Zelfstandig en Zwanger & Persoonlijk nieuws

Met heel veel plezier kan ik melden: Ik ben zwanger van Spruit2! Begin juli verwachten wij ons tweede kindje 🙂

Als zelfstandig ondernemer weet ik uit persoonlijke ervaring hoe het financieel gezien werkt, als je Zelfstandig en Zwanger bent. Was het vroeger zo dat je gewoon flink moest sparen als je kinderen wilde, sinds 2008 heb je als zelfstandig ondernemer recht op een uitkering via het UWV. In deze nieuwsbrief lees je alles over deze uitkering, en over de mogelijke uitkering via een Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Regeling Zelfstandig en Zwanger

Volgens de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ) hebben alle zelfstandigen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De uitkering duurt minimaal zestien weken en kan ingaan tussen de zes en vier weken voor de dag dat je bent uitgerekend. Wanneer je als zelfstandige minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming werkt, heb je recht op het minimumloon. Werk je minder, dan is de hoogte van de uitkering afhankelijk van het inkomen dat je het jaar ervoor had. De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon (in 2013 Eur 1.469,-). Je hebt recht op 8% vakantietoeslag over de ZEZ-uitkering.
Wanneer je een vrijwillige verzekering bij het UWV hebt afgesloten, heb je alleen recht op de ZEZ-uitkering als deze hoger is dan de vrijwillige verzekering.

Tip: Laat de uitkering zo vroeg mogelijk ingaan. Beval je later dan uitgerekend, dan is er een kans dat de uitkering zelfs langer dan zestien weken loopt.

Een uitgebreide brochure en een aanvraagformulier staat op de website van het UWV.

Zwanger en de Arbeidsongeschiktheids-verzekering

Wanneer je een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt afgesloten, heb je waarschijnlijk ook dekking voor zwangerschap. Je ontvangt dan over een periode een uitkering ten hoogte van het verzekerde bedrag. De meeste maatschappijen stellen wel als voorwaarde dat de polis al twee jaar loopt vóór de uitgerekende datum van bevallen. Als je een wachttermijn hebt, dan wordt deze termijn over het algemeen in mindering gebracht op de uitkering.
Heb je al een AOV en ben je zwanger, sla dan de voorwaarden er op na en neem contact op met je tussenpersoon.
Heb je nog geen AOV maar ben je van plan er binnenkort een af te sluiten? Vraag je dan van te voren af of je wellicht te maken krijgt met zwangerschap. Vooral de lengte van de wachttermijn (wanneer de verzekering moet gaan uitkeren) is een aandachtspunt. Over de wachttermijn ontvang je geen uitkering.

Wat betekent mijn verlof voor jou?
Officieel ben ik al met verlof. Maar wat betekent verlof voor een ZZP’er? Trainingen geef ik sinds een week of twee niet meer, maar mijn mail check ik voorlopig nog, en je ontvangt in de zomer gewoon nog een of twee nieuwsbrieven. In de kraamtijd draag ik mijn mail over aan mijn assistent. Vanaf november staat er weer een prachtig programma voor je klaar. Je kunt je natuurlijk al inschrijven voor trainingen, met een mooie early bird korting!Ik wens je een mooie zomer en je hoort van me!Groet Femke

3 antwoorden
  1. Bregt van Thiel
    Bregt van Thiel zegt:

    Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik hoop dat je erg van je kraamtijd zult kunnen genieten, net zoals de vader en jullie andere spruit.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.