeld ook onder de urennorm. Net zoals het volgen van een training ten behoeve van je onderneming, het reizen naar een klant, het bezoeken van een netwerkbijeenkomst en het ontwikkelen van een nieuw product. Uren die een te groot privé voordeel hebben, vallen niet onder de urennorm. Zo kun je sport-uren bijvoorbeeld niet schrijven. Ook niet als je moet sporten om fit te blijven. Als je personal trainer bent is het overigens wel verdedigbaar dat sport-uren onder de urennorm vallen!

Als ik halverwege het jaar start, hoef ik dan maar 600 uur te maken?

Nee, helaas niet. De urennorm is een jaarnorm. Als je in juli start met je onderneming moet je nog steeds 1.225 uur maken om in aanmerking te komen voor de urennorm. De vraag is alleen hoe erg het is wanneer je het eerste jaar niet aan de urennorm komt. Wanneer je geen of erg weinig winst maakt, voegen die aftrekposten niet zoveel toe. Alleen wanneer je in dat half jaar alsnog hoge winsten behaalt, is het aan te raden om echt alle uren te schrijven in de hoop dat je alsnog aan de 1.225 komt.

Er is maar één uitzondering op de urennorm: als je zwanger bent, mag je de niet gewerkte uren over twaalf weken wél schrijven.

Hoe gedetailleerd moet ik zijn?

De Belastingdienst is daar niet heel specifiek in. We weten dat het niet is toegestaan om wekelijks ‘vaste’ uren te registreren. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat je iedere dag 1 uur kwijt bent met mailen en dat je daarmee de eerste 365 uur al ‘binnen hebt’. Je moet de echte uren per dag registreren. Uiteraard hoef je ook niet met een stopwatch iedere activiteit te klokken. Drie of vier ‘items’ per dag voldoen vaak. Wanneer ik een kantoordag heb, staat er in mijn urenregistratie bijvoorbeeld: Klanten bellen – 3 uur, Nieuwsbrief schrijven – 2 uur, Webinar voorbereiden – 3 uur.

Hoe en waar registreer ik de uren?

De uren kun je bijvoorbeeld in excel registreren. Ik stel al sinds 2011 een uren- en kilometerregistratie beschikbaar die al duizenden keren is gedownload. Wanneer je je aanmeld voor mijn nieuwsbrief (rechts bovenaan deze pagina) ontvang je direct een link naar de uren- en kilometerregistratie. Ontvang je mijn nieuwsbrief al? Dan heb je hem 4 januari jl. via de mail ontvangen.

Hoe zit het met de kilometers?

Wanneer je je privé auto ook zakelijk rijdt, dan mag je 19 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als kosten. Daardoor druk je de winst en betaal je minder belasting. (Overigens mag je ook 19 cent per kilometer opvoeren wanneer je op de fiets gaat). Die 19 cent per kilometer dekt in principe alle kosten. Denk daarbij aan brandstof, parkeren en de wasstraat. Je mag dus niet de tankbonnen opvoeren als kosten. Wanneer je je privé auto ook zakelijk rijdt, mag je zelfs een deel van de privé betaalde btw op brandstof en onderhoud terugvragen. In het artikel: Wat je boekhouder je niet vertelt, leg ik precies uit hoe dat werkt.

Ik vind het allemaal maar een hoop gedoe

Tja, dat vind ik eerlijk gezegd ook. Misschien helpt dit:

Het bijhouden van je uren is verplicht. Als je je uren niet bijhoudt en je krijgt een controle, kan dat je zo meer dan € 10.000 aan aftrekposten schelen. Dat is niet misselijk. Wanneer je eens per week je uren- en kilometerregistratie bijwerkt, kost het je ongeveer 5 minuten per week. Dat is te overzien (en het is een stuk aantrekkelijker dan dat je aan het einde van het jaar een halve dag aan het ploeteren bent). Prik een vast moment in de week waarop je je registratie bijwerkt. Dan valt het best mee.
De kilometerregistratie bijhouden levert gewoon direct harde euro’s op! Stel dat je 10.000 kilometer per jaar zakelijk rijdt; dat creëert een aftrekpost van € 1.900. Dat levert je (afhankelijk van de hoogte van je inkomen) zó € 800 netto op. Dat zou ik niet laten lopen!

Praktische tips:

Om het je allemaal wat makkelijker te maken heb ik een paar praktische en handige tips voor je:

Gratis uren- en kilometerregistratie:

Wanneer je je aanmeldt op mijn nieuwsbrief (rechtsbovenaan deze pagina) dan ontvang je direct helemaal gratis een superhandige template voor je uren- en kilometerregistratie! (Ben je al lid van mijn nieuwsbrief? Dan heb je hem 4 januari 2016 automatisch in je mailbox ontvangen).

Maak jaarlijks een pdf van je digitale agenda

Heb je een digitale agenda? Zorg dan dat je minimaal eens per jaar een download maakt (bijvoorbeeld als pdf bestand) van je agenda. Je bent namelijk verplicht om je agenda zeven jaar te bewaren (net zoals de rest van je administratie). Je kunt het je niet verloorloven je agenda kwijt te zijn wanneer je computer crasht (of zoiets)

Hou je administratie regelmatig bij

Plan een vast moment in je agenda waarop je je uren- en kilometerregistratie bijwerkt. Niets zo vervelend als eens per jaar een halve (of hele) dag je uren en kilometers van het hele jaar in excel te zetten… Wanneer je je administratie wekelijks bijhoudt, kost het maar een paar minuten per week.

NB: Op dit artikel zijn geen reacties meer mogelijk

30 antwoorden
 1. Marjolijn
  Marjolijn zegt:

  Beste Femke,
  Met veel plezier heb ik jouw gratis uren – en km registratie voor 2015 gebruikt.
  Het is me niet helemaal duidelijk hoe ik die van 2016 kan ontvangen. Moet ik me opnieuw inschrijven op de nieuwsbrief?

 2. Tenny Jonkers-Weijnen
  Tenny Jonkers-Weijnen zegt:

  Hallo Femke,
  Ik heb heel 2015 in jouw urenregistratie bijgehouden. Een simpel en weinig tijdrovende klus. Enorm handig dus.
  Heb net 2016 ook weer gedownload en ga er dit jaar weer mee aan de slag.
  Enorm bedankt voor dit “cadeautje”.
  met hartelijke groet,
  Tenny

 3. Nico
  Nico zegt:

  Hallo Femke, dank voor al je positieve input in 2015! daar was ik echt heel blij mee. nav de kms heb ik deze vraag:
  Ik rijd een motorfiets van de zaak en zet alle kosten ervoor op de zaak. Maar ik rijd er ook prive op. Gelden voor een motorfiets dezelfde km registratie regels als voor een auto?
  groet, Nico

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Bedoel je inzake de bijtelling Nico? Want als je motor op de zaak staat, dan geldt natuurlijk niet de 19 cent per kilometer. Stel hem anders even in de besloten FB groep, dan kan ik er wat dieper op in gaan.

 4. Lida Min
  Lida Min zegt:

  Hoi Femke,

  Jij ook een geweldig in balans jaar gewenst!
  Ook ik heb met veel plezier je uren- en km registratie in 2015 gebruikt. Dank daarvoor!
  En ik zal dit jaar er weer veel plezier van hebben!
  Tot gauw ziens.

  Lieve groet
  Lida Min

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   dank Lida 🙂 En graag gedaan!
   Ook voor jou een super 2016. Dat je maar prachtige rijlessen mag geven en een bijdrage levert aan blije chauffeurs en veilige wegen!

 5. Frans Zaal
  Frans Zaal zegt:

  Hi Femke,

  Ook ik gebruik graag jouw urenregistratie. De factuur/BTW worksheet moet ik nog even bekijken maar het ziet er goed uit.

  Er zijn verschillende boeken over boekhouden. Ik heb niet zoveel tijd om een complete cursus te doen en het lijkt mij dat je het prima uit een boek zou moeten kunnen leren. Ik heb eerder jouw boek Financien voor ZZP’ers gekocht. Een leerzaam boekje. Heb jij ook een boek over boekhouden?

  Ook de beste wensen voor het nieuwe jaar.
  Mijn motto daarbij; Het is niet alleen het geld wat telt 🙂

  Groeten
  Frans

 6. Klaartje
  Klaartje zegt:

  Wat een geweldig document, dankjewel, Femke! Ik ga hem voor het eerst gebruiken, ben benieuwd.

  Ik kreeg alleen wel een compatibiliteitsmelding bij het opslaan, ik heb Excel 2008 voor Mac. Maakt dat wat uit voor een document als deze?
  Hoop van niet , want heb zin ermee aan de slag te gaan ; -)

  Met dank & groeten,
  Klaartje

 7. Angelique van der Meyden
  Angelique van der Meyden zegt:

  Dankjewel Femke, mooi overzicht om gebruiken! Ik was al een tijdje op zoek naar een goed werkend sjabloon en ga hier mee aan de slag. Een mooie start van 2016. Ik heb nog een vraag over het registreren van uren, is het voor de belastingen voldoende om in hele uren te registreren of kun je onderdelen ook in minuten/kwartieren o.i.d. aangeven. Ik zie dat namelijk niet direct in de telling terug.

 8. Janet Plantinga
  Janet Plantinga zegt:

  Ik ben benieuwd naar je registratie-Excel, maar heb me net na 4 januari ingeschreven voor je nieuwsbrief en heb het linkje dus niet ontvangen. Moet ik me nu opnieuw inschrijven?

 9. K Dekkers
  K Dekkers zegt:

  Dag Femke, graag zou ik de registratie willen ontvangen maar bij het inschrijven geeft het systeem aan dat het formulier niet bekend is. Ik hoor graag wat ik moet doen…

 10. Marjo
  Marjo zegt:

  Ik heb de nieuwsbrief aangevraagd en zou graag de template voor de uren registratie willen ontvangen? Zou dat kunnen. Ik ben zo op zoek naar een eenvoudig systeem en hoor goede verhalen over jouw versie. Dank je wel, groeten Marjo van Ginderen

 11. Marië Knulst
  Marië Knulst zegt:

  Wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief, helaas lukt het niet met de bijbehorende link. Zou behalve waardevolle tips en adviezen eveneens ook de formulieren (link) voor goede administratie (uren/km)willen ontvangen.
  Mijn mailadres is: info@coachingpursang.nl
  Reuze bedankt alvast!
  Groet, Mariel Knulst

 12. Ellis Eggens
  Ellis Eggens zegt:

  Hoi Femke,

  Ik gebruik al 3 jaar de urenregistratie. Erg handig :). Ook je nieuwsbrief met tips en info komt regelmatig van pas.
  Veel succes voor jou ook in 2016!

 13. Lucie Wessels
  Lucie Wessels zegt:

  Hallo Femke,

  Al drie jaar gebruik ik voor mijn urenverantwoording jouw excelbestand urenregistratie. Wil je mij die voor 2016 toezenden?

  Je weet, ik ben echt fan van je, de trainingen die ik heb gevolgd bij jou waren top. Afgelopen zaterdag heb ik toevallig (in de bus) flarden van je radio optreden gehoord…

  Je nieuwsbrief lees ik met veel belangstelling, handige info!

  Veel succes met alles!

  Hartelijke groet,
  Lucie Wessels

 14. Margreet
  Margreet zegt:

  Bericht: uren/km registratie:

  Goedemiddag Femke,

  Ik heb een vraag: Is de uren en km registratie voor de Belastingdienst voldoende of moet ik hiernaast ook nog een aparte agenda gaan bijhouden, op papier of digitaal voor de Belastingdienst?!

  Ik hoor of zie jouw reactie graag.

  ’n Zonnige groet,

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Margreet,
   De eis is: Je moet kunnen bewijzen dat je 1.225 uur in je bedrijf draait. In theorie zou je een papieren agenda kunnen overhandigen, maar het is voor een inspecteur (bij evt controle) niet te doen om dat handmatig op te tellen. daarom zijn tools zoals mijn urenregistratie handig. Die tellen op. Maar – mijn exceltool moet zelf ook gecheckt kunnen worden. Een inspecteur kan dus wel degelijk vragen om de originele agenda te mogen zien. Dat kan een papieren of digitale agenda zijn, zolang het bronbestand maar beschikbaar is. Je moet daarom het bronbestand ook bewaren. Als je een digitale agenda hebt, adviseer ik om de agenda jaarlijkst te printen naar pdf. De meesta agenda’s hebben daar een functie voor. Het is dus geen kwesite van ‘op een aparte manier je agenda bijhouden’ maar wel een kwestie van: ‘Het bronbestand bewaren’. Helder?

 15. Els
  Els zegt:

  Hoi Femke,
  ik ben ook nieuwsgierig naar jou km en uren registratie met excel.
  Kun je me die nog nasturen, of geldt dat nu niet meer?
  Groetjes Els

 16. Birgitte
  Birgitte zegt:

  Bedankt voor de tips.
  Begrijp ik hier goed uit dat ik naast de uren en km registratie óók agenda’s moet bewaren?

Reacties zijn gesloten.