Prinsjesdag 2015: Wat betekenen de wijzigingen voor de ZZP’er?

Vanochtend liep ik te mijmeren over Prinsjesdag, niet alleen wat de impact op de besluiten voor de ZZP’er is, maar ook waar die naam eigenlijk vandaan komt… Prinsjesdag… Enig onderzoek wijst uit dat de naam Prinsjesdag al heel oud is. Hij gaat terug naar de 17e eeuw, de naam werd gebruikt om de verjaardag van de Prins van Oranje te vieren. Hmm, ik ben benieuwd of we, gezien de samenstelling van ons koningshuis, ooit een Prinsesjesdag gaan meemaken… 😉


Tijdens Prinsjesdag presenteert de regering het beleid, en dus ook de begroting, voor het komende jaar.
We horen op Prinsjesdag dus waar de regering in 2016 haar geld aan gaat uitgeven.

‘2016 is gunstig voor de portemonnee’
kopte nu.nl vorige week. Het NIBUD stelt dat bijna iedereen er in 2016 op vooruit gaat. Dat is mooi. Al is het belangrijk om je te realiseren dat ZZP’ers er meestal pas in 2017 wat van merken. Je betaalt tenslotte in 2017 pas inkomstenbelasting over 2016.

Weinig grote veranderingen voor ZZP’ers
Er verandert niet zo veel in de belastingregels voor ZZP’ers in 2016. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland geven aan vooral blij te zijn met de maatregelen die níet zijn doorgevoerd. Zo is de btw-verhoging niet doorgevoerd en is de zelfstandigenaftrek niet verlaagd. Wat we al wisten, is dat de VAR wordt vervangen door de Modelovereenkomst. Ik schreef daar al eerder over en ik zal binnenkort nog wat dieper op deze specifieke verandering in gaan.

Werkenden (ook zzp’ers) betalen minder belasting
De belangrijkste verandering is de lastenverlichting van 5 miljard euro die wordt doorgevoerd op arbeid. Deze lastenverlichting geldt voor alle werkenden, niet alleen voor de ZZP’er. We kunnen er wel tot € 150,- per maand op vooruit gaan. De koopkrachtverbetering komt onder andere door:

Verhoging arbeidskorting met bijna € 1.000,-
De arbeidskorting is een netto korting. Van het te betalen bedrag aan inkomstenbalasting wordt de arbeidskorting afgetrokken. De arbeidskorting was in 2014 maximaal € 2.097. In 2015 was deze maximaal € 2.220 en hij gaat naar maximaal € 3.103 in 2016. Het bedrag aan arbeidskorting wordt láger wanneer je meer verdient. Wanneer je belastbaar inkomen in 2016 hóger is dan € 34.000 ontvang je een lágere arbeidskorting.

Het percentage van de tweede en derde belastingschijf wordt verlaagd
We betalen in Nederland belasting volgens vier schijven. Over het hogere deel van je inkomen betaal je meer belasting. Het belastingpercentage van de 2e en 3e schijf gaat van 42% naar 40,15%. De 3e schijf wordt verlengd. Dat betekent dat je pas later in de schijf van 52% belandt.

Inkomen Tarief 2015 Tarief 2016
€ 0 – € 19.822 36,5% 36,55%
€ 19.923 – € 34.027 42% 40,15%
€ 34.028 – € 66.421 (was € 57.585) 42% 40,15%
€ 66.422 (was € 57.585) en hoger 52% 52%

Verhoging inkomensafhankelijke combinatiekorting
De inkomensafhankelijke combintatiekorting is een korting voor ouders. De minstverdienende partner (of alleenstaande ouder) kan (afhankelijk van het inkomen) recht hebben op deze korting. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de korting. De inkomensafhankelijke combinatiekorting was in 2015 maximaal € 2.152. Deze gaat in 2016 naar maximaal € 2.769. Aangezien dit ook een netto korting is, gaat het hier (net als bij de arbeidskorting) om honderden euro’s per jaar (tot maximaal  € 617).

Hoger heffingsvrij vermogen
De vermogensrendementsheffing is de belasting die je betaalt over je vermogen (zoals spaargeld of een tweede huis). We hebben jarenlang 30% belasting betaalt over een fictief rendement van 4%. We betaalden effectief dus 1,2% belasting over ons spaargeld. Althans, het deel dat boven de +/- € 20.000 lag (€ 40.000 bij fiscale partners). Het heffingsvrij vermogen gaat omhoog naar € 25.000. We betalen gemiddeld dus minder belasting over ons spaargeld.

Stimulering innovatie
De overheid vindt het van belang om ondernemerschap en innovatie te stimuleren. Ze neemt daarvoor een aantal maatregelen:
Investeren fiscaal aantrekkelijk:
Het wordt fiscaal aantrekkelijk gemaakt voor particulieren om te investeren in nieuwe en bestaande bedrijven.
RDA en S&O Samengevoegd
Er waren altijd twee regelingen voor ondernemers die innoveerden. De Research en Development Aftrek (RDA) en de aftrek voor Speur & Ontwikkelingswerk (S&O) worden samengevoegd. Hiermee beoogt de overheid de aanvraagprocedure te vereenvoudigen.
Stimuleren van start-ups
Het speciale programma voor startende ondernemers, Start-up Delta, wordt voortgezet. Dit programma wil buitenlandse ondernemers stimuleren in Nederland te starten.

De auto op naam van de zaak
Heb je een auto op naam van de zaak en gebruik je die ook privé, dan betaal je een bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. We hebben momenteel (2015) vijf verschillende percentages: 4%, 7%, 14%, 20% en 25%. Hoe vervuilender de auto, hoe hoger de bijtelling. In 2016 verandert dat naar vier percentages: 4%, 15%, 21%, en 25%. De komende jaren neemt het aantal percentages af. In 2019 hebben we alleen nog maar 4% en 22%.

Heb je vragen?
Stel die dan hieronder. Ik reageer altijd!

Vond je dit nuttig?
Wil je dit artikel dan delen? Daar doe je mij een groot plezier mee!

Met Financieel Bewuste groet,
Femke Hogema

3 antwoorden
 1. Marije van den Berg
  Marije van den Berg zegt:

  Hai Femke,

  Dank je wel weer voor dit heldere stuk! Waar ik nou benieuwd naar ben: wat zijn de mogelijkheden voor zzp’ers om te investeren in “andere bedrijven” of innovatie? Ik heb wel eens overwogen om met mijn bedrijf te investeren in zonnepanelen op het dak van iemand anders. Is dat iets dat “mag” en zelfs wordt gestimuleerd met deze regelingen, of ben je die dan oneigenlijk aan het gebruiken? Ken jij meer voorbeelden van investeringen van zzp’ers die niet meteen zijn “een nieuwe laptop”?

  Ik ben benieuwd!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.