ZZP Pensioen aanbieder

ZZP Pensioen aanbieders – deel 3 uit een drieluik over Pensioen voor ZZP’ers

Dit is het laatste artikel in een drieluik over pensioenen
In het eerste deel schreef ik over 5 pensioenfabels. In deel 2 schreef ik over de verschillende manieren om pensioen op te bouwen.
In dit laatste deel ga ik in op concrete producten en aanbieders. Ik beperk me daarin tot drie ZZP-producten (Bright Pensioen, ZZP Pensioen bij Loyalis, BrandNewDay) en ik sta stil bij Bankbeleggen in het algemeen. Deze producten en aanbieders zijn voor zzp’ers op dit moment het meest voor de hand liggend.

ZZP Pensioen Algemeen

ZZP’ers kunnen al sinds jaar en dag pensioen opbouwen dankzij lijfrenteproducten en banksparen / bankbeleggen. Recent zijn er drie specfieke ZZP producten op de markt gekomen. Er is een aantal grote verschillen tussen normale bankspaar/bankbelegproducten en speciale ZZP producten.

ZZP Pensioenen maken gebruik van LifeCycle beleggen:
Een groot verschil is dat bij de drie ZZP Producten (die ik hieronder noem) gebruik wordt gemaakt van LifeCycle beleggen. Dat houdt in dat het pensioenfonds op basis van jouw leeftijd en de gekozen pensioenleeftijd vast stelt in welke fondsen en met welk risico je geld belegd wordt. Daarbij is het genomen risico aan het begin van de rit hoger dan aan het einde van de rit. Dit betekent concreet dat je zelf geen enkele invloed of keuze hebt op het te nemen risico en de beleggingsmix. Of dit een voor- of nadeel is, is helemaal van jou afhankelijk.

Wil je wél sparen voor de oude dag, maar er verder geen omkijken naar hebben? Dan is dit waarschijnlijk een prima keuze. LifeCycle beleggen is een formule die zich heeft bewezen. Realiseer je wel dat je helemaal afhankelijk bent van de keuzes die de aanbieder voor je maakt. Verschillende aanbieders maken verschillende keuzes met verschillend rendement; vooraf zullen we nooit weten welke aanbieder het beste rendement behaalt.

Wil je zelf beslissen hoe jouw geld belegd wordt? In welke beleggingsfondsen en met welk risicoprofiel? Dan is het LifeCycle principe voor jou niet de beste keuze. Dan kun je beter gaan bankbeleggen.

Vaste – niet aftrekbare – jaarlijkste kosten
De drie ZZP Producten berekenen vaste jaarlijkse kosten (beheerkosten). Dit betekent dat je beheerkosten betaalt, of je nu wel of niet geld inlegt. De hoogte van de beheerkosten verschilt aanzienlijk tussen de fondsen. Bij Bright Pensioen zijn deze met € 210,- per jaar het hoogste. Bij Loyalis zijn ze met € 35,- per jaar het laagste. BrandNewDay zit er tussenin met € 50,- per jaar. Deze jaarlijkste kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat ze er behoorlijk inhakken. Dit betekent overigens niet dat je bij Loyalis per definitie het goedkoopst uit bent en bij Bright Pensioen het duurst. Naast de vaste jaarlijkse kosten, betaal je namelijk ook nog een percentage van het opgebouwde kapitaal. Die zijn bij Loyalis het hoogste en bij Bright Pensioen het laagste. Welke aanbieder voor jou het meest voordelig is, is volledig afhankelijk van het jaarlijks te sparen bedrag.

Kostenvergelijk ZZP Pensioenen

Kosten  Loyalis Bright Pensioen Brand New Day
Startkosten € 40,- € 100,- € 40,-
Vaste jaarlijkse kosten € 35,- € 210,- € 50,-
Jaarlijkste beheerkosten 0,35% max 0,25% 0,25%
Aankoopkosten max 0,03% 0,07% 0,50%
Verkoopkosten max 0,03% 0,05% 0,00%

Ben je benieuwd welk fonds voor jou het meest geschikt is? Vergelijk dan de drie ZZP Pensioenen met behulp van MoneyWise. MoneyWise beoordeelt aan de hand van je jaarlijkse inleg en je leeftijd de drie aanbieders (Loyalis, Bright Pensioen en Brand New Day). MoneyWise beoordeelt dit puur op basis van de kosten van de drie aanbieders voor ZZP’ers. MoneyWise kijkt niet naar het mogelijk rendement, dat kan ook niet omdat niemand in de toekomst kan kijken. Het is wel van belang om te beseffen dat het rendement wat daadwerkelijk behaald wordt een enorme impact heeft op jouw opbouw. Je zult dus zelf een inschatting moeten maken wie het beste rendement kan realiseren.

ZZP Pensioen bij Loyalis

Het ZZP Pensioen van Loyalis betreft ‘Hét ZZP Pensioen’ waar eind vorig jaar zo lyrisch over werd gedaan. Het is een initiatief van vier zzp organisaties: Stichting ZZP Nederland, PZO Nederland, Zelfstandigen Bouw en FNV Zelfstandigen. Ik wil nog één keer gezegd hebben dat ze nogal hoog van de toren bliezen met hun ZZP Pensioen. Het ZZP Pensioen verschilt in essentie amper met bestaande mogelijkheden voor zzp’ers om een voorziening voor de oude dag op te bouwen. Het is gewoon nieuwe wijn in oude zakken. Dat wil niet zeggen dat het een verkeerd initiatief is. Dat is het niet. Het is prima dat het belang van pensioenopbouw voor zzp’ers op deze manier volop in de aandacht kwam te staan. Daar komt bij dat Loyalis de kosten laag heeft weten te houden. Loyalis werkt, net als de andere aanbieders van ZZP Producten, met het LifeCycle principe. Loyalis is onderdeel van APG; één van de pensioenreuzen van Nederland. Of dat een voor- of nadeel is, laat ik aan jou.

Bright Pensioen

Bright Pensioen is begin 2015 opgericht door vier mensen die van mening waren dat er geen goede manier was voor zzp’ers om pensioen op te bouwen. Ze vonden dat zzp’ers de mogelijkheid moesten hebben zelf pensioen op te bouwen. Met Bright Pensioen bieden ze die mogelijkheid aan zzp’ers. Alle deelnemers bij Bright Pensioen zijn namelijk tegelijkertijd eigenaar van BrightPensioen. BrightPensioen biedt pensioenopbouw tegen kostprijs. Bright heeft de hoogste jaarlijkse kosten van de drie ZZP Pensioenfondsen. Een vaste jaarlijkse inleg van € 210,- kan alleen uit wanneer je ieder jaar een behoorlijk bedrag inlegt. Sla je een jaartje over of leg je te lage jaarlijkse bedragen in, dan zijn de jaarlijkse kosten te hoog in vergelijking met andere aanbieders. Bij Bright Pensioen betaal je daarentegen het minst over het totaal opgebouwde bedrag. Dat betekent dat bij een flink opgebouwd kapitaal of bij een flinke jaarlijkse storting, Bright als goedkoopste uit de bus kan komen. Dit check je bij MoneyWise. BrightPensioen heeft een handige pensioenindicator waarmee je kunt bekijken met welke inleg je hoeveel opbouwt.

BrandNewDay

BrandNewDay was een van de eerste die de strijd aan ging met de grote verzekeraars en met een prima bankbelegproduct met lage kosten op de proppen kwam (zie volgende alinea). Naast de ‘normale’ Bankbeleggingsmogelijkheid die BrandNewDay biedt (die overigens prima geschikt is voor zzp’ers), biedt BrandNewDay sinds kort ook een specifiek ZZP product aan. Het verschil tussen het reguliere bankbeleggingsproduct van BND en het ZZP Pensioen van BND, is dat het ZZP Pensioen van BND ook met LifeCycle beleggen werkt. Je hebt dus zelf geen invloed in de fondsen waarin belegd wordt en het risico wat wordt gelopen. Aan de andere kant heb je er dus ook geen omkijken naar. Mogelijk zijn de totale kosten lager bij het ZZP Product in vergelijking met het traditionele bankbeleggen bij BND doordat de vaste jaarlijkse kosten vrij laag zijn en er een lager percentage beheerskosten moet worden betaald.

Bankbeleggen bij BrandNewDay, banken en verzekeraars

BrandNewDay, ASR, ABN Amro, Aegon, Centraal Beheer, SNS Bank, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden, ING en anderen, hebben allen manieren voor zzp’ers om een voorziening voor de oude dag op te bouwen. Je kunt dat doen via banksparen of bankbeleggen (ook een lijfrente behoort uiteraard tot de mogelijkheden). Dit is een fiscaal voordelige manier van het opbouwen van een voorziening voor de oude dag. ZZP’ers konden dus lang voordat de drie ZZP Pensioen aanbieders (zie boven) met hun producten kwamen, zelf, fiscaal voordelig sparen voor de oude dag. Hier lees je meer over manieren om pensioen op te bouwen voor ZZP’ers. Bij BrandNewDay kun je bijvoorbeeld door middel van bankbeleggen een prima voorziening voor de oude dag opbouwen. BrandNewDay belegt je geld in diverse indexfondsen. Je kiest zelf welk deel van je geld in welk fonds je belegt en je kunt switchen tussen fondsen. Je kiest ook zelf hoeveel geld je inlegt. Je kunt op ieder moment geld inleggen, het is dus niet nodig om iedere maand of ieder jaar een (vast) bedrag in te leggen. Bankbeleggen bij BrandNewDay is een prima manier voor zzp’ers om een voorziening voor de oude dag op te bouwen, maar ook werknemers die een pensioengat hebben (en nog jaarruimte of reserveringsruimte hebben), kunnen deze bij BrandNewDay aanvullen. De kosten bij BrandNewDay: Afsluitkosten:    € 40,-    (eenmalig bij openen rekening) Beheerskosten: 0,59 %   over het aanwezige vermogen in het beleggingsfonds Stortingskosten: 0,50%   over iedere geldstorting

Conclusie

Ik geef je graag mijn persoonlijke conclusie:

– Ik vind het helemaal goed dat het pensioen voor zzp’ers in de spotlights staat!

– Ik vind het te ver gaan dat er zo hoog van de toren wordt geblazen. Een ZZP Pensioen is gewoon nieuwe wijn in oude zakken.

– Het grootste verschil tussen een ZZP Pensioen (of dat nu van Bright Pensioen, Loyalis of BrandNewDay is) boven bestaande bankspaar/ bankbeleggingsmogelijkheden is dat de drie ZZP Producten pensioen opbouwen volgens het LifeCycle principe.

– Mensen die vrijheid willen hebben in de keuze voor het fonds en het te dragen risico, moeten niet kiezen voor één van de drie ZZP Pensioen aanbieders.

– Ondernemers die wél pensioen willen opbouwen, maar er geen omkijken naar willen hebben, die zijn bij één van de drie ZZP Pensioen aanbieders waarschijnlijk prima op hun plek.

– Wil je pensioen opbouwen volgens het LifeCycle principe? Dan is het verstandig om bij MoneyWise te checken welke aanbieder in jouw situatie het meest voordelig is.

– Wanneer je de drie ZZP Pensioenfondsen vergelijkt, valt het op dat Bright Pensioen door de hoge jaarlijkse beheerskosten pas financieel uit kan wanneer je een hoge jaarlijkse inleg hebt. Hoe hoog die inleg precies moet zijn kun je checken bij MoneyWise.

– Welke aanbieder gaat zorgen voor het beste rendement, dat kun je niet checken bij MoneyWise. Lees daarvoor over de visie van BrightLoyalis of BrandNewDay.

Jouw keuze

Ik vind het van groot belang om je te informeren en dat op een toegankelijke manier te doen. Ik kom zoveel mogelijk tot de kern zodat ik lastige materie voor jou begrijpelijk en behapbaar maak. Dat betekent dat ik nooit volledig ben. Als ik volledig zou zijn, zou dit een artikel van minimaal 100 a-4tjes worden. En dan zou je het niet lezen. Ik kies heel bewust voor toegankelijkheid boven volledigheid. De keuze die je uiteindelijk maakt is jouw keuze, je kunt mij daar niet op aanspreken. Wil je (meer) zekerheid? Raadpleeg dan een verzekeringsadviseur of LifePlanner. Hubrien is een financieel life planner die veel af weet van pensioenproducten voor ZZP’ers en die zich ook nog eens druk maakt om Groene producten. Neem gerust contact met Hubrien op, ik vind het fijn als je mijn naam noemt!

NB: op dit artikel zijn geen reacties meer mogelijk

13 antwoorden
 1. Maaike Knoester
  Maaike Knoester zegt:

  Hi Femke,

  Dit artikel is er eentje die mijn volledige aandacht heeft gekregen, omdat de materie voor pensioenopbouw taaie kost kan zijn. Je hebt voor mij een heldere analyse gegeven van alle mogelijkheden. Ik maak er dankbaar gebruik van!

  Vriendelijke groet,
  Maaike Knoester

 2. Henk
  Henk zegt:

  Mijn probleem bij pensioen ondernemingen, en zeker de wat kleinere en onbekenden, is dat ik niet genoeg vertrouwen heb in de transparantie en integriteit. Het is eigenlijk heel erg dat ik dit zeg, maar ik durf mijn pensioenopbouw niet over te laten aan externen waarvan ik niet zeker weet dat ze over 10 jaar blijken onvoldoende met mijn geld omgesprongen te zijn.
  Ik ben 40 jaar en ik heb er ook geen vertrouwen in dat er over 20-30 jaar nog steeds hetzelfde over pensioenen gedacht wordt. Het ‘met pensioen gaan’ en zorgeloos van je pensioen genieten, ik weet niet of dat zal blijven bestaan. Ik hou er rekening mee dat ik lang blijf door werken, maar vanaf mijn 60e steeds minder en op het laatst net genoeg om mijn vaste lasten te blijven dekken en zo mijn reserves niet aan te hoeven spreken.

  Voor mij is de meeste transparante korte termijn oplossing nog steeds om mijn hypotheek af te lossen. Dan mis ik wellicht belastingvoordelen, maar dan heb ik het in eigen hand. Als mijn geld in een pensioen vast zit, dan kan de firma samen met het geld verdwijnen, kan een nieuwe crisis mijn pensioenvermogen doen verdampen. Maar een hypotheekschuld zal waarschijnlijk nooit verdampen, die moet je gewoon aflossen. Daarom doe ik dat het liefst eerder.

 3. zenno cornelisse
  zenno cornelisse zegt:

  Beste Femke,
  Een prima uiteenzetting van de 3 ZZP pensioen initiatieven! Zelf ben ik als ZZP’er betrokken bij het ZZP Pensioen van Loyalis. Ik ken het product goed en ik heb het ook nu voor mijzelf aangeschaft. Het is niet helemaal zo dat het ZZP Pensioen geen nieuwe zaken introduceert. Weliswaar wordt er belegd in een life cycle maar er zijn toch enkele onderscheidende zaken in de lifecycle opgenomen: een stapsgewijze afbouw van het beleggingsrisico met behoud van een kans op een upsite (en niet abrupt zoals bij andere aanbieders, waardoor je behoorlijk wat risico’s kan lopen), het zgn. “netten” van toe- en uittreedkosten, waarmee die elkaar kunnen opheffen. Als er meer aan toe- en uittreedkosten is ingehouden [hetgaat hier immers om vaste percentages over de toe- en uittredingen] dan nodig om de brokers en belggingsplatforms te kunnen betalen, gaat dat meerdere weer terug naar de deelnemers. Andere aanbieders steken dat in de eigen zak. En er is sprake van het beheersen van het zgn. renterisico aan het einde van de opbouwperiode. Dat renterisico wordt beheersd omdat er in de laatste jaren langlopende staatsobligaties worden aangekocht die met de perioden van pensioenuitkeringen matchen. Hierdoor stabiliseer je de hoogte van de pensioenuitkeringen. Met al deze voordelen wordt het beleggen nagebootst, zoals die bij grote collectieve pensioencontracten gelden en worden deze voordelen toegankelijk gemaakt voor de individuele ZZP’ers (of anderen die te weinig pensioen opbouwen). Het is dus niet helemaal oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken :))

  Met vriendelijke groet,
  Zenno Cornelisse.

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Dank Zenno, voor je uitgebreide antwoord. Goed te weten dat er toch verschillen zijn. Ik vind het wel lastig om deze verschillen in eenvoudig nederlands samen te vatten. Het is mijn uitdaging om financien (en dus ook pensioenen) voor zzp’ers toegankelijk, praktisch en leuk te maken. Ik wil dus niet teveel uitwijden en in detail treden, dan haken mijn lezers integraal af 😉
   Hoe zou je bovenstaande kunnen samenvatten in 1 zin in Jip en Janneke taal?
   dank! Femke

  • Rene Stevens
   Rene Stevens zegt:

   Dag Zenno,

   Ik weet niet of je dit nog leest voor het einde van het jaar. Ik heb een goed jaar gehad en wil nog snel dit jaar een flink bedrag storten in het ZZP Pensioen van Loyalis. Ik heb me afgelopen zomer al aangemeld maar nog niet eerder gestort. Had lange tijd moeite met het feit dat je geen papieren bewijs krijgt van deelname en storting, het voelt niet fijn dat alles digitaal gaat. Maar goed, daar zal ik me bij neer moeten leggen.

   Nu ik me pas wat beter in de materie verdiep, valt me op dat de financiële bijsluiter spreekt over een groot risico dat je je belegging na 20 jaar niet terugkrijgt (4 op een schaal van 1 tot 5). Ik heb wat gezocht naar informatie maar kan niet goed inschatten hoe groot risico werkelijk is. Het is voor mij een reden om te stoppen met ZZP Pensioen. Ik was benieuwd hoe jij (of wellicht anderen die er wel voor gekozen hebben) tegenaan kijken.

   • Femke Hogema
    Femke Hogema zegt:

    Beste Rene,

    Je hebt dit bericht geplaatst op de website van Financien voor zzpers. Is dat je bedoeling was? Wellicht kun je Zenno of Loyalis beter rechtstreeks mailen? Ik ben overigens wel zeer benieuwd naar het antwoord, dus als je dat met ons wilt delen ben ik je zeer erkentelijk!

    PS – als het niet lukt om dit jaar te storten, kun je ook tijdelijk gebruik maken van de FOR. http://financienvoorzzpers.nl/fiscale-oudedagsreserve-een-voordeel-een-lege-huls/

    Groet Femke

   • Femke Hogema
    Femke Hogema zegt:

    Rene,
    Zenno heeft via de mail gereageerd, dus ik plak zijn reactie hier onder:

    Zenno zegt:

    Hoi Rene,

    Nu met vakantie. Toch even een reactie. Juist over de financiele bijsluiter heb ik een blog geschreven die ik nog wil publiceren. Conform de huidige regels van de financiele bijsluiter-tool van de AFM die wij hanteren moeten we het beleggingsrisico bepalen als ware het een mixfonds. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de manier waarop de lifecycle van het zzp pensioen het beleggingsrisico afbouwt. Feitelijk wordt er gerekend alsof je inleg de gehele looptijd in het Loyalis Global Equity Fund blijft en wel voor de volle 100%. Waarom? Omdat je bij het vaststellen van een financiele bijsluiter altijd uit moet gaan van het hoogst mogelijke risico.

    Uiteraard hebben wij het genuanceerde lifecycle verhaal met de Autoriteit Financiele Markten (AFM, de toezichthouder en ook de beheerder van het FB-tool) afgestemd. Zij zien ook wel deze nuance en gaan er ook iets aan doen maar zeker niet op de korte termijn. In 2018 komt eerst een gelijktrekking van de FB en de Essentiele beleggersinformatie (EBI) en dat moet eerst gebeuren. Daar bestaat ook verwarring over (andere risico profielen dan het risico profiel van de FB). De AFM stelt, dat wij in staat moeten zijn om het beleggingsrisico uit te leggen conform de huidige regels.

    Zolang er geen garanties in de beleggingen van het ZZP Pensioen zitten en we uit moeten gaan van het hoogst mogelijke risico (lees: het fonds waarmee het hoogste risico wordt gelopen) moeten we melden dat het risico “hoog” is dat je je geld verliest. Of dat reeel is moet de klant zelf inschatten.

    Ik kan er wel wat persoonlijks van vinden (ik heb als zzp’er ook het ZZP Pensioen aangeschaft) maar omdat ik word ingehuurd door Loyalis kan ik hier helaas niets van zeggen. Ik zeg het ZZP Pensioen in ieder geval niet op 🙂

    Ik ben 4 januari weer terug van vakantie. Mocht je nog aanvullende informatie willen hebben dan hoor ik dat uiteraard graag.

    Met vriendelijke groet,
    Zenno.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    • Femke Hogema
     Femke Hogema zegt:

     Reactie Rene:

     Hallo Femke en Zenno, beide bedankt voor de reactie!
     Ik snap het probleem, het inschatten van werkelijke risico’s blijft lastig.
     Zal morgen nog eens goed goed kijken wat ik doe, wordt wel kort dag :).
     Succes en vr. groet, Rene Stevens

 4. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Beste Femke,

  Nu in het nieuws kwam dat het aantal inschrijvingen op deze producten strekt tegenvalt, heeft dat gevolgen voor de rendementen? Of voor de continuïteit voor het product? Wat gebeurt er als ik nu instap (met een flink startbedrag want ik heb nog reserveringsruimte) en Loyalis besluit er mee te stoppen vanwege te weinig interesse?

  Graag hoor ik hoe jij dit ziet.

  Groeten,
  Jeroen

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Jeroen,
   Goede vraag. Ik denk dat dit een vraag is om te stellen aan Loyalis zelf. Ik weet wel dat pensioenfondsen aan hele strikte regels gebonden zijn. Ze mogen er niet zomaar mee stoppen. Wanneer ze er mee stoppen wordt je pensioen elders ondergebracht (de exacte regels ken ik niet). Dus je bent het nooit ‘kwijt’. Gevolg voor de rendementen zou kunnen, maar dat hangt ook af van de regels. Ook dat kun je het beste bij hen navragen. Het punt is dat de rendementen al dan niet beinvloed worden door de hoogte van de kosten. Met minder deelnemers zijn de kosten hoger. Dat zou het rendement kunnen beinvloeden, maar dat hangt er van af hoe ze het hebben ingericht.

 5. sodis
  sodis zegt:

  waar word er in belegd..al die algemene namen zeggen mij niets..ik wil niet dat , hoe klein ook, mijn geld word gebruikt om te investeren in bijv. wapens of wind energie ( zonne energie vind ik prima ) of gmo bedrijven etc…waarom kom ik NERGENS daar iets over tegen? zoek ik niet goed?

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Beste Sodis,
   Die vraag moet je stellen bij het fonds waar je je pensioen gaat opbouwen. Ik kan je daar geen antwoord op geven – ik ben niet verbonden aan de diverse aanbieders.
   Hartelijke groet,
   Femke

  • Sjaak Zonneveld
   Sjaak Zonneveld zegt:

   Beste Sodis,
   Bij BrightPensioen kun je heel duidelijk zien waarin belegd wordt. We beleggen uitsluitend duurzaam. Het Bright Lifecycle fonds bestaat uit duurzame aandelen- en obligatie-indexfondsen (ETF’s) aangevuld met greenbonds. De bedrijven die deel uitmaken van deze duurzame indexfondsen zijn gescreend op basis van specifieke duurzaamheidsrichtlijnen waarbij de tien basisprincipes van de UN Global Compact worden gebruikt, aangevuld met specifieke uitsluitingen.Je belegt bijvoorbeeld niet in wapens, tabak, porno, etc. BrightPensioen is de enige zzp-pensioen aanbieder die uitsluitend duurzaam belegt.

Reacties zijn gesloten.