Als jij het geld-spel niet beheerst, beheerst het geld-spel jou!

Als jij het geld-spel niet beheerst, beheerst het geld-spel jou!

Het lezen van vakboeken heeft het afgelopen jaar mijn leven veranderd. Ik was altijd al dol op het kopen van vakboeken. Ik werd bij voorbaat al enthousiast van alle waardevolle kennis, ideëen, tips en inzichten die er in dat boek zouden staan. Daarna zette ik het in de kast. Punt. Ik zette het in de kast. Ik heb dus daadwerkelijk een prachtig gevulde boekenkast.

Toen leerde ik René Hogenes kennen en ik volgde zijn training snellezen. En ja, ik ging boeken lezen! Vakboeken, financiële boeken, boeken die mij kennis gaven die ik aan mijn klanten door kon geven. Boeken die me inspireerden. Boeken die mijn hele businessmodel op zijn kop zetten! Dus, overdrijf ik als ik zeg dat het opnieuw lezen van vakboeken mijn leven heeft veranderd? Nee. Dat is echt zo. Het boek wat ik nu lees is van Tony Robbins. Het heet Money Master the Game. Ik deel in mijn artikel van deze week een aantal belangrijke inzichten die ik deed tijdens het lezen van dit boek.


Voordat ik dat doe, geef ik je graag de gelegenheid ook kennis te maken met René Hogenes. Hij geeft regelmatig gratis online workshops digitaal Snellezen. Hier kun je je aanmelden om zijn gratis inspiratietips te ontvangen en bekijken wanneer zijn volgende online workshop is. Je weet maar nooit of het ook jouw leven verandert…

Money Master the Game, Tony Robbins
Tony heeft een ruim 600 pagina’s tellende pil geschreven: Money Master the Game waarin hij een stappenplan voor financiële vrijheid geeft. Het gaat me natuurlijk niet lukken om 600 pagina’s samen te vatten in één artikel, maar ik deel vanuit mijn enthousiasme graag een aantal highlights met je.

Als jij het geld-spel niet beheerst, beheerst het geld-spel jou! 
Geld is een gevoelig onderwerp. Iedereen heeft er iedere dag mee te maken, maar het is tegelijkertijd een taboe. Te vragen wat iemand verdient, is eigenlijk ‘not done’. Evenmin als te zeggen dat je rijk wilt zijn. Of financieel vrij. De emoties die gaan spelen bij het onderwerp ‘geld’ zijn niet op één hand te tellen. Schaamte. Schuld. Angst. Boosheid. Hebberigheid. Afkeur. Verdriet. En die emoties weerhouden ons ervan de juiste dingen te doen. Als je gaat geloven dat je emoties wáár zijn, dan zul je nooit de juiste acties uitzetten. Geld is een wezenlijk onderdeel van ons leven. ‘Geld maakt niet gelukkig’ is daarom misschien wel de meest misleidende uitspraak ooit. Want het zijn o.a. dit soort overtuigingen waardoor veel mensen het geldspel niet beheersen. Je mág geld eigenlijk niet belangrijk vinden. Dan ben je gierig. Terwijl uit onderzoek (onder andere van het CBS) KEIHARD blijkt dat geld WEL gelukkig maakt. En dat het gebrek aan geld ronduit ongelukkig maakt. Zorgen over (het gebrek aan) geld zijn zo allesoverheersend dat er bijvoorbeeld helemaal geen denkruimte beschikbaar is om oplossingen te zoeken.
Tony’s eerste advies is dan ook om het geldspel te gaan beheersen.

You either master money, or on some level, money masters you. Tony Robbins  – Tweet this

Wanneer ben je eigenlijk ‘Financieel vrij’?
Toen ik voor het eerst hoorde over ‘Financial Freedom’ en dat dat iets zou zijn om na te streven, was ik amper geboeid. De uitdrukking ‘Financieel vrij’ stopte ik direct in het hokje: ‘niet voor mij weggelegd’ en dat was dan dat. Pas jaren later werd ik nieuwsgierig en zelfs een beetje enthousiast. Hoe heerlijk zou het zijn, om niet meer te hoeven werken voor mijn geld. Om te weten dat mijn gezin en ikzelf altijd voldoende geld hebben om te leven en leuke dingen te doen. Financieel vrij zijn werd iets om van te dromen. Maar ik zag het nog steeds niet als iets om te bereiken. Want in mijn hoofd moest ik daar multimiljonair voor zijn. En dat leek me een onmogelijke opgave. Pas bij het lezen van het boek van Tony Robbins kregen de woorden ‘Financieel vrij’ concrete betekenis voor me. Tony maakt het zelfs zo concreet, dat ik het eerste niveau van ‘Financieel vrij zijn’ – op termijn – als haalbaar ervaar.

De vijf niveau’s van Financial Freedom
Tony onderscheidt 5 niveau’s van Financiële vrijheid:

 1. Financial security (Financiële zekerheid)
  Je vermogen is zodanig groot, dat je vanuit het rendement op je vermogen de vaste lasten (hypotheek, gas/water/licht, dagelijkse boodschappen en verzekeringen) kunt betalen.
 2. Financial vitality (Financiële vitaliteit)
  Bovenop de vaste lasten kun je als je financieel vitaal bent, ook 50% van de extra’s zoals kleding en uitjes, betalen vanuit het rendement op je vermogen.
 3. Financial independence (Financiële onafhankelijkheid)
  Het rendement op je vermogen is voldoende om je huidige levensstijl mee te bekostigen.
 4. Financial freedom (Financiële vrijheid)
  Het rendement op je vermogen is voldoende om je huidige levensstijl mee te bekostigen én er is geld over voor bepaalde luxe zaken zoals het hebben van een boot of sportauto.
 5. Absolute financial freedom (Totale financiële vrijheid)
  Je kunt alles doen en kopen wat je hartje begeert.

Tony adviseert je om te berekenen hoe groot je vermogen moet zijn voor ieder niveau van financiële vrijheid. De berekening is uiteraard vrij globaal, maar in essentie komt het er op neer dat je uitrekent wat de jaarlijkse kosten zijn van het door jou gewenste niveau van financiële vrijheid. Dat bedrag moet je dan jaarlijks als rendement op je vermogen zien te krijgen.
Het belang van het berekenen van dit getal zit volgens Tony hierin: “Helderheid is kracht. Wanneer je brein een concreet getal weet, zal je onbewuste een weg uitstippelen om daar te komen.” 

Het geheim van rijkdom
Wat je gewenste niveau van financiële vrijheid ook is; je zult hoogst waarschijnlijk geld moeten gaan sparen / beleggen om vermogen op te bouwen wat voor je gaat werken (lees: rendement oplevert). Eén van de manieren om dat te realiseren is meer te gaan verdienen. En dát doe je volgens Tony vooral door meer waarde te gaan leveren.
“Vind een manier om meer voor iemand te doen dan ieder ander doet. Geef meer waarde. Doe meer. Draag meer bij. Wees dienstbaarder. En je zult de mogelijkheid hebben meer te verdienen.”

Start nú met het ‘Spaar Morgen Meer Plan’
Een andere manier om geld te sparen, is een deel van je toekomstige extra inkomsten te sparen. Tony zegt (heel herkenbaar): Iedere loonsverhoging gaat ook gewoon weer op. Op het moment dat je meer gaat verdienen, gaat je uitgavenpatroon omhoog. Maar wat nou, als je vanaf het moment dat je meer gaat verdienen, dírect een deel van die éxtra verdiensten opzij zet? Dan spaar je zónder dat je er iets van merkt. Stel je gaat per 1 januari 10% meer verdienen, besluit dan nú dat je van dat extra inkomen de helft iedere maand gaat sparen. Dat is moeiteloos sparen. Je merkt er niets van, sterker nog, je kan nog steeds een deel van die extra inkomsten gebruiken om het niveau van je levensstijl te verhogen.

Beleg volgens de index en niet in dure fondsen
Tot slot deel ik graag nog een super praktisch inzicht wat ik kreeg door het lezen van het boek van Tony. Ter inleiding: Als je rendement op je vermogen wilt maken is sparen tegenwoordig niet echt meer een optie. Je krijgt als je mazzel hebt 0,5% rente op je spaargeld. Als je pech hebt moet je geld toeleggen. Beleggen is dus al snel een voor de hand liggende optie om wel rendement op je vermogen te maken. Beleggingsexperts zullen zeggen dat ze graag je geld vóór je beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Dat wil zoveel zeggen als dat jouw beleggingsfonds experts in dienst heeft die handelen in aandelen en daarmee proberen een mooi rendement voor je te behalen. Dat klinkt heel aanlokkelijk. Experts die zich bekommeren om jouw vermogen en je aandelenportefeuille heel nauwkeurig voor je in de gaten houden. Alleen… er zit een behoorlijke adder onder het gras. Want wat blijkt nu: Actief beheerde beleggingsfondsen scoren in 96% van de gevallen slechter dan normale indexfondsen zoals de AEX. Daar komt bij dat het veel dúúrder is om in actief beheerde fondsen te beleggen dan in standaard indexfondsen. Hoge kosten hakken er behoorlijk in op de lange termijn, dus je doet er in 96% van de gevallen veel beter aan om gewoon via een indexfonds te beleggen!

Vond je dit een waardevol artikel?
Dan waardeer ik het enorm als je het wilt delen via Facebook, Twitter of LinkedIn via de onderstaande share-buttons!

Heb je vragen over dit artikel?
Stel die dan hieronder. Dan reageer ik altijd!

18 antwoorden
 1. Wendy Kerssens
  Wendy Kerssens zegt:

  Thanks voor het delen van deze inzichten! Ik ben wel benieuwd, waar kun je meer info vinden over de normale fondsen en hoe je daar aan kunt participeren? Ik weet echt niks van beleggen, maar wil mij wel eens nader verdiepen in die normale fondsen. Dank voor het delen!

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Wendy en Kathrin,
   Dank voor jullie reactie. Ik ben geen beleggingsexpert. Wel wil ik een artikel delen wat ik kreeg aanbevolen door Paul Jansen van Planning Vision B.V. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/19/niet-elk-indexfonds-is-nog-een-lieverdje-1560008-a897922. Ook Jeroen Kratz (hieronder) geeft een tip. Ik ken Jeroen en Meesman.nl niet dus ik kan niet beoordelen of het een goede tip is 😉
   Wel goed te weten dat jullie interesse hebben. Ik heb het boek van Tony Robbins nog niet uit. Ik beloof jullie dat ik nog een artikel schrijf waarin ik (als het zo uitkomt) wat dieper op beleggen in ga!
   Groet Femke

   • Femke Hogema
    Femke Hogema zegt:

    PS: Tony adviseert overigens zelf om een goede financieel adviseur in de hand te nemen. Mijn man en ik zitten in een traject bij financial life planner Hubrien.nl

 2. Kathrin
  Kathrin zegt:

  Beste Femke,

  Dit artikel heeft een AHA-effect bij mij losgemaakt. En het zet aan tot na- en omdenken.

  Toch heb ik een vraag: Kan je a.u.b. meer uitleg geven over wat Index-fondsen zijn, hoe dat werkt, hoe je er aan komt, wat je er zelf voor moet doen etc.? Hoeveel tijd kost het om daarmee bezig te zijn? En is dat te doen voor een leek?

  Sorry, toch meer vragen dan ik van plan was. Ik hoop, dat je er toch antwoord op kan geven.

  Alvast van harte bedankt.

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Wendy en Kathrin,
   Dank voor jullie reactie. Ik ben geen beleggingsexpert. Wel wil ik een artikel delen wat ik kreeg aanbevolen door Paul Jansen van Planning Vision B.V. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/19/niet-elk-indexfonds-is-nog-een-lieverdje-1560008-a897922. Ook Jeroen Kratz (hieronder) geeft een tip. Ik ken Jeroen en Meesman.nl niet dus ik kan niet beoordelen of het een goede tip is 😉
   Wel goed te weten dat jullie interesse hebben. Ik heb het boek van Tony Robbins nog niet uit. Ik beloof jullie dat ik nog een artikel schrijf waarin ik (als het zo uitkomt) wat dieper op beleggen in ga!
   Groet Femke

   • Femke Hogema
    Femke Hogema zegt:

    PS: Tony adviseert overigens zelf om een goede financieel adviseur in de hand te nemen. Mijn man en ik zitten in een traject bij financial life planner Hubrien.nl

 3. Jeroen Kratz
  Jeroen Kratz zegt:

  Hallo allemaal,

  voor index beleggen kan ik echt Meesman.nl aanraden, simpel, transparant en lage kosten. Echt een verademing ten op zicht van al die aktieve beleggingen.

 4. Gertjan
  Gertjan zegt:

  Hallo Femke,

  Weet je een goede manier om als zzp’er belastingvrij te sparen voor pensioen?
  In Amerika doen ze het met een 401k account en zoek eigenlijk een tegenhanger in Nederland.

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Dank Mr. FOB.
   Fijne, persoonlijke en toegankelijke blogs schrijf je.
   Ik heb me aangemeld voor je nieuwsbrief. Ik volg je graag,
   Hartelijke groet,
   Femke

 5. Marta
  Marta zegt:

  Dag Femke,
  Om niet helemaal afhankelijk te zijn van fin adviseurs zou ik wel meer willen leren over beleggen. Nu is er van alles over te lezen maar liever volg ik een workshop of een cursus. Weet jij (of iemand anders) een goede basisworkshop over ‘beleggen’?

 6. Jaap
  Jaap zegt:

  Goede middag,

  Ik heb vorig jaar het boek ‘Money: Master the Game’ gelezen. Zeer inspirerend boek vol met geweldige financiële inzichten. Eén van de dingen die Tony Robbins aanraadt om naar op zoek te gaan als je gaat beleggen is een zogenaamde ‘fiduciary’, omdat die wettelijk verplicht is zorg te dragen voor de belangen van de klant. Vandaar ook dat de fees die je daarbij zou betalen extreem laag zijn en je dus over een periode van pak hem beet 20, 30 of 40 jaar beleggen, veel meer over houdt. Mijn vraag is of er in Nederland ook dergelijke ‘fiduciaries’ zijn. Ik kan er op internet weinig over vinden. Terugkomend op het boek….moet je echt lezen! Oja, en beleg nooit in beleggingsfondsen.

  Misschien is er iemand met nuttige info.

  Gr.Jaap

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Jaap,
   Ik weet het niet. Goede vraag! Ik werk samen met een financial life planner. Wij betalen hem gewoon een tarief. Hij krijgt niets van de fondsen waar we beleggen of de verzekeraars. Helpt dat?
   Enne… waarom niet beleggen in een beleggingsfonds?
   Groet Femke

 7. Jaap
  Jaap zegt:

  Wellicht. Dank je. Waarom niet beleggen? Dat staat uiteraard in Money: Master The Game. De hoge fees die je rente-op-rente verzieken en het feit dat 96% van de beleggingsfondsen de markt (S&P500) over een periode van 15 jaar niet konden verslaan. Er is trouwens een dunnere versie van Money: Master The Game uitgekomen eind vorig jaar, ‘Unshakeble’ genaamd. Is een soort samenvatting.

  Gr.Jaap

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Jaap,
   Ik heb het boek gelezen. Maar er staat niet in dat je niet moet beleggen – er staat in dat je niet moet beleggen in ACTIEVE fondsen. Die zijn erg duur. Maar indexfondsen worden juist wel aangeraden.
   Groet Femke

Reacties zijn gesloten.