De Jaarrekening: Hoe lees je hem, wat moet je er mee en wat moet je er écht mee?

De Jaarrekening: Hoe lees je hem, wat moet je er mee en wat moet je er écht mee?

Het is al weer december. De laatste maand van 2018 is ingegaan. Al weer een jaar met uitdagingen, nieuwe klanten, nieuwe ideeën, en winst ‘in the pocket’. Nog eventjes, en de jaarcijfers over 2018 zijn af. En dan komt de grote vraag; wat doe je met die jaarcijfers? Verdwijnen ze direct ongezien in een bureaula? Of ga je ze daadwerkelijk bestuderen? Om je hierbij op weg te helpen heb ik dit artikel voor je geschreven: De Jaarrekening: Hoe lees je hem, wat moet je er mee en wat moet je er écht mee? Voordat ik deze vragen voor je beantwoord, geef ik je eerst wat belangrijke (geldbesparende!) tips over de jaarrekening!

Wat is een jaarrekening:
Een jaarrekening is een verslag over de financiën van je bedrijf. In de jaarrekening lees je over de rijkdom van een bedrijf, en of het bedrijf mooie winsten heeft gerealiseerd (of juist niet…). Een jaarrekening laat ook zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld ten opzichte van het jaar ervoor. Een jaarrekening van een groot bedrijf bestaat uit een verslag van de directie, een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op de cijfers. Een jaarrekening is van belang voor aandeelhouders, geldverstrekkers, leveranciers, de fiscus en anderen.

Jaarrekening niet verplicht!
De meeste ondernemers ontvangen in de loop van 2019 van hun accountant of boekhouder de jaarrekening over 2018. Het is goed om je te realiseren dat het gros van de ondernemers helemaal geen jaarrekening nodig heeft! Een jaarrekening is verplicht voor o.a. BV’s. Heb je een eenmanszaak, VOF of maatschap? Dan is dat boekwerk wat je automatisch ontvangt van je boekhouder of accountant vaak weggegooid geld! Als ZZP’er ben je verplicht een deugdelijke administratie bij te houden en aan het einde van het jaar een balans en winst- en verliesrekening op te leveren. Dat is iets anders dan een jaarrekening. Een jaarrekening bestaat meestal uit een balans en winst- en verliesrekening, heel veel extra overbodige informatie en een toelichting die niemand ooit leest. En daar betaal je dus wel een paar honderd euro voor, voor de extra informatie en die toelichting…

Geld besparen? Bel NU je boekhouder en vertel hem dat je over 2018 géén jaarrekening hoeft. Dat een balans en winst- en verliesrekening in pdf voldoen! – TWEET THIS

Doel van de jaarrekening:
Het belangrijkste doel van een jaarrekening voor ZZP’ers is het voldoen aan de administratieve en fiscale verplichtingen! Je bent verplicht een deugdelijke boekhouding bij te houden en een balans en winst- en verliesrekening zijn nodig om een goede belastingaangifte te doen. Daarnaast geeft de jaarrekening ook waardevolle informatie over de financiële gezondheid van je bedrijf. Maar eerlijk is eerlijk… als je moet wachten tot de jaarrekening komt, dan is het een beetje te laat om bij te sturen. Echt sturen op de gezondheid van je bedrijf doe je aan de hand van een up-to-date boekhouding of je Profit First potjes. Wanneer je je boekhouding netjes bij houdt in een modern, online boekhoudprogramma, dan kun je op ieder moment zien hoe je er financieel voor staat. Een balans en wins-en verliesrekening zijn altijd op te vragen in een online en up-to date boekhouding; daarvoor hoef je niet te wachten tot het jaar is afgesloten.

Hoe lees je de jaarrekening:
Ondernemers raken vaak meteen de draad kwijt wanneer ze de jaarrekening in handen krijgen. Hij bestaat uit vele pagina’s woorden en getallen, geschreven in een taal die wel lijkt op Nederlands, maar gek genoeg toch niet direct een belletje doet rinkelen…. Toch is het niet zo ingewikkeld om er chocolade van te maken!

Stap 1: Zoek het hart van de jaarrekening
Het hart van de jaarrekening bestaat uit twee financiële overzichten: De balans en de Winst- en verliesrekening. Blader daar allereerst heen. De rest is een toelichting op en een verdieping van die overzichten.

Stap 2: De Winst- en verliesrekening
Bestudeer eerst de Winst- en verliesrekening. Deze ligt het dichtst bij wat jij als ondernemer weet van je cijfers. De Winst- en verliesrekening (W&V) geeft antwoord op de vraag: Verdien je geld met dat wat je doet? In de W&V staan de omzet, de kosten en de winst over het afgelopen jaar. Bekijk die getallen eens goed. Herken je ze? Hoe zijn ze veranderd ten op zichte van het vorige jaar? Wat zijn grote uitschieters? Welke diensten / producten hebben het meeste opgeleverd; dat soort dingen.

Stap 3: De Balans
Daarna bestudeer je de balans. De balans laat zien wat je hebt (als bedrijf). Het is een overzicht van je bezittingen zoals je computer en het geld op de bank aan de ene kant, en hoe je die bezittingen hebt gefinancierd aan de andere kant. De balans heeft veel zinvolle informatie, maar het lezen van de balans vraagt wel wat van jou als ondernemer. Je moet de financiële taal leren begrijpen. (Daarover verderop meer.)

Wat moet je er mee?
Wat heb je er nu eigenlijk aan, aan de jaarrekening? Eerlijk? Aan de jaarrekening niet zoveel. De jaarrekening is een geschiedenisboek. Wat wel interessant, zelfs super belangrijk, is, is om te sturen op de financiële gezondheid van je bedrijf. De winst- en verliesrekening en de balans geven wel degelijk waardevolle informatie. Maar alleen als je die informatie METEEN hebt. Dus vandaag over hoe je hebt gepresteerd tot en met gisteren. Maar niet pas in september 2019 hoe je hebt gepresteerd over 2018… dat is een beetje mosterd na de maaltijd…

Wat moet je er echt mee?
Wat je dus echt met cijfers moet, is zorgen dat je ze snapt, dat je weet wat er staat en welke zinvolle informatie erin besloten ligt. Wat je ook met je cijfers moet, is zorgen dat ze zonder al te veel moeite en zonder al te hoge kosten gewoon altijd up to date zijn. Als aan die twee voorwaarden voldaan is (de cijfers zijn up to date en je kunt ze interpreteren) dan helpen cijfers je om te bouwen aan een financieel en winstgevend bedrijf! In je cijfers lees je welke diensten en producten winstgevend zijn, en welke niet. Je leest ook of je kosten wel in verhouding staan met de omzet. Of je bedrijf niet op te grote voet leeft zogezegd. Je houdt je eventuele schulden in de gaten zodat je ze kunt managen. Je cijfers zijn je kompas. En zonder kompas ga je dobberen….

Wil jij de balans en winst- en verliesrekening echt begrijpen?
Als je je herkent in onderstaande, dan is de training ‘Jaarrekening lezen in één dag’ wellicht voor jou!

  • Je begrijpt de balans en winst- en verliesrekening niet goed genoeg.
  • Je begrijpt je boekhouder / accountant niet goed genoeg.
  • Je bent te afhankelijk van je boekhouder / accountant.
  • Je voelt je onrustig omdat je te weinig grip op cijfers hebt.
  • Je hebt het gevoel dat je die financiële informatie ondertussen wel nodig hebt om de juiste beslissingen te nemen.

Volg de training ‘Jaarrekening lezen’!
De training ‘Jaarrekening lezen’ is een online training waarin je de taal van de cijfers leert.  Wil je je cijfers leren lezen en begrijpen en daarmee grip krijgen op de financiele kant van de zaak? Bestel dan snel deze training en je kunt direct aan de slag!

Investering
De investering voor deze training bedraagt slechts € 247,- excl. btw.

Meer informatie en de mogelijkheid tot bestellen van de training jaarrekening lezen staat hier!

Resultaat
Na het volgen van deze training:

  • Snap jij waar een jaarrekening voor dient en waar jij hem voor nodig hebt
  • Kun je je balans en winst- en verliesrekening lezen
  • Kun je relevante kengetallen op basis van je cijfers berekenen
  • Heb je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf
  • Weet je welke acties je moet nemen om je bedrijf financieel gezond(er) te maken
  • Snap jij je boekhouder of accountant, kun je hem de juiste vragen stellen en stuur je hem of haar aan in plaats van dat je afhankelijk van hem bent
  • Bespaar je geld doordat je de juiste vragen kunt stellen, minder vragen hoeft te stellen en de juiste beslissingen kunt nemen!

Ervaringen van eerdere deelnemers
Deze training is met een 9 gemiddeld gewaardeerd op de onafhankelijke beoordelingswebsite Springest:


Meer informatie en de mogelijkheid tot bestellen van de training jaarrekening lezen staat hier!


Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder, dan reageer ik altijd.

Vond je dit artikel waardevol?
Dan vind ik het super als je het wilt delen via de onderstaande sharebuttons!

12 antwoorden
  1. Stella Cornelissen
    Stella Cornelissen zegt:

    Na al die jaren eindelijk mijn boekhouder gemaild dat ik geen jaarrekening meer wil en alleen nog een Balans Winst & Verlies. Met dank aan jouw stuk. Femke, dank voor mijn bedrijfs financiële opvoeding waar jij steeds weer stukjes aan bijdraagt. Love your mission! 🙂

    Beantwoorden
  2. Johannes de Jong
    Johannes de Jong zegt:

    Tja, en dan wil je ineens een financiering en vraagt de bank om je jaarrekeningen. Kun je alsnog die extra kosten gaan maken en duurt het weer een hele tijd voor je verder kunt met je financieringsaanvraag.
    Ben met je eens dat het beter is de administratie altijd up te date te hebben en hier maandelijks of per kwartaal in bij te kunnen sturen.
    Maar geen jaarrekening bespaard ook echt niet enkele honderden euro’s hoor, dan heb je gewoon een te dure boekhouder.

    Beantwoorden
    • Femke Hogema
      Femke Hogema zegt:

      ‘Ineens’ financiering klinkt nogal Ad hoc 😉
      Als je financiering nodig hebt, voldoen cijfers van een kaar of meer geleden ook niet. Je zult dan meestal idd kosten moeten maken om te zorgen voor up to date cijfers, netjes opgemaakt door je boekhouder.

      Beantwoorden
  3. Johannes de Jong
    Johannes de Jong zegt:

    Maar voor een juiste sturing van je onderneming moeten je cijfers naar mijn mening altijd bij zijn.
    Beetje onhandig om daarmee te wachten tot het jaar voorbij is.

    Beantwoorden
  4. Nanette
    Nanette zegt:

    Bedankt voor dit informatieve artikel. Ik word altijd meteen zenuwachtig als ik de jaarrekening zie. Zoals jij het hier beschrijft is dat echter helemaal niet nodig.

    Beantwoorden
  5. Natalie
    Natalie zegt:

    Bedankt voor dit heldere stukje over de jaarrekening. Ook al is het voor kleine ondernemers dan wel niet verplicht, het is altijd van voordeel om een jaarrekening op te laten stellen. Wanneer er een situatie optreedt, waarin je boniteit wordt gevraagd, is het handig om een jaarrekening te kunnen voorleggen.

    Beantwoorden
  6. Ivan de Leeuw
    Ivan de Leeuw zegt:

    Dank voor dit informatieve artikel over de jaarrekening. Ik zag mij onlangs wegens corona gedwongen zelfstandig te gaan werken. Er komt qua boekhouding vroeg of laat een hoop op mij af. Dan is het handig om goed beslagen ten ijs te komen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.