De belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag voor jou!

De belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag voor jou!

Vorige week dinsdag was het Prinsjesdag! De dag waarop onze regering de plannen (inclusief bijbehorende cijfers) voor het volgende jaar presenteert.

Het hoogtepunt van Prinsjesdag is altijd het moment waarop de Miljoenennota uitgelekt blijkt te zijn en er wordt aangekondigd dat men gaat onderzoeken hoe dat nu toch weer mogelijk was 😉

De algemene boodschap die het kabinet bracht is positief te noemen. De economie ontwikkelt zich goed en iedereen gaat er in koopkracht op vooruit.

Zoals je de laatste jaren van me gewend bent, vertel ik je graag wat de impact van de Miljoenennota is op ondernemers. In de plannen wordt er niet veel over ZZP’ers gesproken. Dat is toch een beetje opmerkelijk, we waren het afgelopen jaar toch regelmatig in het nieuws (bijvoorbeeld met de nieuwe wet DBA)!
Voor DGA’s (directeur groot aandeelhouder van een BV) verandert er wel het één en ander. Ook voor ondernemers in de breedste zin van het woord (dus los van de rechtsvorm) en voor álle werkenden zijn er toch een aantal belangrijke wijzigingen. Ik zet ze op een rijtje:

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd
De meest opvallende verandering betreft de vennootschapsbelasting. Die wordt verlaagd. Maar eerlijk is eerlijk, deze verlaging is pas interessant voor ondernemers (met een bv) die meer dan € 200.000 winst maken. Over de eerste € 200.000 winst betaalden ondernemers met een bv altijd al 20% belasting. Bij hogere winsten betaal je 25%. Volgens de nieuwe plannen, gaan we vanaf 2018 pas 25% betalen bij winsten die hoger zijn dan € 250.000. In 2020 pas bij winsten vanaf € 300.000 en in 2021 bij winsten vanaf € 350.000. Meer winst maken wordt dus beloond!

DGA’s van innovatieve start-up mag zichzelf minimumloon uitkeren
DGA’s (directeur groot aandeelhouder van een bv) moeten zichzelf een gebruikelijk loon betalen, wat rond de € 44.000 per jaar ligt. Dit is voor veel, veelal startende, bedrijven een probleem. Er is vaak onvoldoende ruimte om zulke hoge bedragen te betalen. In overleg met de belastingdienst was het altijd al mogelijk om een lager salaris uit te keren, maar DGA’s van innovatieve start-ups die Speur & ontwikkelingswerk verrichten, mogen zichzelf straks zonder overleg met de belastingdienst minimumloon uitkeren.

DGA’s verlost van pensioenprobleem
DGA’s kunnen soms geen dividend uitkeren vanwege pensioenverplichtingen op de eigen balans. Hier is een oplossing voor gevonden. Wil je daar meer over lezen? Hier staat meer informatie over het wetsvoorstel uitfaseren pensioen in eigen beheer.

Stimulering Innovatie voortgezet
In 2016 nam het kabinet maatregelen om innovatie te stimuleren. Ook in 2017 blijft hier budget voor. De succesvolle innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk blijft bestaan. Hier lees je alles over de WBSO.

Teruggaaf BTW op oninbare vordering eenvoudiger
Ondernemers zijn btw verschuldigd op het moment dat ze een factuur versturen. Wanneer de betreffende klant de factuur uiteindelijk niet of gedeeltelijk betaalt (bijvoorbeeld omdat de klant failliet is), mag de ondernemer de btw terugvorderen via een suppletie. Alleen mocht die suppletie pas worden ingediend wanneer je kon bewijzen dat de factuur daadwerkelijk niet meer betaald kon worden. Het faillissement moest bijvoorbeeld officieel uitgesproken zijn. In de praktijk kon het betekenen dat je jaren moest wachten voordat je de betaalde btw terugkreeg. In de nieuwe regeling wordt aangenomen dat de vordering oninbaar is, wanneer hij een jaar nadat hij is vervallen, nog niet is betaald.

Belasting betalen over wérkelijk rendement vermogen
Heb je een vermogen (spaargeld, aandelen, tweede huis) wat hoger is dan ongeveer € 24.000? Dan betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 4%. Met andere woorden, de aanname word gedaan dat je 4% rente kan maken op je vermogen, en óver dat fictieve rendement betaal je 30% belasting. Feitelijk betalen we nu 1,2% belasting over ons vermogen (voor zover hoger dan € 24.000). Dat is nogal zuur als je 0,5% rente krijgt op je spaargeld… Sparen kost nu feitelijk gewoon geld. Of het moet je wel lukken om een mooi rendement te maken op je vermogen natuurlijk. Wiebes heeft nu aangekondigd dat hij wil kijken of er een systeem bedacht kan worden waarin we belasting betalen over het wérkelijke rendement in plaats van het fictíeve rendement. Dat is op zich goed nieuws, ware het niet dat er nog niets concreet is over het hoe en wanneer van dit nieuwe systeem.

Arbeidskorting omhoog (dat is fijn!)
De arbeidskorting is een netto korting waar iedereen die werkt recht op heeft. Je ziet iedere euro extra arbeidskorting dus echt in je portemonnee terug. De arbeidskorting wordt verhoogd met € 110,- tot maximaal € 3.223,- bij een inkomen van ongeveer € 30.000. Bij lagere inkomens is de arbeidskorting lager, en bij een inkomen van boven een ton is de arbeidskorting zelfs 0.

Heb je een vraag? Stel je vraag dan hieronder bij plaats een reactie. Dan beantwoord ik hem altijd!

Vond je dit een interessant artikel? Dan vind ik het tof als je het deelt via de Share-buttons.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.