Krijg jij in de hitte minder gedaan? Ik deel mijn strategie om ook in (een hete!) zomer bergen te verzetten!

Krijg jij in de hitte minder gedaan? Ik deel mijn strategie om ook in (een hete!) zomer bergen te verzetten!

Ik hoor ondernemers regelmatig klagen dat ze ‘in de zomer zo weinig gedaan krijgen‘ of dat ze ‘blij zijn als het weer september is‘. Daar heb ik nu helemaal geen last van! En dat is niet cynisch, dat meen ik bloedserieus. Ik vind de zomer een heerlijke tijd om bergen te verzetten!

Al peinzend over hoe het kan dat ik dat zo anders ervaar dan veel ondernemers, kwam ik tot de ontdekking dat ik een hele goede strategie heb. En wanneer ík goede resultaten met die strategie kan behalen, kan jíj het ook! Dus ik deel mijn strategie graag met je, dan mag je hem zo kopiëren!


Mijn strategie bestaat uit 5 ingrediënten:

1. Alles start met een plan!
Weet waar je heen wilt het komende jaar! Maak je plannen zo concreet mogelijk. Breng precies in kaart wat je wilt bereiken. Wat je gaat verkopen en aan wie, hoeveel je gaat verkopen, wat de prijs is, welke kosten je moet maken en hoeveel winst er onder aan de streep overblijft. Als je dat plan hebt, weet je precies wat je nú te doen staat om je plannen waar te maken. Wanneer je een ambitieus plan hebt, zul je merken dat er direct urgentie ontstaat. De urgentie om nú aan de slag te gaan!

2. Creëer echte deadlines
Iedereen gaat harder werken door deadlines. De wet van Parkinson verklaart dit universele principe: “Een taak kost meer tijd wanneer er meer tijd beschikbaar is“. Als je een dag beschikbaar hebt om een nieuwsbrief te schrijven, dan heb je een dag nodig. Heb je maar een uur? Dan lukt het in een uur. Dit principe kun je vóór je laten werken door echte deadlines te creëeren. Een echte deadline is een deadline waar gevolgen aanzitten. ‘Ik moet dat morgen af hebben’, is geen echte deadline. Maar een klant beloven dat je morgen een prijsopgave doet, of met een ontwerper afspreken dat hij de week erna met jouw huisstijl aan de slag gaat (waar jij input voor moet leveren): Dat zijn echte deadlines. Deze deadlines zorgen dat je voldoende drive hebt om je doelen te verwezenlijken.
Wanneer je plan op orde is én ambitieus genoeg is, dan zul je merken dat de echte deadlines sneller verschijnen dan dat jij ze op kunt pakken. Dat is goed nieuws voor warme zomerdagen!

3. Focus 
Focus vond ik altijd een heel vervelend woord. En ik geloofde er ook niet in. Ik was er trots op dat ik alles tegelijkertijd kon en de daarmee gepaard gaande adrenaline gaf me een heerlijk gevoel. Klinkt allemaal aardig, maar feit is dat ik gewoon verslaafd was (of ben) aan afleiding. En feit is ook dat mensen niet kunnen multitasken en dat iedere keer van taak veranderen (veel) tijd kost. Leren focussen levert me dus enorm veel op. Productiviteit, een voldaan gevoel, en uiteindelijk natuurlijk ook geld. Ik geef je drie hele praktische tips om je te helpen focussen:
1. Kies een aantal hele concrete resultaten die je op een dag wilt bereiken. Ga niet als een kip zonder kop aan de slag en laat je dag niet dicteren door je mailbox.
2. Zet je automatische melders (mail, LinkedIn, Facebook, Twitter) allemaal uit, en kies zelf wanneer jij berichten checkt.
3. Werk 20 minuten aaneengesloten aan één taak. Je kunt een wekkertje zetten. Neem na die 20 minuten 3 tot 5 minuten pauze en kies daarna je volgende taak.

4. Blok je agenda
Ik las een interview waarin miljonairs werd gevraagd naar hun belangrijkste timemagement tip. Een van de miljonairs gaf aan: “If it is not in my agenda, it won’t get done’. Ofterwijl – als het niet in mijn agenda staat, doe ik het niet. Hij plande al zijn activiteiten in zijn agenda, van afspraken met klanten tot offertes schrijven en van vakliteratuur lezen tot werken aan zijn financiële plan. Ik ben dat ook gaan toepassen, en het werkt heerlijk! Deze vakantie heb ik bijvoorbeeld alle ochtenden in mijn agenda geblokt voor projecten. Ik heb namelijk nogal wat ambitieuze plannen deze zomer. Zo vergelijk ik deze zomer 7 ZZP Boekhoudpakketten met elkaar, zodat ik je nóg beter kan adviseren. Maar ook het voorbereiden van mijn retraite in augustus is een belangrijk project waar ik met aandacht aan wil werken. De middagen heb ik beschikbaar voor klanten, mail, afspraken met mijn team etc.

5. Beweeg
Zitten is het nieuwe roken. Het kan je niet ontgaan zijn. Zitten is ongezond. Ik had dat al lang voordat ik dat las ontdekt 😉 Ik had namelijk voortdurend last van mijn rug – en dan vooral het gebied tussen mijn schouders. Het vele zitten achter de computer was veruit de belangrijkste oorzaak. Begin dit jaar besloot ik dat 2016 het jaar van het fitte lijf ging zijn. Nu beweeg ik veel meer. Als ik wacht op een kopje koffie doe ik een korte oefening met mijn armen of ik druk me tien keer op op het aanrecht. Mijn kantoorgenoten keken aan het begin vreemd op – maar alles went 🙂
Ook ga ik ga minstens één keer per dag naar buiten, ik loop dan een rondje om het kantoor. Dit is niet alleen belangrijk voor mijn lijf, wat nogal wat te verduren krijgt door dat vele zitten, maar door het lopen gaan mijn ideeën als vanzelf stromen. Na een rondje van 10 minuten heb ik meestal voldoende nieuwe inspiratie of energie om weer bergen te verzetten!

 

Heeft dit artikel je wat opgeleverd? Ik waardeer het als je dit artikel deelt op Facebook, LinkedIn of Twitter! Dat kan met behulp van onderstaande buttons.

Ik ben benieuwd welke tip jou het meeste oplevert. Wil je dat hieronder delen? Ook je vragen of opmerkingen kun je hieronder kwijt. En heb jij een aanvulling op deze 5 tips? Deel hem dan zeker – dan leren wij mee!

Met een zomerse groet,
Femke Hogema

6 antwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Egbert,
   Ik werk met een Mac en ik gebruik email voor de Mac. Via gmail staat deze ook in de cloud, waardoor mijn agenda op mijn mac en mijn iphone gesynchroniseerd zijn.
   Groet Femke

   Beantwoorden
 1. Anne
  Anne zegt:

  Hoi Femke, bedankt voor je nuttige tips!
  Wat mij het meest helpt is focus op een taak en echt doen wat er voor die dag aan taken in mijn agenda staat. Maar ik moet zeggen, nu met deze warmte gaat alles behoorlijk langzamer en kan ik me moeilijker concentreren.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Graag gedaan Anne! Focus is zo belangrijk en vaak zo moeilijk! Ik merk dat het mij echt helpt om doelen te stellen per dagdeel. Daardoor heb ik er meer zin in en daardoor krijg ik meer gedaan. Gewoon starten helpt ook vaak. Dan merk ik dat er zoveel bij komt kijken dat er direct enige ‘druk’ ontstaat. Als ik echt nergens zin in heb ga ik dingen doen die ik al heel lang liep uit te stellen. Dat geeft een goed gevoel. En als helemaal niks meer lukt – dan beter gewoon lekker in de tuin gaan zitten die dag en de volgende dag weer vol goede moed beginnen 😉

   Beantwoorden
 2. Mariska Mollenkopf
  Mariska Mollenkopf zegt:

  Hi Femke, hoe heb je die koppeling gemaakt met Gmail en mac?
  Ik ben al een tijdje bezig (en daardoor gefrustreerd) dat ik niet in een programma alles kan bijhouden, mail en agenda

  Ik hoor graag jouw aanbevelingen.

  Een hartelijk groet,
  Mariska

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Mariska,
   In alle eerlijkheid, de IT van mijn computer heb ik uitbesteed aan mijn echtgenoot AKA helpdesk AKA DJ 🙂
   Je kunt het beste iemand vragen die daar verstand van heeft.
   Succes, Femke

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.