Bericht uit New York over Profit First en hoe ook jij je winst zeker kunt stellen!

As we speak, ben ik in New York.

Ik heb een afspraak met Mike Michalowicz op de Profit First Headquarters.

Profit First Mike Michalowicz en Femke Hogema

En omdat ik niet dagelijks een vergadering heb in New York, heb ik mijn man meegenomen en plakken we er een dagje de toerist uithangen aan vast!

img_6435

Profit First is mijn nieuwe liefde (zakelijk dus he 😉 ). En ik wil je heel graag vertellen waarom ik verliefd werd op Profit First én waarom ik mijn liefde voor Profit First heel graag met jou deel. Profit First is namelijk ook voor jou een manier om áltijd éérst je winst veilig te stellen. Dankzij Profit First is winst niet een restje wat hopelijk overblijft aan het einde van het jaar, maar is winst een bedrag wat je bij iedere euro die binnenkomt veilig stelt. Het gevolg is dat je meer winst maakt, meer over houdt, meer kan investeren, meer inzicht hebt, betere keuzes kan maken en meer rust ervaart. Om het feest compleet te maken geef ik je ook graag de 5 belangrijkste hoofdstukken uit het boek cadeau. Deze hoofdstukken hebben mijn kijk op financiën compleet op zijn kop gezet. En dat is nogal wat, voor iemand die al 10 jaar de financieel expert voor ZZP’ers in Nederland is…

Alleen door financiën Leuk, Praktisch en Toegankelijk te maken bereik ik mijn missie
Als je me al een tijdje volgt, dan weet je wat mijn doel (missie zelfs) is: Alle ondernemers Financieel Bewust. En om dat te bereiken maak ik financiën Leuk, Praktisch en Toegankelijk. Want laten we wel wezen, als cijfers moeilijk, saai en onbegrijpelijk zijn, dan begint een ondernemer er niet aan en dan krijgt hij / zij nooit zelf Grip op cijfers.

Profit First is de LEUKSTE methode om je financiën te managen die ik ken
Ongeveer een jaar geleden kreeg ik via een zakelijke relatie de belangrijkste hoofdstukken van Profit First toegestuurd. Dezelfde hoofdstukken die jij ook van mij krijgt. Ik ging lezen en ik bleef lezen. En toen ik het boek uit had, ging ik de methode implementeren. En dat heeft meer voor mijn bedrijf en mijzelf betekent dan ik ooit had durven voorspellen. Vervolgens volgde ik de opleiding bij Profit First en sinds een paar maanden ben ik de eerste gecertificeerde Profit First Professional van Nederland!
profit-first-badge
Profit First zette mijn wereld op zijn kop
Financiën zijn best eenvoudig. Zo leerde ik mijn klanten de formule die over de hele wereld wordt gebruikt: Omzet – kosten = winst. Je kent hem vast ook.

Van Mike Michalowicz leerde ik dat deze formule de slechtste uitvinding in de geschiedenis van de mens is.

Tweet this: De formule omzet – kosten = winst is de slechtste uitvinding ooit!

In deze achterhaalde formule gaat je aandacht eerst naar de omzet en vervolgens naar de kosten; de winst is een overblijfsel. Als je mazzel hebt. In realiteit maak je vaak helemaal geen winst. Of op zijn minst veel minder dan je had gewild. Veel minder dan dat fair zou zijn, gezien het harde werk wat je in je bedrijf stopt en gezien de waarde die je toevoegt aan de levens van je klanten.
Mike zegt: We draaien de formule om: Omzet – winst = kosten. Op die manier focus je op winst maken; en wat je aandacht geeft groeit.
Het omdraaien van de formule zette mijn wereld wel even op zijn kop. Ik moest ook even slikken. Want, ook ik had 10 jaar lang tegen alle ondernemers gezegd: Omzet – kosten = winst. De formule staat in mijn boek en leer(de) ik in mijn trainingen. Het omarmen van deze nieuwe formule betekent het herzien van mijn visie op financiën.

Geld = emotie
Als het gaat om geld, en vooral om zakelijk geld, dan denken wij ten onrechte dat we rationeel handelende wezens zijn. Dat we bijvoorbeeld niet meer kosten maken dan nodig. Maar dat is pure onzin. Wij zijn geen rationeel handelende wezens. Ons gedrag is maar al te vaak emotioneel gestuurd. De wet van Parkinson legt dit prachtig uit. Deze wet zegt: ‘We benutten de beschikbare ruimte’. Stel, je hebt 1 dag beschikbaar om een offerte voor een klant te maken; dan duurt het maken van die offerte een dag. Maar, komt er een spoedklus voor een andere klant tussendoor, en wordt de tijd voor het schrijven van de offerte ineens teruggebracht van een dag naar een uur; dan red je het in een uur. Je benut de beschikbare ruimte.
Zo is het ook met geld. Denk maar eens terug aan je eerste baan en het inkomen wat je toen verdiende. Na het eerste jaar kreeg je waarschijnlijk een salarisverhoging. Stel; je ging op jaarbasis € 4.000 meer verdienen. Stond er aan het einde van dat tweede jaar ineens € 4.000 op je spaarrekening? Juist. Het ging gewoon op. We benutten de beschikbare ruimte.

Het potjes-principe
Dat principe speelt een wezenlijke rol in de Profit First methode. In de Profit First methode verdeel je je geld over potjes. Eén potje voor de winst, één voor de belastingen, één voor de kosten en één voor je salaris. Door je inkomen fysiek te verdelen over potjes, krijg je veel meer gevoel bij het daadwerkelijk beschikbare geld. Stel dat je moet besluiten of je wel of niet een nieuwe bureaustoel koopt: Wanneer je niet naar een grote bak met geld kijkt, maar naar het potje waar die bureaustoel uit betaald moet worden (het kostenpotje) dat geeft een hele andere ervaring en dus een ander besluit.

Winst maken als nieuwe gewoonte 
Binnen het Profit First gedachtengoed is winst maken geen toevallige gebeurtenis die al dan niet plaats vindt. Bij Profit First is winst maken een nieuwe gewoonte die je doorvoert in je bedrijf. Als je de Profit First methode toepast, maak je bij iedere betaling die een klant doet, winst. Wellicht klinkt dat te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Dankzij Profit First kon ik mijn gezin vorige week meenemen naar Walt Disney World in Florida.

img_6162           img_6161

Ook jij kan sturen op winst!
Wil jij dit ook? Download dan onderaan de blog snel de belangrijkste hoofdstukken van Profit First (engelse versie).
Lees je niet graag Engels? Nog heel even geduld, Profit First wordt in het eerste kwartaal van 2017 vertaald in het Nederlands. En mijn naam komt op de kaft 😉

Wil je nu al beginnen met meer winst te maken?
Meld je dan VANDAAG nog aan voor Winstgevende Plannen op 9 maart a.s. Op 9 maart ga je zelf met Profit First aan de slag en maak je je Winstgevende Plan! voor 2017. Zodat winst geen toevallig restje is, maar een doel waar je op focust. Zodat je meer verdient, meer kan investeren en meer rust ervaart!
Ja, ik maak 9 maart mijn Winstgevende Plan!

Wil je weten hoe ik je kan begeleiden om Profit First te implementeren in jouw bedrijf en bij iedere factuur die betaald wordt winst te maken? Vraag dan een gesprek met mij aan. Als ik terug ben uit de USA, neem ik contact met je op!

Download hier de belangrijkste hoofdstukken van Profit First (engelse versie). 

thickpaperbackfront_604x964-2

Naam
E-mailadres

 

Heb je vragen? Stel ze dan hieronder, dan reageer ik altijd.

Vond je dit artikel waardevol? Dan vind ik het super als je dit artikel wilt delen via de onderstaande share-buttons!

7 antwoorden
 1. Maja donker
  Maja donker zegt:

  Whoo, Femke, ik snap wat je bedoelt! Ik heb net eerste hoofdstuk uit en sta op het punt Mike te mailen met mijn ‘decree’. Ik werk, net als jij, al jaren aan financieel bewustzijn bij ondernemers. Voor mezelf, en voor hen die daar behoefte aan hebben, probeer ik te bepalen hoe hard je eigenlijk moet werken om te kunnen leven zoals je wilt. Dus van ideaal-privé-budget via IB naar minimale benodigde winst naar zakelijk budget via kosten naar omzet. Maar, in de dagelijkse praktijk komt het toch weer neer op omzet-kosten=winst, waarbij soms het zakelijke budget gehaald wordt en soms niet. Structureel winst overhouden gebeurt gewoon niet. Ook niet bij mijzelf. En veel van mijn klanten zijn bevlogen ondernemers, maar komen elke maand geld tekort om zichzelf uit te betalen wat ze hadden bedacht. En aangezien ik een sukkel ben op marketing gebied, had ik altijd het gevoel dat ik ze niet echt kon helpen hun omzet te verhogen, hoewel ik natuurlijk wel advies kan geven over de kostenkant.
  Ik sta dus op de drempel om me in Profit First te laten vallen en ik vind het spannend, in de opwindende zowel als de enge zin van het woord.

  Onbegrijpelijk dat je nog 0 comments had…

  Tot later,
  Veel groeten van Maja

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Maja,
   Wat leuk te horen! Ik snap je spanning 😉
   Ik deel je opwinding, om vanuit een volstrekt nieuwe manier ondernemers te helpen om WEL meer over te houden. Wat heerlijk om een mede-fan te hebben! En… er gaan er zeker meer volgen! Maar, het is helemaal nieuw, dus dat mensen even moeten wennen vind ik niet erg. Ik heb alle vertrouwen in dat het goed komt! Zeker als het boek straks in het Nederlands vertaald is (april).
   Tot vrijdag 😉
   Groet Femke

   Beantwoorden
 2. Maja Donker
  Maja Donker zegt:

  Holy crap, Femke, lees ik op pagina 43 de absolute kernvraag. How healthy is your business… ik krijg al kippenvel. Viel je niet van je stoel? Gauw verder.
  Op het gevaar af als spanner over te komen, maar da’s puur enthousiasme.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Ha Maja,
   Jaaaaa! Jij snapt het! Mijn bedrijf heet al 10 jaar Healthy Finance, en ineens is er een methode die daar naadloos bij aansluit! Je slaat precies de spijker op zijn kop 🙂
   En wat leuk dat je er vrijdag bij bent! Ik zag net je bestelling binnenkomen! We starten vrijdag meteen met een beetje Profit First… #Cliffhanger
   Tot vrijdag!
   Groet Femke

   Beantwoorden
 3. Esther
  Esther zegt:

  Ha Femke en Maja (die me op Profit First wees), ben net als jullie super enthousiast over deze methode. Kan niet wachten op de 10e van de maand!

  Wat ik me afvroeg, hebben jullie nog tips voor handige bankrekeningen? Ik heb nu een ING zakelijk en prive rekening en bedacht me dat het het makkelijkst is om tax, profit en owners pay gewoon naar mijn prive rekening over te boeken ipv nieuwe rekeningen te openen. Klopt dat of is het echt noodzakelijk om aparte rekeningen / potjes te hebben?

  Alvast bedankt!!

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Esther,
   Wat leuk te horen! Kom je 20 april ook naar het eerste Nederlandse Profit First event – met Mike Michalowicz?
   Over je vraag: Ik heb alle rekeningen zakelijk.Ik vind het zelf belangrijk om zakelijk en prive gescheiden te houden. Daar komt bij dat je zakelijke vermogen niet mee telt voor de vermogensrendementsheffing. Dus als je boven de 25.000 vermogen uitkomt, dan is het niet handig om zakelijk geld op een prive rekening te stallen. Helpt dit je verder?

   Beantwoorden
   • Esther
    Esther zegt:

    Dus je hebt een handvol zakelijke rekeningen erbij aangevraagd? Ik ga wel eens onderzoeken welke bank daarin handiger / goedkoper is.

    En 20 april lijkt me super! Dan ben ik net weer terug in Nederland. Heb je een link?

    Bedankt voor je antwoord!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.