Mijn boekhouder zit in de gevangenis!

Mijn boekhouder zit in de gevangenis!

We kwamen aan het einde van ons overleg toen Michiel, een leverancier, nog even tussen neus en lippen door tegen me zei: ‘Mijn boekhouder zit in de gevangenis‘. ‘WHAAAAAT!!!‘ reageerde ik geschokt! ‘Hoe.. Wat… Hoezo… jamaar…‘ stommelde ik er nog wat achteraan. Wat bleek, Linda K., zijn boekhoudster uit Eindhoven, had jarenlang belastingaangiftes vervalst. Dat heeft de staat zeker een half miljoen gekost. En nu moet ze naar de gevangenis. Je snapt dat ik totaal in shock was. Wat een verhaal! Maar behalve dat dit een leuk verhaal is voor in de kroeg, zit er ook een waarschuwing of wake-up call in dit verhaal. Want… Dit soort dingen gebeuren dus (er zijn ook andere, voor de hand liggende varianten dan fraude, daarover verderop meer) en daar kun je, hoe irritant ook, je ogen niet voor sluiten. Ik vertel je daar in dit artikel meer over, en ik geef je ook hele concrete en belangrijke tips.

Zelfs als jouw boekhouder nooit in de gevangenis belandt…

Natuurlijk, dit is een verhaal wat nooit voorkomt. Behalve deze ene keer dan. Maar, ook al belandt jouw boekhouder niet in de gevangenis, je moet toch en altijd, zelf opletten. Zelf Grip op cijfers hebben dus.
Dat heeft minimaal 4 redenen:

1. Je bent en blijft ALTIJD zelf verantwoordelijk
Je kunt de verantwoordelijk voor de juistheid van je cijfers en de belastingaangifte nooit en te nimmer afschuiven. Het klinkt hard, maar al betaal je € 5.000 per jaar aan je acc

ountant, als hij er een zooitje van maakt, ben je zelf aansprakelijk (en zal de fiscus dus bij jou aankloppen!).

Een studievriend van mij heeft jaren geleden een succesvol IT-bedrijf opgezet. We spraken elkaar op de reünie van de studentenvereniging en hij vertelde een dramatisch verhaal. Zijn boekhoudster bleek niet te kunnen boekhouden. Ze had bijna een jaar lang consequent dezelfde fout gemaakt in de boekhouding, met een belastingachterstand van tonnen tot gevolg. Zijn bedrijf is als gevolg daarvan failliet gegaan…. Je kunt je voorstellen hoe ongelofelijk frustrerend dit voor hem moet zijn geweest: Hij dacht het allemaal netjes voor elkaar te hebben. Hij had zijn boekhouding keurig overgelaten aan de expert. Maar toen die expert geen expert bleek te zijn, was het ineens 100% zíjn probleem. Hij gaf ruiterlijk toe: ‘Femke, ik had geen idee wat er op het gebied van de financiën gebeurde. We kregen steeds meer klanten dus ik concludeerde dat het goed ging. Had ik zelf maar af en toe naar de cijfers gekeken, dan was dit niet gebeurd…’

2. Alle boekhouders en accountants maken fouten.
Slordigheidjes, niet opgelet, niet bij stilgestaan, vergeten… Foutjes die wellicht geen juridische consequenties hebben, maar die jou wel heel veel geld kosten. Zelfs als jouw boekhouder of accountant wél kan boekhouden én nooit in de gevangenis belandt, moet je wel zelf opletten.

Vorige week had ik overleg met een zakenrelatie en alhoewel het onderwerp van het gesprek niet ‘financiën’ was, kwamen we er wel op (dat gebeurt me vaak haha). Hij vroeg of ik met hem mee wilde denken over zijn bedrijfsstructuur (BV, Holding, eenmanszaak) en of die wel handig was. Ik deed hem binnen 5 minuten 2 tips aan de hand die hem duizenden euro’s opleveren. Hoe kán dat nou?! zul je vragen. Hij heeft toch een accountant? Die moet dat toch zien? Ja. Dat vraag ik mijzelf ook heel vaak af. Hoe kán dat nou. Maar het gebeurt. Dag in dag uit worden er duizenden euro’s weggegooid. Geld wat allemaal eerst verdiend moest worden. En dit is niet nodig!

Klant Gerrit Jan Oosterhuis mailde me:
“Dankzij de training heb ik een fout in de aangifte ontdekt. Als gevolg hiervan is de aanslag verminderd met € 508.”

3. Je accountant kan niet vragen naar wat hij niet weet…
Accountants kennen jouw bedrijf en jouw situatie gewoon niet zo goed als jij die kent. En wat je niet weet, daar kun je niet naar vragen. Maar al te vaak lopen ondernemers grote aftrekposten mis omdat de accountant geen rekening heeft gehouden met mooie aftrekposten.

Mijn klant Irene Ogier vertelde me:
“Ik ondekte in de training dat mijn accountant met twee posten geen rekening had gehouden. Dankzij de training kon ik hem daar op wijzen waardoor ik € 3.000 fiscaal voordeel heb behaald!”

4. Zonder inzicht in cijfers kun je niet sturen.
Je cijfers vertellen je de enige waarheid over je bedrijf. Zo simpel is het. Je kunt het enorm naar je zin hebben of super blije klanten hebben, maar je cijfers laten zien of je het echt goed doet. Aan je cijfers kun je zien of je waarde toevoegt en of je in staat bent om daar geld mee te verdienen. Je cijfers vertellen je ook of je wel de juiste prijs vraagt, en welke producten het meeste, of juist niets opleveren. En welke klanten het meeste, of juist niets opleveren. Je cijfers vertellen je dus waar je aandacht heen moet gaan; waar je focus moet liggen. En dat is super waardevolle informatie. Sterker nog, dat is informatie waardoor je gaat ontdekken dat cijfers van onschatbare waarde zijn voor jouw succes. Cijfers zijn keihard. Cijfers vertellen het ook als het niet goed gaat, maar als je weet waar je naar moet kijken, kun je dat ontdekken lang voordat het mis gaat. Dan kun je dus ingrijpen in plaats van dat je nachten ligt te piekeren.

Mijn klant Zarayda Groenhart is zwanger. Dat de zwangerschap impact op haar bedrijf zou hebben, dat was duidelijk. Maar om met een gerust gevoel met verlof te kunnen, moest ze PRECIES weten hoeveel financiële ruimte er iedere maand is, ook tijdens haar verlof. Ze moest een heel helder Winstgevend Plan hebben, en een accurate cashflowplanning. Nu ze beide heeft kan ze met een gerust gevoel met verlof.

Mijn klant Martijn Bos zag aan zijn cijfers dat hij één van zijn vestigingen moest sluiten. Hij had al heel lang een ‘onderbuikgevoel’ maar hij kon er nooit echt de vinger opleggen. Ik kon hem met behulp van zijn cijfers precies laten zien hoeveel geld hij iedere maand moest TOELEGGEN op deze vestiging. Dat inzicht maakte de keuze heel eenvoudig voor hem. Een maand later was dit geldverslindende monster een halt toegeroepen.

Mijn klant Kim Minten wilde eigenlijk heel graag een MacBook. Toch heeft ze hem nog niet gekocht. Profit First liet haar namelijk zien dat ze zich helemaal geen MacBook kan veroorloven. Ze is heel blij dat ze nog géén MacBook heeft, want ze heeft namelijk een financieel super gezond bedrijf. En dat levert veel meer op dan een MacBook.

Wat nu?

Stap 1: De Basis op orde.
Zorg dat de basis op orde is. Zorg dat je boekhouding zo goed mogelijk geautomatiseerd is, zodat het je zo weinig mogelijk tijd, energie en geld kost. Zorg dat je processen zo goed op orde zijn, dat je eigenlijk NOOIT het idee hebt dat je aan het boekhouden bent. Je boekhouding doe je ‘real-time’. Als je iets koopt, scan je het bonnetje in. Als je een factuur ontvangt, mail je hem door naar je boekhouding. Als je zo je boekhouding doet, raak je nooit iets kwijt (en je weet dat zoeken ongeveer 5x zoveel tijd kost als het ineens goed doen toch?). Je hebt altijd inzicht in hoe je er voor staat.
Wat ook hoort bij deze basis is dat je voldoende van cijfers snapt om echt inzicht te hebben. Je cijfers zijn geen chinees voor je, maar gewoon een taal die je snapt. Je bent niet langer afhankelijk van de boekhouder, maar je stuurt hem (of haar) aan!

Stap 2: Heb een plan.
Maak een plan. Alle succesvolle ondernemers weten: Een plan geeft richting en focus. En dat heb je nodig om succesvol te zijn. We worden overspoeld met informatie en input. Als je niet heel goed weet waar je heen wilt, loop je de kans met alle winden mee te waaien. Je komt mogelijk ergens uit, maar het is maar de vraag of dat dáár is waar je het liefste bent. Zonder plan kun je geen keuzes maken. Je moet weten wat je verdient met je ideeën zodat je weet hoeveel kosten je kunt maken. Je moet weten wat je iedere maand te doen staat om voldoende geld te verdienen.

Stap 3: Stuur naar succes
Heb je de basis op orde en heb je een winstgevend plan? Dan komt het aan op sturen! Dan komt het er op aan dat je aan de juiste knoppen gaat draaien zodat je meer omzet maakt en minder kosten. Zodat je financiële rust in je bedrijf krijgt. Zodat je altijd winst maakt, altijd voldoende reserveert voor je salaris, de belastingen en de leveranciers. Zodat je cijfers je helpen om succesvol te zijn in plaats van dat ze je in de weg lijken te zitten!

Denk je nu wellicht dat jij dit nooit zal kunnen? Dat je nooit voldoende grip op cijfers zult hebben? Dat je nooit de juist vragen aan je accountant zult kunnen stellen? Dat je nooit zult kunnen sturen naar een financieel gezond bedrijf? Dat je nooit echt gericht zult kunnen werken aan financiële vrijheid?

Het kan!

Het kan zelfs heel goed. De afgelopen jaren heb ik met honderden ondernemers gewerkt aan het bouwen van een winstgevend bedrijf. Aan het krijgen van rust en inzicht. Ik deed dat in verschillende varianten. Je hebt ze wellicht allemaal langs horen komen: Winstgevende Plannen!, Jaarrekening lezen in één dag, Onderneem Financieel Succesvol en Profit First. Stuk voor stuk super succesvolle en populaire programma’s.

Deze zomer geef ik je de kans om het beste van het beste, het neusje van de zalm, van al deze programma’s te volgen. Ik combineer ALLES in één programma wat je in de zomer kunt volgen: de Profit First Summerschool.

Aan het einde van deze zomer kun jij een nieuwe dimensie aan je bedrijf hebben toegevoegd. Hoe zou het zijn als jij eind augustus tot in al je vezels ervaart dat je grip hebt op de financiële kant van de zaak. Dat je niet langer met zo’n onrustige kriebel in je buik de jaarrekening in een la legt, maar dat je hem op je gemak doorbladert. Dat je weet wat er staat, maar beter nog, dat je al wist wat er staat voordat je het las. Omdat je grip hebt op cijfers. Hoe zou het zijn als je nu al weet hoeveel geld jij de komende 12 maanden kan verdienen met jouw plannen? Dat je een plan hebt waardoor je focus krijgt en de juiste acties uitzet? Een plan waarin precies staat hoeveel je kan verdienen? Hoe zou het zijn als jij je boekhouding aan het einde van deze zomer zodanig hebt ingericht dat je deze zonder moeite in een paar minuten per dag doet (in plaats van dat je er aan het einde van het kwartaal uren of zelfs dagen op aan het ploeteren bent). Hoe zou het zijn als je winst maakt, met iedere factuur die er betaalt wordt? Als je altijd voldoende gereserveerd hebt voor je salaris, de belastingen en de leveranciers? Klinkt dat heerlijk? Druk dan nu op deze knop. Dan vertel ik je heel snel hoe je dit kunt realiseren!

Heb je een vraag? 
Stel je vraag dan hieronder. Dan beantwoord ik hem altijd!

Vond je dit artikel waardevol?
Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via onderstaande sharebuttons? Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

5 antwoorden
 1. Willem de Vos
  Willem de Vos zegt:

  Hallo Femke,
  Goed artikel, de ondernemer is inderdaad altijd zelf verantwoordelijk voor zijn zaakjes .
  Boekhouden moet niet de hoofdzaak zijn, maar wel simpel zijn voor de ondernemer .
  De gegevens naar de uitvragende partijen moeten snel verzonden kunnen worden .
  Zoals je weet kan men met 7×24 zelf een leesbare fiscale jaarrekening samenstellen en met de liquiditeits prognose heeft men grip op de liquidde middelen .

  Beantwoorden
 2. Ben
  Ben zegt:

  Ik heb vorig jaar deelgenomen aan één van je dagseminaries. Ik heb toen veel geleerd van je aanpak. Ik ben zelf boekhouder-fiscalist in België en intensief bezig met het beroep zelf.

  Ik vind echter dat je nu ver over de schreef gaat!
  Het imago van alle boekhouders en accountants bekladden is ongehoord. In welke mate getuigt dit van je eigen deontologie.
  Het is een zwaktebod om op deze manier klanten te werven. Het werkt veel beter als je je focust op je eigen sterktes.
  Of ben je niet voldoende overtuigd van je meerwaarde?

  Je kan een kijkje nemen op mijn website (www.benpeeters.be) , als getuigenis dat de meeste boekhouders-accountants wel goede begeleiding geven.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Ben,
   Ik vertel enkel waarheden in dit artikel. Dat je ze niet leuk vind, dat kan ik me voorstellen 🙂
   En vergeet niet – een artikel met de titel: Sommige boekhouders zijn heel goed! Leest gewoon beduidend slechter dan deze titel 😉
   En ja: sommige boekhouders zijn gewoon heel erg goed. Alleen heel veel ook niet. Helaas.
   Groetjes Femke

   Beantwoorden
 3. Nadine
  Nadine zegt:

  Hi Femke,

  Veel dingen uit het artikel spreken voor zich, maar blijven toch vaak alleen op de achtergrond aanwezig. Zeker als je al een poosje bij dezelfde boekhouder zit, zou je zeggen dat het goed is om eens in de zoveel jaar te wisselen van boekhouder om een nieuw perspectief te krijgen?

  Daarnaast een praktische vraag.. Een boekhouder die vraagt om je Digi-D. Dat is niet professioneel. Ik (zzp-er) heb bij deze boekhouder (onlangs nieuwe boekhouder gezocht) een goed gevoel. Hij wil wat zaken downloaden van afgelopen jaren en het heeft haast want er moet het eea gebeuren. Nu hij om mijn digi-d vraagt, begin ik toch te twijfelen over zijn professionaliteit. Wat vind jij?

  Dank! Groet,
  Nadine

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hoi Nadine,
   Ik moet je zeggen, ik hoor het wel eens vaker. Mijn gevoel zegt inderdaad dat het niet zo professioneel is. Zo’n digi-d is toch echt super persoonlijk en het geeft ook nog eens toegang tot giga veel informatie. Maar ik heb me er nooit echt in verdiept. Er zijn een aantal besloten FB-groepen voor zzp’ers – stel daar je vraag eens dan krijg je veel reacties!
   Groet Femke

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.