Winst in 2012 hoger dan € 35.315? Teken bezwaar aan tegen de aanslag Zvw!

Ondernemers met een eenmanszaak of VOF en een winst hoger dan € 35.315 in 2012 betalen veel meer premie ZVW dan in 2011! De vraag is of dit zomaar mag. In deze nieuwsbrief leg ik uit wat er aan de hand is en wat je kunt doen.
Is je winst in 2012 lager dan € 35.315? Dan is deze nieuwsbrief voor jou niet zo interessant.

De situatie:

Iedereen in Nederland betaalt een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Medewerkers in loondienst hebben hier geen omkijken naar, dit loopt via de afdracht loonbelasting en premies. ZZP’ers met een eenmanszaak of VOF krijgen een aparte aanslag voor de Zvw. De hoogte van deze aanslag is afhankelijk van de winst. De premie Zvw is voor zelfstandig ondernemers gedaald van 5,65% in 2011 naar 5% in 2012. Dit lijkt voordelig, alleen… In 2011 betaalde je nog premie over maximaal € 33.427; in 2012 betaal je premie over maximaal € 50.064. Het lagere percentage is voordelig voor ondernemers die een winst hebben die lager is dan € 35.315. Is je winst hoger, dan heb je een nadeel wat kan oplopen tot € 614,- Toch een aanzienlijk nadeel!

Mag dit?
De vraag is of dit wel mag. Er komt in 2013 een nieuwe wet die dit regelt. Tot die tijd wordt deze wijziging geregeld in een besluit. Het is nog onduidelijk of dit mag. Tegen de wijziging is bezwaar aangetekend.

Wat kun je doen?
Ga jij er door deze wijziging ook op achteruit? (Concreet: is je winst hoger dan € 35.315?) Teken dan bezwaar aan!

Hoe en wanneer teken je bewaar aan?
Wellicht heb je een voorlopige aanslag Zvw ontvangen. Hier kun je nog niet zoveel mee. Je moet wachten op de definitieve aanslag Zvw 2012. Deze wordt opgelegd nadat je de aangifte inkomstenbelasting 2012 hebt gedaan.
Je kunt in bezwaar gaan tegen de definitieve aanslag Zvw binnen zes weken na dagtekening. Meld als reden van je bezwaar dat de verhoging van het premieinkomen niet bij wet is vastgesteld en dat je van mening bent dat dit wel noodzakelijk is. Geef aan dat je van mening bent dat je slechts premie verschuldigd bent tot het maximum uit 2011 van € 33.427. Verzoek de inspecteur de aanslag tot over dit lagere premieinkomen te verlagen.

Wat gebeurt er na je bezwaar?
Na ontvangst van je bezwaar zal de inspecteur dit bezwaar waarschijnlijk aanhouden totdat er een definitief besluit is inzake de wettelijke juistheid van het verhoogde premie-maximum. Wordt je bezwaar afgewezen, dan kun je in beroep bij de rechter.

Bron:
Bij het schrijven van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van een artikel uit Tips & Advies van 15-01-2013

4 antwoorden
 1. Karin
  Karin zegt:

  Hoi Femke,
  Weet jij of er al uitspraken zijn gedaan over het onwettig zijn van de verhoging van het premieinkomen? Ik heb net de definitieve aanslag binnen en probeer in te schatten of bezwaar maken zin heeft. Ik heb gegoogled, maar kan niets vinden, maar jij zit er natuurlijk veel beter in.
  groeten, Karin

  Beantwoorden
 2. Ronald
  Ronald zegt:

  idd goede vraag Karin, nooit meer iets van gehoord, dus of het speelt nog (zou mij niets verbazen want dat kan zo een paar jaar duren), of het is niets geworden. Ik zou uit voorzichtigheid gewoon bezwaar aan tekenen,
  Zonnige groeten uit Gorredijk,
  Ronald

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.