Ik ben genomineerd voor beste vrouwelijke ZZP’er van 2012

Wauw! Ik ben genomineerd voor beste vrouwelijke ZZP’er van 2012! 

De Federatie Zakenvrouwen heeft 3 vrouwen genomineerd in de categorie ZZP. Morgen vinden er gesprekken plaats met de jury en op 1 december a.s. wordt de prijswinnaar bekend gemaakt tijdens een gala in het Kurhaus in Scheveningen. Jullie kunnen niet op me stemmen (anders had ik dat natuurlijk zeer gewaardeerd!) maar duimen mag altijd!
Vorige week kreeg ik al een vragenlijst toegestuurd met 30 boeiende vragen. Vragen over mijn missie en strategie, maar ook over mijn visie op het glazen plafond, mijn mening over het ZZP debat in de politiek en welke verschillen ik zie tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Die laatste vraag vond ik erg leuk om te beantwoorden. Mijn conclusie is deze: Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om ondernemerschap. Het is de uitdaging voor zowel mannen als vrouwen om zich bewust te zijn van  hun (mannelijke en vrouwelijke) kwaliteiten en kwaliteiten verder te ontwikkelen die ze onvoldoende laten zien.
Onderstaand lees je mijn visie op mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in ondernemerschap.

Daarnaast kun je dit jaar nog trainingen volgen in BoekhoudenZelf je IB aangifte doen en Financiën voor ZZP’ers!

De boekhoudtraining gaf ik begin deze maand voor het eerst. Het was een groot succes. Binnen één dag leerden alle deelnemers boekhouden. Ze konden dit gebruiken in hun eigen boekhoudprogramma, of besloten ter plekke welk boekhoudprogramma ze wilden gaan gebruiken. We hebben naast ‘basis boekhouden’ alle specifieke ondernemers boekingen gemaakt. Denk daarbij aan afschrijvingen, kilometerkosten, privé-opnames, investeringen etc. etc. Ook veel geld besparen en plezier krijgen in boekhouden? Schrijf je dan nu in met 30 euro early bird korting!

De training Financien voor ZZP’ers is al vijf jaar een succesnummer. Deze training laat ZZP’ers door de bomen het bos zien. Balans, resultatenrekening, uurtarief, belastingzaken, begroten, selectie van een boekhouder of accountant etc. etc. Alles komt aan bod! In twee dagen ben jij Financieel Bewust! Ook deze training nu met early bird korting van maar liefst 50 euro!

Tot slot, 20 november geef ik samen met een accountant, Ronald Oenema, de training Zelf je IB aangifte doen in één dag. We staan stil bij aftrekposten, persoonlijke (fiscale) omstandigheden, de winstdefinitie etc. Na deze dag kun je zelf (een niet al te ingewikkelde) IB aangifte van je eigen onderneming doen.  Je hebt de investering van deze training er binnen één jaar uit!

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten
Er is een verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om ondernemerschap. Dit ligt in mijn ogen enerzijds aan mannelijke versus vrouwelijke eigenschappen. Daarnaast zijn cultuur en sociale aspecten natuurlijk van belang.

Mannen hebben gemiddeld genomen meer mannelijke eigenschappen zoals extravertie, ambitie, actiegerichtheid, zelfverzekerdheid, overtuigingskracht, scherpte en snelheid. Al deze eigenschappen heeft een ondernemer nodig. Er zijn ook vrouwelijke eigenschappen die erg belangrijk zijn voor een ondernemer. Denk aan visie, het vermogen ver vooruit te kijken, communicatief en sociaal vaardig en empathie. Ook nemen vrouwen minder risico wat zowel een voor- als nadeel kan zijn. Ik heb wel eens ergens gelezen dat vrouwelijke ondernemers minder snel failliet gaan.

De mannelijke eigenschappen helpen om een bedrijf op te zetten (risico nemen, ambitie) en klanten te werven (zelfverzekerdheid, overtuigingskracht). De vrouwelijke eigenschappen helpen om klanten te behouden (empathie, communicatief en sociaal vaardig) en een bedrijf voort te zetten (visie, vooruitkijken, risico beperken). Vanuit deze eigenschappen bezien ligt het voor de hand dat er meer mannelijke ondernemers zijn. Ook het feit dat mannen meer verdienen lijkt logisch als je kijkt naar deze eigenschappen (met meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht vraag je meer geld).

Iedereen, zowel man als vrouw, heeft alle kwaliteiten in zich. Alleen liggen de mannelijke kwaliteiten bij mannen vaak bovenop en vice versa. Het is de uitdaging om je bewust te worden van jouw mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten, en de kwaliteiten verder te ontwikkelen die je nu nog onvoldoende laat zien. Een concreet voorbeeld:
Om een product of dienst te verkopen dien je zowel je mannelijke als vrouwelijke kwaliteiten in te zetten. Het begint bij luisteren. Werkelijk horen wat de klant wil en nodig heeft. Want verkopen is luisteren en niet praten! In dit deel van het verkoopgesprek dient iedere ondernemer zijn vrouwelijke kwaliteiten uit de kast te halen. Uiteindelijk moet er wel een deal gesloten worden. Dan is het zaak om je mannelijke kwaliteiten in te zetten. Schouders naar achteren, geloof in jezelf en inkoppen die deal.

Maar let op; Vrouwen; blijf vrouw! Een vrouw die doet alsof ze een man is kan het vaak wel ver schoppen, maar ja, echt aantrekkelijk vind ik het niet. Hetzelfde geld voor een man die wel erg doorslaat in zachtheid en luistervaardigheid. Ik vind dat gewoon niet zo sexy.

Hartelijke groet,

Femke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.