Mijn boek ‘Financiën voor ZZP’ers’ is een bestseller! En ik geef 3 exemplaren weg!

Met trots presenteer ik: 

Van mijn boek ‘Financiën voor ZZP’ers’ is vorige week de geheel herziene 4e druk verschenen. Met ruim 6.000 verkochte exemplaren is het ondertussen een bestseller!
Dat had ik nooit kunnen denken toen ik eind 2009 aan het schrijven was! Zélf was ik natuurlijk overtuigd van het belang van dit boek voor ALLE zelfstandig ondernemers in Nederland. Ik wilde dus duízenden boeken verkopen (gelukt!). Eigenlijk wilde ik 700.000 boeken verkopen. Maar, wat niet is kan nog komen natuurlijk. Mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek. Een boek schrijven was een ‘hobby’. Als er 400 exemplaren verkocht zouden worden, mocht ik blij zijn. Gelukkig heb ik me niet door anderen laten leiden, dan had ik nu geen bestseller op mijn naam gehad 🙂

Ik schreef dit boek vanuit mijn gevoel en mijn hoofd. Ik voelde al heel lang; ‘Financiën zijn de levensader van ieder bedrijf, hoe kan het nou dat ZZP’ers daar hun ogen voor sluiten?‘. Maar ik hoorde ook het antwoord op mijn eigen vraag; ‘Financiën worden onnodig ingewikkeld gemaakt door accountants en boekhouders, experts die geen idee hebben van de leefwereld van de ondernemer’. Dus, mijn gevoel besloot dat dit boek er ging komen. Mijn hoofd leverde vervolgens de inhoud. Goed leesbaar, goed gestructureerd en vooral zeer relevant. Voor íedere zelfstandig ondernemer.

Gelukkig zijn er duizenden ondernemers die dit boek hebben gekocht en gelezen. Ik krijg wekelijks mails of berichtjes van ondernemers die zeggen: ‘Ik ben zó blij met jouw boek! Het geeft me zoveel helderheid, ik had niet zonder gekund!’. Of, en dat hoor ik ook heel vaak: ‘Had ik dit boek maar járen geleden gelezen. Dat had me veel geld bespaard.’
Gek genoeg (echt, gek genoeg) zijn er nog stééds ondernemers die zeggen: ‘Daar heb ik een accountant voor. Ik wíl het niet eens snappen. Als ik me nou maar focus op mijn vakgebied, dan volgt het geld vanzelf’. 

In plaats van nu een betoog te houden wáárom het écht onhandig en onverstandig is om zo te denken, wil ik het omdraaien.

Ik vraag jullie om uit te leggen wáárom financiën zo belangrijk zijn. Voor álle ondernemers of voor jóu in het bijzonder. Laat je reactie achter, en onder alle reacties verloot ik 3 boeken ‘Financiën voor ZZP’ers en andere zelfstandig ondernemers’.

naschrift: De actie is afgelopen en de 3 boeken zijn op 6 nov jl. verloot!

Wil je zo lang niet wachten? Bestel het boek dan bij managementboek.nl en je hebt hem morgen in huis. Overigens ligt het boek ook gewoon in de boekhandel en zelfs bij de Bruna (oja, dat is dus éxtra bijzonder, er ligt maar een handjevol managementboeken in de Bruna!).

Ik zie je reactie graag tegemoet!

Onderneem Financieel Bewust,

Hartelijke groet,

Femke Hogema

ps – wil je ook anderen een kans geven dit boek te winnen? Deel je dan deze nieuwsbrief in je netwerk via mail of social media? Dank!

 

40 antwoorden
 1. Jan Cees
  Jan Cees zegt:

  Een boek voor zelfstandigen, die geld niet belangrijk vinden, maar zaken doen des te meer. Handel en wandel van geld: een balans tussen verplichtingen en mooie dingen. Niets is volmaakt, geld zorgt voor de olie in je business.

  Beantwoorden
 2. Luula
  Luula zegt:

  Ik wil graag kans maken op dit boek omdat ik niet altijd snap wat de boekhouder doet en ik mezelf niet deskundig genoeg voel om het zelf te doen….

  Beantwoorden
 3. Miranda
  Miranda zegt:

  Om een gezond bedrijf te runnen moet je als zzp’er de grote lijnen snappen en je administratie op orde hebben. Ik als startende ondernemer heb weliswaar een administratiekantoor achter de hand, maar zou zelf ook groot de grote lijnen willen begrijpen. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk voor mijn eigen bedrijf.

  Beantwoorden
 4. Gregie Swinkels
  Gregie Swinkels zegt:

  Best Femke,

  4,5 jaar geleden startte ik Sporttwist. Ik heb tijdens mijn oriëntatie collega zzp ers gevraagd hoe zij de financiën aanpakten. Ik was heel verbaast dat de meesten het uit hadden uitbesteed omdat zij er geen verstand van hadden en/of zich er niet mee wilden bezig houden. Zij hadden het geld er voorover om het uit te besteden maar tegelijk merkte ik dat zij niet wisten waar ze financieel nu stonden. Ik was niet heel goed financieel aangelegd maar mijn insteek was met nuchter verstand kom je ver. De baas zijn over mijn eigen financiën was mijn motto en prikkelde mij om meer er over te lezen en daar kwam je boek om de hoek kijken. Mijn bijbel als ik maandelijks met de financiën bezig ben. Hartelijk dank Femke voor de duidelijke uitleg!

  Groet Gregie

  Beantwoorden
 5. Arie Speksnijder
  Arie Speksnijder zegt:

  Waarom financien belangrijk zijn voor een zzp-er? Dat lijkt mij zo vanzelfsprekend dat ik bijna niet weet hoe ik het uit moet leggen. Waarom is water belangrijk voor een zwemmer? Waarom is een frituurpan belangrijk voor een snackbar? Zonder financien ben je geen ondernemer. Dan kun je nog steeds hele leuke en nuttige dingen doen. Maar een ondernemer ben je pas als die dingen je iets opleveren waar je van kunt leven. Dus zolang je niet van ruilhandel leeft zou ik zeggen dat je als ondernemer niet zonder financiele kennis kan.

  Beantwoorden
 6. Hans
  Hans zegt:

  Beste Femke,

  Financien zijn voor iedere ondernemer een basis om zijn zaken op orde te krijgen. Het zou zo fijn zijn om in alle rust te werken aan een pracht van een bedrijf. Zonder toegevoegde waarde van social media en spirit lukt het vaak niet om de juiste balans te vinden. Daarom is het fijn dat u er bent om ondernemers hierbij bij te staan.

  Beantwoorden
 7. Saskia van den Boom
  Saskia van den Boom zegt:

  Als zzper vind ik financiën erg belangrijk. Het geeft inzicht in de gezondheid van je eigen onderneming. En daarmee ook hoe je kansen liggen in de markt en hoe je kunt kijken dit nog beter te laten gaan. Graag houd ik daarvan zelf de regie. Ik regel daarom graag alles zelf want inzicht krijg je van niemand anders. Tevens vind ik het een besparing op mijn inkomsten. Uiteraard zal ik nog veel dingen in deze administratie kunnen verbeteren, van daaruit hoop ik dat ik uitgeloot word en een van de gelukkige mag zijn om jouw boek te mogen ontvangen. Zodat ik mijn kennis kan verbreden en nog meer inzicht krijg in mijn jonge onderneming.

  Beantwoorden
 8. Judith de Vries
  Judith de Vries zegt:

  Femke, gefeliciteerd! En wat een leuke actie!

  Financiën zijn belangrijk voor mij omdat ik als zelfstandig ondernemer mijn tijd wil besteden om anderen te helpen.
  Ik kan anderen alleen blijven helpen als mijn werk voldoende oplevert om er mijn tijd in te kunnen blijven steken.
  Inzicht in mijn financiën vind ik daarom mijn eerste verantwoordelijkheid als ondernemer.

  Beantwoorden
 9. Esther
  Esther zegt:

  Natuurlijk begin je niet voor jezelf omdat je boekhouding zo leuk vindt, maar het hoort er wel bij en het is uiteindelijk essentieel. Femke heeft mij eens verteld dat faillissementen meestal niet komen door gebrek aan klanten, maar gebrek aan een financiële planning. Ik kan me daar vanuit mijn eigen dagelijkse praktijk veel bij voorstellen.

  Niet alleen bespaar je als beginnend ondernemer direct geld door je boekhouding zelf te doen; je krijgt ook meer feeling met je inkomsten en uitgaven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je bijvoorbeeld omzet- en inkomstenbelasting gaat betalen; meestal doe je dat in het begin per jaar, dus moet je daar echt reserveringen voor doen. En natuurlijk moet je een uurtarief berekenen vooraf, maar ook checken als je bezig bent of je aannames kloppen.

  Beantwoorden
 10. Judith Henstra - Book Helpline
  Judith Henstra - Book Helpline zegt:

  Gefeliciteerd met deze 4e druk! Wat mooi dat je boek zo populair blijkt te zijn! Ik heb het nog niet gelezen en wil het graag winnen.

  Voor mij zijn financiën vooral belangrijk om in de gaten te houden hoe het met mijn bedrijf gaat, d.w.z. of het de goede kant opgaat. Dus vooral telkens meer inkomsten (en liefst ook minder uitgaven). En als dat niet het geval is: dan moet er iets veranderen. Voorlopig zit er een stijgende lijn in. 🙂

  Beantwoorden
 11. Wil
  Wil zegt:

  Als (her)startende ondernemer met ervaring in het starten en opheffen van een bedrijf weet ik als geen ander dat duidelijk zicht op je financiën (op de korte maar ook op de lange termijn) van levensbelang is voor (het behouden van) je onderneming. Het is belangrijk een realistisch beeld te krijgen van wat je nodig hebt en dat door te vertalen naar je uurtarieven en de noodzaak en mogelijkheid van het daarnaast creëren van passief inkomen.

  Beantwoorden
 12. Bert Wolters
  Bert Wolters zegt:

  Hoi Femke,
  Na de inspirerende cursus van vanmiddag wil ik wel een gratis boek winnen.
  Financiën zijn belangrijk, omdat ze je houvast bieden. Als je inzicht hebt in je eigen financiën weet je beter of je als ondernemer effectief bezig bent of dat je maar wat rond hobby’t. Als je inzicht hebt in je kosten en ambitie kun je zelfbewust een prijs vragen voor je werk. Ook kun je achterhalen of je voldoende opdrachten binnenhaalt om van te leven en te groeien, wat voor een ondernemer van levensbelang is.
  Bedankt voor vanmiddag en veel succes.

  Beantwoorden
 13. lynn
  lynn zegt:

  Financiën zijn belangrijk omdat je dan kan blijven groeien. Je kan investeren in je bedrijf, zodat je nog beter zichtbaar bent en een groter bereik heb. Maar je kan ook investeren in jezelf. Denk hierbij aan cursussen en workshops. Momenteel zit ik krap in de financiën en moet ik dingen laten gaan die best wel belangrijk voor mij zijn. Misschien dat zo’n boek mij weer nieuwe inzichten geeft!

  Beantwoorden
 14. Mascha
  Mascha zegt:

  Ha Femke,

  Wow, gefeliciteerd met je hernieuwde “kindje”. En wat een leuke en ook nog eens slimme actie om 3 boeken te verloten -). Echt een ondernemer!
  Financieel bewust ondernemen; geld voor mij kan het iedere zelfstandige aanbevelen, met klem! Begin 2014 de sprong in het diepe gemaakt door niet meer alleen, maar samen met mijn man, zelfstandig te zijn. Wij beiden zijn wel realistisch genoeg, maar als het echt op de punten aankomt wilden we het altijd graag overlaten aan de accountant. Ahum… dat is dit jaar dus veranderd! Mede door de eerdere uitgave ben ik nu de zakelijke tante, die uitgaven bewaakt, btw aangiftes kan doen en globaal de boekhouding “doet en begrijpt” en vooruit kijkt. Je kunt er tegenop zien; ik doe het inmiddels met plezier. Weg struisvogel, en fijn om rust in je hoofd te hebben op dit gebied. En gaat het wat minder, dan heb je met dit boek redelijk snel in beeld wat je plan B is.

  Beantwoorden
 15. Marian
  Marian zegt:

  Beste Femke,

  Met veel plezier lees ik altijd de nieuwsbrieven en bezoek ik regelmatig de website. Ik vind het erg inspirerend zoals je de informatie overbrengt op de zzp-er. Je zult mij niet verwachten tussen jouw cliënten want ik heb zelf een administratiekantoor. Ook voor mij is het belangrijk dat de klant de cijfers begrijpt. Helaas is dit niet bij veel collega kantoren zo. Maar goed, daarom ben ik reuze benieuwd naar het boek!

  Beantwoorden
 16. Chantal Homburg
  Chantal Homburg zegt:

  Ok, ik geef toe… Ik ben naast mijn ‘gewone’ baan gaan werken met zwangeren, daar ligt mijn hart. Daar kan ik niet van rondkomen. Maar ja ik moet de financiën natuurlijk wel ‘op orde’ hebben. Ik vind het lastig en ploeter me er op vrije avonden doorheen. Trots als ik weer een overzichtje heb. Geld om het uit te besteden aan een accountant heb ik natuurlijk niet. En ik vind ook dat ik het zelf moet kunnen en begrijpen. Ik begrijp dat ik met dit boek meteen op het goede spoor zit, dat is meer dan welkom!

  Beantwoorden
 17. Femke
  Femke zegt:

  Wat een fantastische reacties allemaal! En wat fijn te lezen dat veel van mijn lezers zo Financieel Bewust zijn! Heerlijk! Ik geef andere ondernemers nog wat tijd om te reageren, en ik verloot dindsdag 4 november het boek!

  Beantwoorden
 18. Petra
  Petra zegt:

  Hallo Femke,

  Ik ben ondernemer én ik kom uit de zorg.Op gebied van vakgebied,geen probleem maar
  financiën,marketing e.d zijn een ondergeschoven kindje(althans als je op de vloer hebt gewerkt),terwijl het zo belangrijk is.
  Het is voor mij tandje bij want ik wil dit zelf leren!
  Ik ben dan ook heel blij dat jij je hier voor inzet,met de informatie die jij geeft,je nieuwsbrief en benieuwd naar je boek!:-)

  Beantwoorden
 19. Alice Rowaan
  Alice Rowaan zegt:

  Waarom financiën zo belangrijk zijn? Heel eenvoudig: Ken je cijfers en je kent de gezondheidstoestand van je bedrijf. Je boekhouding is als een röntgenapparaat: hij brengt alles aan het licht wat zich afspeelt en laat tot op de komma nauwkeurig zien waar het aan schort. Cijfers okee? Je bedrijf okee!

  Beantwoorden
 20. Chiarangela van Lieshout
  Chiarangela van Lieshout zegt:

  Helaas weet ik te weinig van financiële zaken om het zonder een boekhouder te kunnen stellen. Maar daar zou ik graag verandering in brengen. Vooral sinds ik onlangs de belastinginspecteur op bezoek heb gehad en op veel vragen het antwoord schuldig moest blijven. Wordt ik niet blij van. Jouw boek lijkt mij daarbij een erg goede hulp!

  Beantwoorden
 21. Saskia
  Saskia zegt:

  Hallo Femke,
  Waarom financiën voor een ondernemer belangrijk zijn? Dat antwoord lijkt me zo simpel dat ik me bijna ga afvragen of dit wel alles is…… Zonder financiën is er in mijn ogen geen sprake van een onderneming maar van een hobby. Ik ben loopbaan- en re-integratiecoach: ik kan mijn coachgesprekken gratis weggeven, maar dan werk ik volgens het principe van ‘liefdewerk-oud-papier’. Niks mis mee, natuurlijk, maar niet handig als ik van mijn werk wil leven. Om inkomsten te halen uit mijn onderneming moet ik verstand hebben van prijzen, van verkoop en ja…. ook van boekhouding en een goede administratie. Dat vereist de NL wetgeving en terecht want ons belastingstelsel is daar immers op gebaseerd.
  Succes met je boek en ik loot heel graag mee! ;-))
  Groet,
  Saskia

  Beantwoorden
 22. aimee v d sterren
  aimee v d sterren zegt:

  je uurtarief is een synoniem voor wat je jezelf waard vind, hoe kundig je jezelf acht.
  financiën zijn je fundament voor je bedrijf en voor jezelf .De financiën goed op orde hebben en daarmee bedoel ik ook de prijzen vast hebben staan geeft zekerheid, zelfvertrouwen om in kracht en vertrouwen over te komen als er onverwachte aanbiedingen komen.
  Het brengt overzicht en rust in je hoofd en duidelijk hoe de lijn van voortgang en uitgave is.
  Ik heb er te weinig weet van om bij belasting en instanties goed voor de dag te komen.
  Daar zou ik graag verandering in zien en het zo hebben dat het mij rust en vertrouwen geeft.
  Naast dat ik mezelf wel stoer zou vinden als ik het op orde zou krijgen zonder boekhouder!
  zeg maar de girlpower

  Beantwoorden
 23. Cor van Duinhoven
  Cor van Duinhoven zegt:

  Mijn zoon start volgende week als zzp-er en ik heb hem uit eigen ervaring verteld hoe belangrijk goede administratie en beheer van de financiën is. Morgen is zijn zoon 1 jaar en die krijgt een ouderwetse slee, maar HIJ krijgt jou boek van mij. Ga ik nu bestellen bij managmentboek.
  Maar ik wil het ook graag lezen, daarom om wens om één van de drie exemplaren te mogen ontvangen. Succes!!

  Beantwoorden
 24. Baukje
  Baukje zegt:

  Een musthave voor alle zzp’ers/ondernemers! Ik raad alle zzp’ers die ik tegenkom dit boek aan of ik leen ‘m uit (inmiddels heeft iemand ‘m gehouden, weet niet meer wie ;-)) In duidelijke begrijpelijke taal financien en boekhouding uitgelegd, dat is een kunst. En het inspireert om aan de slag te gaan!

  Beantwoorden
 25. Eline Zeelenberg
  Eline Zeelenberg zegt:

  Beste Femke,

  Als je vanuit je hartekracht handelt kun je bergen verzetten en dromen waarmaken. Daardoor hoef je nooit meer te werken om geld te verdienen maar is het des te belangrijker om de financiële zaken van je bedrijf zelf te begrijpen en ze als leidraad voor je volgende droom te gebruiken.
  Jij geeft met je bedrijf en je nieuwsbrief hier vorm aan en hebt mij op deze manier al geholpen door de bomen het bos te zien, ik ben erg benieuwd welke inzichten je boek me kan geven.

  Beantwoorden
 26. Inge
  Inge zegt:

  Vanuit de zorg en dan voor jezelf beginnen, bleek nog niet zo eenvoudig. Ik ben geen accountant en ik begreep niet veel van de financiële situatie van m’n bedrijf. Ik heb geleerd dat het erg belangrijk is om voor het grootste deel te begrijpen wat er speelt in je eigen bedrijf. Zodat je weet, hoe het er voor staat: wat je je wel en niet kunt veroorloven, ben je op de goede weg bezig, etc… Maar toch is het een hele nieuwe wereld, waar je allemaal wel niet aan moet denken!

  Beantwoorden
 27. Heleen
  Heleen zegt:

  Ook als je al langer bezig bent lijkt me erg zinvol om je eens te verdiepen in de financiële achtergrond van je zaak. Wat de belastingdienst nodig heeft kan ik zo tevoorschijn halen, maar een jaarrekening lezen of tips voor je aangifte of hoe ga je om met (het opbouwen van) een financiële reserve, daar kan ik nog veel over leren.

  Beantwoorden
 28. Karin
  Karin zegt:

  De cijfers van je bedrijf zijn de vertaling van de waardering voor jouw diensten. Ook je klanten zijn gebaat bij gezonde financiën van jouw bedrijf. Je kunt een prachtig product hebben, als dat niet vertaald wordt in goede cijfers, dan zul je het niet lang meer aan kunnen bieden.

  Beantwoorden
 29. saskia
  saskia zegt:

  Het boek dat je hebt geschreven is voor alle ondernemers belangrijk en zeker voor starters. Omdat je als starter waarschijnlijk een goed idee hebt dat je wilt gaan uitvoeren maar dan ben je er nog niet….. Dus door de bomen het bos niet meer zien, ingewikkelde termen en sites worstelen. Ik heb gewoon behoefte aan een boek waar het duidelijk uitgelegd wordt en dat ook compleet is.

  Beantwoorden
 30. Rik Burger
  Rik Burger zegt:

  Of een leerboek goed (genoeg) is, bepaalt de lezer. Als er dan meer dan 6000 exemplaren worden verkocht dan heeft de lezer bepaald. Een mooi resultaat. Ik hoop dat het hierbij ook niet ophoudt want het onderwerp financiën voor ZZP’ers is zo belangrijk dat het boek een nog groter succes verdient.

  Beantwoorden
 31. Femke
  Femke zegt:

  Hartelijke dank allemaal voor de mooie bijdragen en de feliciataties! De prijswinnaars zijn bekend! Over een uurtje ontvang je de uitslag in je mailbox (via de nieuwsbrief van Healthy Finance). De drie winnaars krijgen via de mail uiteraard ook persoonlijk bericht.

  Beantwoorden
 32. A. Florijn
  A. Florijn zegt:

  Informatie over financiën voor ZZP-ers is zeer waardevol omdat ZZP-ers (vakmensen) vaak geen vakmensen zijn in het beheren van hun financiën, laat staan het maken van jaarstukken. Een goed boek over financiën is dus een zeer welkome bron van informatie voor het maken van deze jaarstukken. En zelfs al ben je goed met cijfers wil nog niet zeggen dat je goed bent met financiële cijfers, maar met wat hulp kom je al snel een eind op weg. Zeker in de huidige tijd waarin iedere ZZP-er moet letten op de kosten is het uitbesteden van de financiën een kostbare en vaak ondoenlijke zaak.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.