Boekreview van de beste financiële klassieker ooit geschreven

Boekreview van de beste financiële klassieker ooit geschreven

Deze zomer las ik het misschien wel beste geld-boek ooit geschreven. In dit boek leer je hoe je met geld om gaat en vooral: Hoe je er meer van krijgt! Zeer succesvolle mensen zoals Hendry Ford en Oprah Winfrey, hebben zich door de princpes uit dit boek laten inspireren of hebben er zelfs hun rijkdom aan te danken. Het boek lag al járen in mijn boekenkast. Soms een tijdje in de vensterbank, en daarna weer in de kast. Ik vond dat ik het moest lezen, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. Misschien was de tijd er niet rijp voor, of was ik er niet rijp voor…
In ieder geval – deze zomer las ik het dan eindelijk: Think and grow rich van Napoleon Hill. Eerst in het engels (wat ik je niet aanraad – het boek komt uit 1937 en toen was de wereld inclusief ondernemerschap op zijn zachts gezegd heel anders). Daarna las ik de Nederlandse en bewerkte vertaling van Michael Pilarczyk. Dat is wél een aanrader! Ik ben Michael Pizlarczyk dankbaar dat hij Think and Grow Rich heeft vertaald en daarbij ook heeft gemoderniseerd! Gelukkig worden in zíjn editie marketingcampagnes niet meer op de typemachine gemaakt.

Succes is het resultaat van de manier waarop je denkt
Zegt de subtitel van het boek. Succes heeft hierin zeker niet alleen de betekenis van geld. Dit boek vertelt je exact welke principes je moet volgen om rijk te zijn in termen van geld, relaties en spiritualiteit. De grote vraag is: ‘Waarom zijn sommige mensen succesvol, sommige zéér succesvol en heel veel anderen niet echt succesvol, rijk of gelukkig?’
En het enige juist antwoord is: ‘Ze doen de juiste dingen’. En wat maakt dat sommigen de juiste dingen doen en andere niet? Dat komt door hun mindset en gedachten. Dat wat je denkt, dat wat je gelooft, stuurt hoe je je voelt en hoe je je voelt stuurt wat je doet. Alles begint met een gedachte. Alles is mindset. En je gedachten kun je sturen. Sterker nog – om succesvol te zijn móet je je gedachten sturen. Het is essentieel om te zorgen dat je gedachten je helpen succesvol te zijn in plaats van dat ze je afbreken, depressief maken en je laten geloven dat je niets waard bent.
‘You are the master of your fate, the captain of your soul’ zei William Earnest Henley in 1875. Je hebt het vermogen je gedachten te controleren. Dit leerde ik 15 jaar geleden al toen ik mijn NLP Mastercoach behaalde. Maar iets wéten betekent niks. Kennis is pas macht als je de kennis uitvoert leerde ik van Tony Robbins. En dit boek geeft je de handvaten om dankzij de juiste gedachten te sturen naar succes. Sinds ik deze zomer dit boek (en nog een aantal topboeken) heb gelezen mediteer ik iedere ochtend. En reken maar dat ik in mijn meditatie aandacht heb voor mijn gedachten en overtuigingen. Verderop vertel ik je daar meer over!

De eerste stap naar Rijkdom: Verlangen
Een krachtig en vurig verlangen is volgens Napoleon Hill de eerste stap naar rijkdom. Wanneer je zo hevig en vurig naar iets verlangt dat het bijna een obsessie wordt, zul je alles in het werk stellen om je doel te bereiken, zul je doorzetten en niet opgeven. Verlangen was de kracht die ervoor zorgde dat Thomas Edison na tienduizend mislukte pogingen uiteindelijk de gloeilamp uitvond. Hij liet zich door niets of niemand van de wijs brengen. Graag rijk willen zijn is niet voldoende. Je moet er vurig naar verlangen, je moet het voor je zien en je voorstellen dat je het al bent. Het is nodig dat je de emoties ervaart die gepaard gaan met het bezitten van je rijkdom. Napoleon Hill beschrijft 6 stappen die je moet zetten om je verlangen naar geld om te zetten in daadwerkelijke rijkdom:

 1. Bepaal het exacte bedrag wat je verlangt en schrijf het op.
 2. Bepaal wat je er voor over hebt om dat geld te ontvangen (alleen voor niets gaat de zon op).
 3. Bepaal de datum waarop je dit bedrag in je bezit wilt hebben.
 4. Stel een concreet en duidelijk plan op om je doel te bereiken
 5. Schrijf een heldere verklaring waarin punt 1 tot en met 4 staan.
 6. Lees deze verklaring iedere ochtend en iedere avond aan jezelf voor. Zie, voel en geloof dat je het geld al in je bezit hebt!

Als je mij al een tijdje volgt, kun je je vast voorstellen dat ik super blij werd van dit rijtje. Want: Dit sluit wel heel naadloos aan bij wat ik mijn klanten leer! Hoe bijzonder, om door Napoleon Hill bevestigt te krijgen dat mijn meest populaire training Winstgevende Plannen! echt een aanrader is 😉

Welke acties heb ik genomen?
Ik denk dat het goed is je te vertellen dat ik in actie ben gekomen na het lezen van dit boek. Actie is uiteindelijk het enige wat telt. Dus; ik heb bovenstaande 6 stappen uitgevoerd. En iedere ochtend rond 6:30 (na mijn meditatie en voordat ik ga sporten) lees ik mijn statement hardop aan mijzelf voor.

De zesde stap naar Rijkdom: Gestructureerde planning
Ik sla wat stappen over zoals je merkt 😉 Sterker nog, van de 14 stappen uit het boek noem ik alleen stap 2 & 6. Als die je voldoende inspireren lees je in het boek de rest! (of kom je naar Winstgevende Plannen)
Over planning zegt Napoleon Hill het volgende: Zelfs de slimste mensen kunnen geen geld verdienen zonder een praktisch en uitvoerbaar plan. Gewoon maar ‘dingen doen’ of erger; ‘gewoon keihard werken’ zonder dat daar een plan aan ten grondslag ligt, is alsof je zonder kompas dobbert op de oceaan. Een plan vertelt je precies wat je iedere maand, iedere week, ieder dag en zelfs ieder uur te doen staat om je verlangens, je dromen en je doelen te realiseren. Of dat doel nu financiële rijkdom is of iets anders, dat is niet van belang.
Ik weet dat veel ondernemers afhaken op het woord ‘plannen’. Ze geloven er niet in. Ze geloven dat de stroom ze vanzelf de juiste kant op voert. En ik geloof daar ook in. Maar dat komt niet door ‘de stroom’. Er is niet één stroom. Er voeren miljoenen stromen door ons leven. En je pikt er uit wat op dat moment resoneert. Pas als jij heel precies weet waar je heen wilt, kun je instappen op de juiste stroom. Pas als jij heel precies weet wat je hoogste doel is, weet je wat je vandaag te doen staat. Als je dat niet helder hebt, dan wordt je gestuurd door de wereld om je heen in plaats van dat je je eigen verlangens doelbewust waar maakt.

Wil je dit concreet maken? Kom naar naar Winstgevende Plannen (jaarlijks in november) en ik maak samen met jou dit plan! Ik geef je op Winstgevende Plannen exact de stappen, de tools, de kennis, de motiviatie en inspiratie die je nodig hebt om  de juiste dingen te doen. Zodat je zonder al te hard te werken precies verdient wat je verdienen wilt!
Ben je er bij? Ik ga graag met je aan de slag!

Heb je een vraag?
Stel je vraag dan hieronder. Dan beantwoord ik hem altijd!

Vond je dit artikel waardevol?
Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via onderstaande sharebuttons?

2 antwoorden
 1. Phil
  Phil zegt:

  Hey Femke,

  Ik moet je dit echt even vertellen hoor. Ik heb 10 minuten voor ik je mail ontving met dit schitterende artikel letterlijk het boek in mijn brievenbus ontvangen omdat ik het besteld had. Even een extra duwtje van het universum dat ik het boek niet in de kast moet leggen, maar meteen moet lezen 😉

  Liefs,
  Phil

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.