Deze EXTRA belastingaanslag wordt door de meeste ondernemers vergeten, tot de blauwe envelop op de mat valt...

Deze EXTRA belastingaanslag wordt door de meeste ondernemers vergeten, tot de blauwe envelop op de mat valt…

Heel veel ondernemers, waaronder ikzelf, vergeten vaak dat er TWEE blauwe enveloppen op de deurmat vallen nadat de aangifte inkomstenbelasting is gedaan. In de ene blauwe envelop zit de aanslag voor de inkomstenbelasting en in de andere zit een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Gaat er een belletje rinkelen? Ik hoop het, het is namelijk geen misselijk bedrag!

We hebben het hier namelijk niet over een paar tientjes, zelfs niet over een paarhonderd euro, we hebben het over DUIZENDEN euro’s per jaar. Die we collectief over het hoofd zien.  Over 2016 word je als ondernemer voor maximaal € 2.901 aangeslagen voor deze bijdrage. En € 2.901 vind ik best een bak geld, vooral als ik even vergeten was dat ik deze ook nog moest betalen! Ik vertel je in dit artikel waarom je dit moet betalen en hoe je voorkomt dat deze aanslag als een onaangename verrassing op je deurmat valt!

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet?
De zorg in Nederland is best duur. Gedeeltelijk betalen we de zorg doordat we een individuele zorgverzekering hebben. Maar daarmee worden lang niet alle kosten van de zorg gedekt. Een groot deel van de zorgkosten worden betaald vanuit de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is hoger wanneer je meer verdient. Dat is dat ‘inkomensafhankelijke’ deel. Ben je in loondienst? Dan betaalt jouw werkgever deze heffing. Maar als je ondernemer bent, dan moet je hem zelf betalen!

Hoe hoog is die bijdrage?
Deze bijdrage bedraagt voor ondernemers 5,5% van de belastbare winst, met een maximum van € 2.901. De belastbare winst is de winst die je maakt minus de ondernemersaftrek zoals de zelfstandigenaftrek.

Komt dat BOVENOP de inkomstenbelasting?
Inderdaad. Dit bedrag betaal je NAAST de gewone inkomstenbelasting. En daarom wordt hij zo vaak over het hoofd gezien. We houden allemaal min of meer rekening met het feit dat we inkomstenbelasting moeten betalen, maar deze 2e blauwe envelop, die zien we vaak over het hoofd! Daar komt bij dat het bedrag in 2015 veel lager was. Namelijk maar 4,85% met een maximum van € 2.520. Dus zelfs als je er aan gedacht had, kan de hoogte van het bedrag nog wel eens vies tegen vallen.

Hoe voorkom ik dat ik hierdoor verrast word?
Ik heb een hele leuke, praktische en toegankelijke online training gemaakt, waarin je zelf uitrekent hoeveel Inkomstenbelasting je over 2016 moet betalen. Ook de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet zit in deze training. Als je NU uitrekent hoeveel belasting je moet betalen, dan heb je nog voldoende tijd om het betreffende bedrag opzij te zetten. Dat voorkomt slapeloze nachten! De training bestaat uit een video waarin ik je stap voor stap uitleg hoe de belasting wordt berekend, en er zit een super handig rekenmodel bij waarin je zelf uitrekent hoeveel inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet jij moet betalen. Je vult zelf in hoeveel omzet en kosten je verwacht over 2016 en het model rekent alles voor je uit!

slapeloze-nacht

Wat levert het op?

 • Het levert rust op.
  Want iedere keer dat je je afvraagt ‘hoeveel belasting zou ik moeten betalen?’ kost het je energie. Of zelfs slaap. En je zorgen maken is echt zonde van je tijd. Zeker als je dat midden in de nacht doet…
 • Het levert geld op.
  Want boekhouders en accountants maken fouten. Echt waar. En dankzij mijn methode kun jij straks checken of de boekhouder of accountant niets vergeten is. Is dat gaaf of is dat gaaf?
 • Het levert investeringsruimte op.
  Want doordat je nu weet hoeveel je moet betalen, kun je daar rekening mee houden en weet je dus precies hoeveel geld je kunt uitgeven aan andere dingen.
 • Het levert inzicht op.
  Want doordat ik jou met je eigen cijfers aan de slag laat gaan, begrijp je echt hoe het nu zit met aftrekposten, heffingskortingen, fiscale voordelen etc. etc.
 • Het levert je onafhankelijkheid op.
  Ik leer je de woorden en geef je de handvatten zodat jij de boekhouder / accountant de juiste vragen kunt stellen. Jij stuurt je boekhouder / accountant aan in plaats van dat je afhankelijk van hem bent.

Bestel nu en start direct!
De training bestel je online, en je kunt direct beginnen. De reguliere prijs van deze training bedraagt € 99,95 excl. btw. Ik verkoop hem tijdelijk voor slechts € 49,95.

Hier lees je wat de training precies inhoudt. 

bestel-snel-button

image-06-10-16-at-21-51

Wil je andere ondernemers wijzen op deze training? Dat kan met deze link: http://www.ibzzp.nl of deel via de onderstaande share-buttons.

Ik verheug me er op met je aan de slag te gaan!

5 antwoorden
 1. René Nibbelke
  René Nibbelke zegt:

  Femke,
  mag je als ondernemer deze kosten ook in mindering brengen op het resultaat van je onderneming (bv. eenmanszaak)?

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi René,
   Helaas. Dit zijn gewoon 100% netto lasten.
   Je betaalt ze in principe prive. Als je ze van je zakenlijke rekening betaalt (wat de meesten van ons zullen doen) wordt het als prive opname in mindering gebracht op je eigen vermogen,
   Hartelijke groet,
   Femke Hogema

 2. Enrico
  Enrico zegt:

  Dat begrijp ik niet helemaal. Het is in principe toch een training. Een congres of vakliteratuur kun je toch ook ( gedeeltelijk) aftrekken?

  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Enrico,
   Ik denk dat je vraag nu op de verkeerde plek staat; en omdat ik tientallen reacties per week krijg, weet ik niet meer precies wat je eerste vraag was 😉 Zoek even waar we in gesprek waren en stel je vraag daar nog even aub.
   Groet Femke

Reacties zijn gesloten.