Mam; is er nog een bestelling binnengekomen? #Kinderen #Bedrijf

Mam; is er nog een bestelling binnengekomen? #Kinderen #Bedrijf

Het is de natte droom van iedere ondernemende ouder; het moment dat je kinderen hun eerste bedrijf opzetten! In huize Hogema / Schat (ja ja, ik heb officieel een Schat aan de haak geslagen, en ons nageslacht zijn ware Schatjes) – afijn, in huize Hogema / Schat ontstond dat bedrijf op 2 januari.

Ik las op internet dat kinderen van de Gemeente Amersfoort 50 cent per kerstboom krijgen als ze er minimaal 20 verzamelen. Dat legde ik mijn kinderen voor. En gelukkig zijn mijn kinderen dol op geld, dus al snel ontstond er een plan langs de deuren te gaan. En zo geschiedde.

10 Huizen, 4 bomen en heel veel gesleep verder, hadden wij ontdekt dat mensen uiterst verheugd zijn dat ze zélf niet met hun boom hoeven te slepen. Dit was een geweldige service, die mijn kinderen ook nog eens gratis aanboden. Niks mis met helpen natuurlijk, maar in het kader van het ontluikende ondernemerschap, ontstond hier les 1.

LES 1: WAARDE.
Ik legde de jongens uit wat de kern van ondernemerschap is: Waarde leveren; een probleem oplossen. We bespraken wat het probleem is dat ze oplossen: ‘Mensen hebben geen zin om met een boom te slepen‘ en dat ze met hun service dus waarde leveren. Ik stelde voor dat ze – bovenop de 50 cent die de gemeente betaalt – 50 cent per boom gingen vragen. Ze waren het helemaal met me eens. Want soms waren ze wel 10 minuten met een 2 meter lange boom aan het slepen. De winst werd ineens verdubbeld.

Mam; is er nog een bestelling binnengekomen? #Kinderen #Bedrijf


LES 2: ZORG DAT SYSTEMEN DOEN WAT JE NIET ZELF WILT DOEN. 

Die avond opperde De Man om een website te bouwen en te flyeren langs de deuren.
Op die manier konden mensen zich zelf aanmelden via de website en hoefden de kinderen niet onverrichte zaken overal aan te bellen. Dat was een feestje – samen met de oudste zoon zijn eerste website bouwen. Volledig inclusief een aanmeldformulier, een catchy URL en natuurlijk een huisstijl (Rood met groene boompjes).

LES 3: KNOW, LIKE, TRUST
Ik leerde de zonen dat ‘vertrouwen’ belangrijk is. Als mensen geen vertrouwen hebben in je bedrijf, willen ze geen zaken doen. Een leuke foto van de zonen en wat uitleg over ‘dat er een volwassene bij betrokken is‘ ‘wat er met de bomen gebeurt‘ en ‘dat we de adressen alleen gebruiken voor dit doel‘ maakte de website compleet.

LES 4: MARKETING
We maakten ook een Flyer die ze de volgende dag bij 125 huizen in de bus gooiden. Toen werd het spannend. Want… zouden mensen zich daadwerkelijk aanmelden? Ik moet je zeggen, ik vond het bijna net zo spannend als mijn eigen aanbod lanceren haha. De eerste aanmelding 10 minuten later in mijn mailbox stelde me gerust. Want als 1 persoon binnen 10 minuten je product koopt, weet je dat er voldoende ‘klopt’ in de funnel!

LES 5: BIJSTUREN ALS RESULTATEN UITBLIJVEN
20 Bomen was het minimale doel. Want bij minder dan 20 bomen, zou de gemeente niet langskomen. Ik zag De Man reeds zorgelijk naar de tuin kijken. Die steeds voller stond, maar uiteindelijk bleef steken bij 16. 16 Was Niet Genoeg. Dus ik met de zonen om tafel. ‘Meer flyers’ was hun eerste suggestie. Dus dat gingen we doen. Ik printte er nog 50 uit. ‘Gewoon aanbellen bij mij in de straat’ suggereerde de Beste Vriend (die ondertussen ook was aangehaakt bij Het Project). Ook dat werd uitgevoerd. En iedere middag als het schoolwerk af was, werd de tuin voller gestouwd.

Op dit moment staan er 31 bomen in de tuin en hebben de kinderen (van 7 en 9) ruim 40(!) euro verdiend (Sommige mensen gaven wel 2 euro!) Naast deze 5 lessen zijn er nog veel meer ondernemerslessen geleerd. Zo gaan ze volgend jaar eerder starten met de promotie (wat blijkt, er was Concurrentie!!!!) en dragen testimonials uiteraard bij aan de Know, Like, Trust. Maar al met al is dit voor alle partijen een geslaagd project (Laten we ook het geluk van de ouders niet onderschatten: de kinderen waren in de lock-down periode hele middagen aan het sjouwen ;-))

 

PS: Wij gaan de komende tijd uiteraard weer toffe trainingen lanceren. Mijn belangrijkste aanbod op dit moment is de training IB voor ZZP in 10 minuten!
Voor een paar tientjes weet je binnen 10 minuten hoeveel inkomstenbelasting jij moet betalen. Dat geeft veel inzicht en rust! Plus, je kunt eindelijk jouw boekhouder, accountant of belastingadviseur de juiste vragen stellen over je aangifte!

Hier staat meer informatie over de training en kun je hem bestellen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.