Trilogie deel 2: We ontdekken dat zijn accountant dinosaurussen opgraaft...

Trilogie deel 2: We ontdekken dat zijn accountant dinosaurussen opgraaft…

Lees hier eerst deel 1: Je had beter een krantenwijk kunnen nemen….

Op een druilerige dinsdagmorgen reed ik een winkelstraatje ergens in het oosten van het land in. Boven een kledingzaak was het kantoor van de accountant van Pieter gevestigd. We werden gematigd warm ontvangen. Als je klant een financieel adviseur in de arm neemt, en die adviseur (ik dus) wil met jou als accountant om tafel, dan voel je aan je water dat er shit in de lucht hangt. We kregen nog net koffie. Ondertussen liet ik mijn ogen door het kantoor dwalen. Het was een ouderwets ingericht kantoor. Vaste vloerbedekking. Luxaflex. Overal lagen stapels papier. Er stonden 4 grote stalen archiefkasten, waarvan ik vermoedde dat ze vol stonden met dossiermappen. Dit beeld leek mijn eerdere vermoedens te bevestigen. Ik had hier níet te maken met een moderne accountant, dit was geen accountant die in de cloud werkt en digitale ontwikkelingen omarmt. Dit was een typische ouderwetse accountant.

Het moment waarop ik ontdekte dat de accountant daadwerkelijk geen inzicht kon geven in de huidige financiële situatie van Pieters bedrijf moest ik me inhouden om mijn mond niet open te laten vallen. Hij kon me gewoonweg niet vertellen hoe Pieter zijn bedrijf draaide. Hij had de cijfers niet beschikbaar. Alles zat in de stapels op zijn bureau. In ongeloof mijn hoofd schuddend vroeg ik: Maar de cijfers van vorig kwartaal dan? Je hebt toch een BTW aangifte gedaan? Dan zijn er toch cijfers? Maar dat bleek niet het geval. De btw aangifte had hij handmatig gedaan. Met een rekenmachine. Ik dacht echt dat ik in een slechte B-film was beland. Ik zal je de verdere details van het gesprek met de accountant besparen. Maar als ik de bevoegdheid had gehad, had ik hem op staande voet ontslagen. Dat kan ik je wel vertellen.

De stoom kwam uit mijn oren toen ik op straat stond. Pieter keek beteuterd. Hij begreep ondertussen wel dat hij niet de meest moderne accountant ooit had. Maar, deze man was een vriend van de familie. Die kon hij toch niet zomaar ontslaan? Ik voelde dat bij Pieter de moed in zijn schoenen was gezakt. In de twee maanden dat hij met mij werkte was zijn beeld over zichzelf 180 graden gedraaid. Hij dacht een succesvol ondernemer te zijn (want 3 ton omzet en groeiende) die aan het bouwen was aan zijn bedrijf (want hij ‘investeerde’ iedere cent terug) maar nu zag hij in dat hij een geldverslindend monster aan het bouwen was en dat de man die hem moest helpen met zijn financiën hem verder de shit in trok. Het was duidelijk dat Pieter het niet meer zo leuk vond. Ik had gelukkig nog alle vertrouwen. Want ik wist precies wat er nodig was om uit de shit te kruipen en een winstgevend bedrijf te creëren!

Na het debacle bij de accountant liepen we een broodjeszaak in. Na een broodje en een goede cappuccino, toen Pieter een beetje van de schrik was bekomen, vroeg ik aan de uitbater of ik 4 kopjes en een stapel suikerklontjes kon lenen. Hij keek me bevreemd aan, maar ik keek zo vriendelijk dat ik kreeg wat ik vroeg. Ik zette de 4 kopjes voor Pieter neer en stortte de stapel suikerklontjes op tafel. ‘Zo’. Zei ik. ‘Bij gebrek aan een goede boekhouding wil ik je het volgende vragen: Stel je eens voor dat die suikerklontjes je omzet van het afgelopen jaar zijn. En de kopjes vertegenwoordigen de 4 doelen van je geld: 1. Winst; 2. Salaris; 3. Belastingen en 4. Kosten. Wil jij dan de suikerklontjes eens over de kopjes verdelen?’ Pieter schoot in de lach, maar keek me daarna ook zorgelijk aan. ‘Serieus?’ ‘Serieus.’ Zei ik. Pieter schoof het 1e, 2e en 3e kopje leeg naar me toe. Propte zo zoveel mogelijk suikerklontjes in het 4e kopje en schoof dat naar me toe met de mededeling: ‘kosten’. We bleven beiden even stil. Ik zag aan Pieter dat er een heel groot kwartje aan het vallen was. Pieter realiseerde zich op dat moment dat zijn omzet 4 doelen had; en niet 1. Daar, op dat moment, redde Pieter zijn bedrijf. Hij besloot dat hij de andere kopjes ook ging vullen.

Lees hier het laatste deel van de trilogie!

.
Wil je ook in de toekomst verhalen, tips en aanbiedingen van Healthy Finance ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief:

Naam E-mailadres

.

PS: Vind je dit een leuk verhaal?
Deel het dan op Facebook, Twitter of LinkedIn via de onderstaande sharebuttons!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.