Ik las voor jou het boek ‘Rich dad poor dad’ en deel graag 5 waardevolle lessen met je

Het boek ‘Rich Dad Poor Dad’ (Rijke pa, arme pa) is met meer dan 27 miljoen verkochte exemplaren een wereldwijde bestseller. Jaren geleden was ik er al eens aan begonnen, maar ik had het nooit uitgelezen. Gezien het thema (Financiële Intelligentie) is het bijna beschamend dat ik het niet uit had gelezen. Het is een slechte gewoonte van me. Ik koop dolgraag boeken, om ze vervolgens ongelezen in de kast te zetten. Ik heb voor kapitalen aan waardevolle kennis in de kast staan. Maar, ik ben mijn leven aan het beteren! Ik lees weer boeken. Niet dat ik ineens zoveel meer tijd heb (het tegendeel is waar), maar René Hogenes leerde mij snellezen.
Ik heb dit boek (230 pagina’s) in 2,5 uur gelezen. Ik lees nu 700 woorden per minuut (en dat kan nog veel sneller, dus ik lees binnenkort weer een boek voor je). Gemiddeld lezen mensen 140 woorden per minuut.
Rich Dad Poor Dad van Robert T. Kiyosaki

Wat de rijken hun kinderen over geld leren – wat de lage- en middenklasse niet doen!

1. Stap uit de Rat Race
Kiyosaki groeide op met een rijke pa en een arme pa. Van zijn arme pa leerde hij de les die wij allemaal in meer of mindere mate van onze ouders en onze leraren leren: ”Ga naar school, haal goede cijfers en ga op zoek naar een goede, vaste baan.”
Zijn rijke pa vond dat het meest gevaarlijke en slechte advies wat je je kind kunt geven. Volgens zijn rijke pa leidt dat advies tot de Rat Race waar je niet in wilt zitten. De Rat Race die betekent: Een goede baan vinden, een salaris verdienen, een huis met een hoge hypotheek kopen, een auto kopen, een kind krijgen, wachten op opslag en als die er komt het uitgavenpatroon verhogen door een grotere auto en een groter huis te kopen. Dit is de Rat Race waar de meeste mensen in zitten. Ze bouwen niets op en hun inkomen gaat op aan belastingen en hun hoge uitgavenpatroon. Ze zijn afhankelijk van hun werkgever en leven in angst dat ze hun baan kwijt raken.

2. Word financieel intelligent
Zijn rijke pa zag dat er maar één manier is om uit de Rat Race te komen; namelijk door je kennis op het gebied van financiën en investeren te vergroten. Hoe je om moet gaan met geld wordt niet geleerd op school, maar we kunnen niet zonder geld. Geld is nodig om te leven. Wanneer je wilt dat geld vóór je werkt in plaats van dat jij voor geld werkt, dan moet je je financiële intelligentie ontwikkelen (en dat vind ik natuurlijk een top-advies; dat snap je!).

3. Leer het verschil tussen activa en passiva en koop activa
Het probleem is, zegt Kiyosaki, dat mensen denken dat ze activa hebben (een huis) terwijl het eigenlijk passiva is (een hypotheekschuld). Activa genereren inkomen (denk aan dividend wat een aandeelhouder ontvangt en huur die een huizenbezitter van zijn huurders ontvangt), passiva generen uitgaven (de maandelijkse rentelasten op je hypotheek zijn hier het beste voorbeeld van). Kiyosaki heeft hier mooie plaatjes bij gemaakt die ik graag met je deel. Het eerste plaatje laat zien hoe de kasstroon van passiva verloopt, en het tweede plaatje hoe de kasstroom van activa verloopt. In het bovenste plaatje herken je de winst- en verliesrekening, en in het onderste de balans.

 

4. Angst is de primaire emotie als het op geld aankomt
“De meeste mensen hebben een baan omdat ze zich laten leiden door angst. Angst om de rekeningen niet te kunnen betalen, angst om ontslagen te worden, angst om niet genoeg geld te hebben. De meeste mensen worden een slaaf van geld, en worden dan boos op hun baas.” Volgens Kiyosaki is leren over geld en hoe geld werkt, de enige oplossing om de angst voor geld kwijt te raken.

5. Train je hersenen
Wanneer je zegt: ‘Dat kan ik me niet veroorloven’ dan stoppen je hersens met denken. Bij de vraag ‘Hoe kan ik me dat veroorloven?’ worden je hersenen aan het werk gezet. Kiyosaki’s rijke pa was fanatiek over het trainen van je hersenen. Vooral als het aankomt op vragen inzake geld en financiën. Te veel mensen worden juist lui als het gaat om financiële vragen. Ze zeggen: ‘Daar heb ik een boekhouder voor’ of ‘dat doet mijn man / vrouw’, of ‘Geld is niet belangrijk’. Het zijn allemaal luie reacties op essentiële vragen over geld.

Dit waren de 5 belangrijkste lessen die ik uit het boek van Kiyosaki haalde. Ik ben heel benieuwd naar wat jij er uit haalt. Welke lessen leerde jij waardoor je meer geld ging verdienen? Wil je ze hier met ons delen?

Vond je dit nuttig? Wil je dit artikel dan delen, tweeten of liken?
Daar doe je mij een groot plezier mee!

8 antwoorden
 1. ingeborg van meggelen
  ingeborg van meggelen zegt:

  Hi Femke

  ik leerde de les van uit de ratrace stappen vooral door het spel te spelen van Rich dad poor dad.
  Toen ervoer ik zelf fysiek zelf hoe dat voelde en besloot ik het anders aan te pakken.

  Het schijnt een duur spel te zijn, maar je kunt ook informeren in je omgeving of iemand het heeft en daar dan het spel gaan spelen. Ik speelde het voor het eerst in Australië toen ik in 2005 daar drie maanden rondtrok, en jaar geleden ook in nederland.

  Beantwoorden
 2. Femke
  Femke zegt:

  Hoi Ingeborg, wat leuk dat je het spel hebt gespeeld! Ik zou het ook graag spelen. Ik ga eens om me heen kijken / vragen!
  Wat doe je nu concreet anders? Ik zou dat heel graag horen 😉
  Groet Femke

  Beantwoorden
   • Femke Hogema
    Femke Hogema zegt:

    Wat leuk Willemijn! Ik speel het echt graag een keer. Met hoeveel mensen moet je het spelen? Dan nodig ik gewoon nog 1 of 2 ambiteuze ondernemers uit. Spelen we het spel, leren we, maken we wat leuke foto’s, schrijf ik een artikel en inspireren we met elkaar weer heel veel andere ondernemers! goed idee?

    Beantwoorden
 3. René Hogenes
  René Hogenes zegt:

  Leuk boek! Om je bewust te worden van wat de kracht van emotie met geld doet, rekende ik eens uit wat een dag kost. Stel dat je elke maand maand € 3.000 uitgeeft aan van alles en nog wat. Inclusief wat je bijvoorbeeld spaart aan vakantiegeld dat je later uitgeeft. Dan kost een dag dus € 100. Tel dan het saldo van al je bankrekeningen bij elkaar. Stel dat dat € 6.000 is. Dan is je financiële buffer 60 dagen. Om je veilig te voelen heb je misschien een 180 dagen buffer nodig. Streef je naar meer vrijheid, dan kun je nu bepalen hoeveel buffer je nodig hebt om dat te voelen. Zo maak je de koppeling tussen geld en emoties en je gevoel. En dat maakt actie ondernemen om geld als positieve energie te gaan zien gemakkelijker.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Dank René, voor je reactie! Even ter verduidelijking voor de lezer: Je hebt het hier over zakelijke uitgaven neem ik aan? Dus bijvoorbeeld 3.000 aan telefoon, internet, kantoor, etc. Incl. prive opname. Dat is inderdaad een hele nuttige exercitie. Het geeft je ook inzicht in hoeveel er bij voorkeur minimaal per maand binnen moet komen om de kosten te dekken; en hoeveel je eerst moet ‘binnenhalen’ voordat je gaat ‘verdienen’. Draagt dus echt bij aan Financieel Bewust Ondernemerschap!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.