Boskoning

Ben jij van mening dat jij geen balans hoeft te kunnen lezen omdat je daar een boekhouder voor hebt? Besteed je alles wat met cijfers te maken heeft één op één uit aan je accountant of administratiekantoor omdat jij je wilt focussen op je bedrijfsvoering? Ben jij van mening dat cijfers van jou geen aandacht behoeven omdat winst maken een logisch gevolg is van de juiste dingen doen?
Dan heb je waarschijnlijk helemaal geen zin om een column te lezen waarin ik zeg hoe belangrijk het is om Financieel Bewust te Ondernemen. En dat is natuurlijk wél waartoe ik je van harte uitnodig. Deze column is voor jou!

Accountant: Gids of Boskoning?

Financiën: een weinig populair woord in ondernemersland. Ik kan me voorstellen dat de drempel om met financiën aan de slag te gaan voor veel ondernemers hoog is. Financiën worden vaak ronduit onaantrekkelijk gemaakt. Het vakjargon is niet van de lucht, de wet- en regelgeving is omvangrijk en de regels veranderen jaarlijks. Logisch dat de verleiding groot is om je ogen dan maar helemaal te sluiten voor de cijfers en om de financiën over te laten aan de experts.

Het effect van dit besluit is helaas dat je als een geblinddoekte ronddwaalt in een gigantisch bos, en dat je je accountant hebt gepromoveerd van Gids naar Boskoning. Laat je fantasie eens de vrije loop: Wil jij geblinddoekt in een diepe plas stappen om te horen dat er geen alternatieve route was? Of met je tong op je schoenen horen dat je nog een stukje verder moet, zonder enig uitzicht hoeveel verder? Of leg je je blinddoek af, en kijk je met nieuwsgierige ogen om je heen in een nieuwe wereld? En kom je na een goed gesprek met je gids tot de ontdekking dat in jouw specifieke geval réchtsaf een betere keuze is?

Een accountant die de rol van Boskoning heeft, levert aan het eind van het jaar cijfers aan en vertelt je hoeveel je aan de belastingdienst moet overmaken.  Hij heeft ongetwijfeld het beste met je voor, maar met jou lopen er nog vele geblinddoekte ondernemers rond, dus de Boskoning kan niet iedereen behoeden voor een al dan niet fatale struikelpartij.  Je wilt niet afhankelijk zijn van je accountant, je wilt hem als sparringpartner. Je wilt met hem overleggen over de consequenties van genomen besluiten in plaats van blind te vertrouwen op zijn oordeel. Je wilt het hebben over de betékenis van de cijfers en niet over de definitie van een financiële term.

Je accountant tot gids maken kan alleen als je op eigen benen kunt staan. Het vereist dat je een minimale financiële basiskennis bezit. Het vereist dat je bereid bent om nieuwe termen en overzichten te begrijpen. Het vereist dat je je huiswerk doet. Dat je je balans en winst- en verliesrekening leest en dat je er vragen over stelt. Het vereist dat je tijd steekt in de financiële kant van je onderneming. Dán kan je beoordelen of jouw accountant een geschikte gids is en dan kun je je accountant vragen de rol van gids in te vullen. En alléén dan ben je in staat om je onderneming werkelijk naar succes te leiden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.